Skocz do zawartości

[piasta] Shimano i kulki.

Grovve

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam problem z moim przednim kołem w ogóle. Najważniejsze pytanie to ile i jakiego rodzaju kulki mają być w piaście Shimano bo wydaje mi się że mogłem pogubić. Rower to Kands Energy 1300 na tarczach z tamtego roku i piasta hbrm 350 chociaż co chwilę widzę inne nazwy. Na allegro jest opisana jako rm 070. Jaki jest koszt takich kulek i czy w rowerowym je dostanę?

(zmierzyć nie mam jak)

kands_1300_alivio_2ht_czarny_piasta_przo

Napisano

A po czym wnosisz, ze pogubiles? Bo jesli po ulozeniu kulek na biezni masz tam luz (tzn. nie siedza ciasno) to nie przejmuj sie tak ma byc :icon_wink:. BTW o ile dobrze pamietam to kulek wchodzi tam 9, oczywiscie na kazda strone, czyli 18 na piaste.

Napisano

Brat sie zabrał za smarowanie piasty (mówił że ogarnie) nie wiedział potem ile kulek tam ma być i powsadzał pare kulek ze starego roweru niby spoko ale wydaje mi się że te kulki są ciut większe.

Napisano

Jeśli pomieszaliście kulki to i tak wszystkie są do wywalenia i musisz kupić nowe. Kulek nie powinno się mieszać nawet stronami, bo są dobierane wymiarowo w sety. A co dopiero z innej piasty. Wymiana tylko całego zestawu kulek, nigdy pojedynczo.

Napisano

Kulek nie powinno się mieszać nawet stronami, bo są dobierane wymiarowo w sety. A co dopiero z innej piasty. Wymiana tylko całego zestawu kulek, nigdy pojedynczo.

Co Ty gadasz :)

kulki to kulki..w tej piaście mają być 3/16 cala i koniec. jak są matowe (zużyte) to się wkłada inną nową tak samo 3/16 cala i po sprawie...

Każdy producent ma jakąś tolerancję przy produkcji i może się zdarzyc że kulki będą się rózniły o np 0,03mm...i co z tego? Myślisz że ktoś się tym przejmuje?

Jesli tolerancja jest spełniona to produkt (kulki) jest zaakceptowany/odebrany i dopuszczony do użytku.

A czy Ty sprawdzasz wymiar kulek suwmiarką elektroniczną przed wsadzeniem i segregujesz na lewą i prawąstronę? ;)

Kupujesz 3/16 i wsadzasz...

Napisano

a ) przy serwisie segreguje strony, to taki problem? Gdybym musiał zmierzyć, użył bym raczej mikromierza niż suwmiarki (tym bardziej elektronicznej)

b ) "...że kulki będą się rózniły o np 0,03mm...i co z tego? Myślisz że ktoś się tym przejmuje?..." otóż szanujący się producent łożysk powinien się przejmować. To, że się będą w produkcji różnić to nic złego, ale trzeba je na tym etapie posegregować i pakować do łożysk już "przebrane" wymiarowo.

Jak w takim zestawie będziesz miał jedną kulkę o 0,03 mm większą to właśnie ona błyskawicznie wykończy ci bieżnie. 

Napisano

użył bym raczej mikromierza niż suwmiarki

używasz? takie rzeczy to chyba jak składają rower w NASA...

otóż szanujący się producent łożysk powinien się przejmować

każdy produkt ma stopień dokładnośći wykonania - tolerancję - żaden producent kulek\łożysk nie selekcjonuje towaru na lepszy i gorszy jeśli mieści się w tolerancji. Wiem to bo nawet pracowałem dla jednego producenta łożysk. Spełnia tolerancję to jedzie dalej...nie spełnia odkładamy/wyrzucamy.

Nie twierdzę że przy kulkach 3/16 jest tolerancja 0,03mm...pewnie mniejsza ale nie wiem teraz jaka bo każdy moze mieć inną.

Napisano

Otóż używam... na co dzień w pracy, mikrometrów o dokładności 0,01 mm (np.) Elektronicznych narzędzi pomiarowych staram się nie używać ze względu na bardzo łatwy błąd jaki można popełnić.

Nie mówię też o tym , że produkują buble, tylko o tym, że powinni segregować wymiarami kulki po wyprodukowaniu np. te z tolerancją 0.00 - 0.01 od tych 0,02 - 0,03 mm i puszczanie ich odpowiednio w zestawy łożysk. Oczywiście są łożyska i łożyska - taką politykę jakości ma SKF.

W opisanym problemie jest jeszcze jedna kwestia. Łożyska są już po iluś tam "moto godzinach" pracy i absolutnie nie powinny być mieszane ze sobą, ze względu na ich inny stopień zużycia. Zresztą przy jednostkowej cenie kulki, kto wymienia tylko jedną? żadem koszt wymienić od razu wszystkie.

Napisano

Otóż używam... na co dzień w pracy

Ja nie mówie o pracy tylko o wymianie kulek w piaście...używasz do tego mikromierza? bo inaczej to nie wiem jak je selekcjonujesz...

powinni segregować wymiarami kulki po wyprodukowaniu np. te z tolerancją 0.00 - 0.01 od tych 0,02 - 0,03 mm i puszczanie ich odpowiednio w zestawy łożysk

I dokładnie tak jest...to się nazywa klasa dokładności ...im niższa klasa tym droższe ...zauważ że nikt na allegro o tym nie pisze.

przykład klas u jednego z producentów

W opisanym problemie jest jeszcze jedna kwestia. Łożyska są już po iluś tam "moto godzinach" pracy i absolutnie nie powinny być mieszane ze sobą, ze względu na ich inny stopień zużycia. Zresztą przy jednostkowej cenie kulki, kto wymienia tylko jedną? żadem koszt wymienić od razu wszystkie.

ja od zawsze stosuje metode że jeśli kulka jest matowa to jest do wymiany.  Gdybyś miał te kulki z najniższej klasy to wymieniałbyś pojedyńczo bo koszt jest większy...a czy wiesz jakie w ogóle masz?

tak na koniec...gadamy tutaj o mikrometrach a kolega za mocno skręci piastę i będzie po ptokach ... nic mu nie da że będzie miał kulki "z kosmosu"

Napisano

no trochę pojechaliście z tematem, a ja jestem zwykłym śmiertelnikiem tak czy siak dzięki za pomoc. zobaczymy jutro co z tego wyjdzie jak kupie kulki i je zainstaluje. generalnie na razie całe przednie koło pracuje nie tak jak ma. tarcza co chwile hamuje, obręcz jest krzywa (chyba). no i ten xcm lata jak rumun z podrobionymi perfumami na parkingu.  :down:

Napisano
"...że kulki będą się rózniły o np 0,03mm...i co z tego? Myślisz że ktoś się tym przejmuje?..." otóż szanujący się producent łożysk powinien się przejmować.

Producent kulek pewnie się takimi rzeczami przejmuje, gorzej z producentem piasty... Ja ostatnio kupiłem nową piastę przednią Shimano żeby zrobić przeszczep "organów" do piasty którą mam w kole i po rozkręceniu okazało się, że w nowej piaście po jednej stronie było 9 kulek, a po drugiej 11 :whistling:  A gdzie tu różnice rzędu 0,03mm , czy segregacja kulek stronami???

no trochę pojechaliście z tematem

Zgadzam się z przedmówcą :woot:

Napisano

Shimano stosuje kulki ze stali chromowej w klasie dokładności G25, gdzie tolerancja rozbieżności wymiarów między kulkami wynosi max +/- 0.0025mm, kulki ze stali nierdzewnej stosowane w rowerówce są zazwyczaj klasy G100 (rozbieżność +/- 0.0127mm)... Także lepiej dajcie sobie siana z tym mierzeniem kulek mikrometrem, bo szansa na to ze reszta elementów piasty jest wykonana z taką dokładnością jest równa zeru.

Napisano

kupiłem i pan powiedział że na przód jest 20 a na tył 18. jutro to dokładnie sprawdzę.

(nie che mi sie już obracać xD)

3rtTDsr.jpg

Napisano

może mały off top. jak to jest z tymi piastami na łożyskach maszynowych? droższe to? lepsze to? opłaca się? ;>

Napisano

to zalezy jakie masz uszczelnienie, jak labiryntowe to lozyska wytrzymuja dlugo;/. Na maszynach kolo sie kreci, na kulkach tez tylko ma troche pod gorke:)

Napisano

więc jest i werdykt całej tej zabawy. ostatecznie cała piasta do wymiany ponieważ pierścień po którym idą kulki był krzywy.  no i kulki zaczęły po jednej stronie robić wyżłobienie i oś była pod kątem do koła. stówa nie moja czyli standard  :teehee:

lwQ76ig.jpg

temat można zamknąć.

Napisano

Jeśli pomieszaliście kulki to i tak wszystkie są do wywalenia i musisz kupić nowe. Kulek nie powinno się mieszać nawet stronami, bo są dobierane wymiarowo w sety. A co dopiero z innej piasty. Wymiana tylko całego zestawu kulek, nigdy pojedynczo.

Rozumiem że dostaniesz w Shimano dedykowane zestawy kulek do każdego modelu piasty osobno? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...