Skocz do zawartości

[rower] Jakie części do roweru MTB?

cybershot

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Postanowiłem złożyć rower z części. Kwota maks. to 900zł. Nie znam się zbytnio na rzeczy więc założyłem ten temat. Z góry dzięki oczywiście 

Rama: http://allegro.pl/rama-wheeler-buddy-02-wyprzedaz-i5188742270.html

Amortyzator: Jakiś marzocchi może (120mm przynajmniej)

Przerzutki: Nie mam pojęcia

Koła: w kształcie koła :D

Mostek, kierownica, pedały, łańcuch, siodełko, korba: Nie wiem

Napisano

Dokładnie jak wyżej. Za mały budżet i pojęcie, żeby się brać, a za 900 zł kupisz już podstawowego przyzwoitego MTB do rekreacji.

Za 900 zł to kupisz średni amortyzator i pół ramy...

PS: Chyba jednak nakarmiłem trolla :teehee:

Napisano

Nie ma cudów. Rower opłaci się składać jak się ma parę tys zł budżetu i pojęcie o częściach tak aby szukać okazji.

Do tego niezbędne jest objeżdżenie, żeby wiedzieć czego się chce i potrzebuje, oraz dobrze jak niejeden rower serwisowaliśmy w życiu, bo to nie są puzzle tylko ciągła regulacja.

Gdyby rower, który podałeś w linku kosztował 900 zł to byłaby to w miarę rozsądna cena, a zauważ, że producent złożył go z tanich części dodatkowo po hurtowych cenach.

Możesz próbować, ale zobaczysz jak szybko pieniądze uciekają, a rower nawet na kołach nie stanął.

Napisano

Rozumiem o co Ci chodzi ale od czegoś trzeba zacząć ;)

A jeżeli chodzi o to co potrzebuję to na pewno lekkiej solidnej konstrukcji, dobry amortyzator, koła 26", itp. (w moim starym rowerze było kompletne przeciwieństwo)

Właśnie dlatego tu napisałem by nie "zbankrutować". 

Napisano

Dobry, powietrzny amortyzator 26'  - używany (do serwisu) to minimum 300 zł (rzeczony Marzocchi to raczej niemożliwe)

Twoja rama - 200 zł

koła  - używane poniżej 300 zł

Zostaje Ci niecałe 300 zł na napęd, ogumienie, rurki, hamulce, siodło... 

Z napędu to chyba tylko korbę jest sens używaną kupować, a kaseta i łańcuch to już ze 100 zł... Przerzutki, manetki.

Napisano

Teoretycznie składanie wychodzi drożej, bo jak się składa to się myśli raczej o jak najlepszych do sytuacji częściach.

Gotowca w miarę dobrego za tą kwotę jest bardzo trudno znaleźć...

Napisano

Rama 200zł wg ciebie

Amortyzator najtańszy XCR to 300zł

Koła najtańsze z najtańszych to jakieś 250zł

Napęd to 400zł spokojnie pochłonie.

W tym momencie nie masz już budżetu, a rower nie nadaje się do jazdy.

Żeby móc składać rower, to trzeba mieć te 2 tyś minimalne minimum.

Napisano

Juz nie mowiac o kosztach dodatkowych jak klucze, smary itp. Zlozyc samemu rower z glowa nie jest latwo, a koszta rosna szybko. Sam probowalem czesc napedu zlozyc za 300zl i skonczylem na 600, bo nie wzialem pod uwage wielu ek.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...