Skocz do zawartości

SLX, regulacja i pękający hak

Wuyek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Heja.
Mam problem z przerzutką SLX. W przeciągu 1500 km już dwa razy strzelił/pękł mi hak.(podczas wolnej jazdy na wysokim biegu). Dzisiaj nie mogłem zdemontować tylnego koła bo hak się zacisnął na ośce.Nie musiałem długo czeka, bo już po chwili pech chciał, że przy zmianie biegu wózek wkręcił się w szprychy. Hak się naciągnął ale nie strzelił. Jakoś go podgiąłem i dało się jechać (przerzutka oczywiście przestała działać prawidłowo).
Bardzo trudno mi się ją reguluje, więc pomyślałem o zmianie na sram X-7 ale wyczytałem, że nie będzie to działać z manetką Deore. Dodam też, że łańcuch mi strasznie dzwonił o ramę, a przy kombinacji P-środek, T-mała to wisiał.

Czy ktoś się spotkał z tak częstym pękaniem haka ? Czy to jest wina złej regulacji czy może przerzutka jest uszkodzona ?

Napisano

Jak Ci wisiał to może czas na zmianę łańcucha lub przerzutki , bo to ona powinna napinać łańcuch. Co do pękania to nie wiem. Stan łańcucha możesz sprawdzić czymś takim , jak wpadnie całe to znaczy że łańcuch do wymiany. Przerzutka napina dobrze czy nie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...