LUX23 Napisano 18 Marca 2015 Napisano 18 Marca 2015 Witam mam felgę xmags czy jest szansa na wyprostowanie jej ? Krzywa wydaję mi się ta obręcz srebrna którą zatrzymują klocki hamulcowe. Gdy zakręcę kołem w powietrzu i spojrzę na klocki to srebrna obręcz faluje. Jestem z Starogardu Gdańskiego , zna ktoś może jakiś warsztat a może znajomego co jest w stanie to zrobić ? mogę wysłać felgę . Oczywiście zapłacę za dobrze wykonaną robotę. Czy takiej felgi nikt nie będzie w stanie zrobić ? Proszę o pomoc
Ychu Napisano 18 Marca 2015 Napisano 18 Marca 2015 1. Klamrowe nazewnictwo musi być np. [felga]Czy da się wycentrować/wyprostować tą felgę ? proszę o pomoc2. "Krzywa wydaję mi się ta obręcz srebrna którą zatrzymują klocki hamulcowe." Nazywa się to po prostu obręczą. 3.Gdy zakręcę kołem w powietrzu i spojrzę na klocki to srebrna obręcz faluje. Każdą felgę da się wycentrować chyba że jest mocno krzywa np. jajko wtedy lepiej kupić nową.
LUX23 Napisano 18 Marca 2015 Autor Napisano 18 Marca 2015 ok dzięki za podowiedź. a masz jakiś poradnik jak taką felgę wycentrować ? albo gdzie takie coś robią w woj.pomorskim ?
talento259 Napisano 18 Marca 2015 Napisano 18 Marca 2015 Musiałbyś mieć centrownice żeby to miało jakiś sens, więc polecam jakiś serwis, za 10zł ci zrobią
LUX23 Napisano 18 Marca 2015 Autor Napisano 18 Marca 2015 to bysi być serwis typowo rowerowy ? bo dzwoniłem do dwóch serwisów co naprawiają felgi to powiedziano mi,że nie będzie pasowała ta felga do ich maszyny.. ma ktoś jakiś namiar do takiego serwisu w woj. pomorskim ?
maciekslon Napisano 18 Marca 2015 Napisano 18 Marca 2015 Musiałbyś mieć centrownice żeby to miało jakiś sens, więc polecam jakiś serwis, za 10zł ci zrobią A spojrzałeś na załączone zdjęcie? Jesteś pewien, że "za 10 złotych" dowolny serwis wycentruje takie koło?
LUX23 Napisano 18 Marca 2015 Autor Napisano 18 Marca 2015 no to felga xmags czyli bez widełek. bardzo zależy mi na tej feldze dlatego do 150zł mogę zapłącić za takie wycentrowanie. znacie jakiś serwis na pomorskim ?
talento259 Napisano 18 Marca 2015 Napisano 18 Marca 2015 No rzeczywiście. Nie spojrzałem. To tu będzie ciężko, oj ciężko...
LUX23 Napisano 18 Marca 2015 Autor Napisano 18 Marca 2015 to już sam niewiem, da radę je wycentrować czy już nic z tym nie zrobię? halo ? pomoże ktoś czy jest możliwość wyprostowania tej felgi ? czy już nic nie pomoże?
Ychu Napisano 18 Marca 2015 Napisano 18 Marca 2015 czy już nic nie pomoże? Jedynie młotek (mało profesjonalne)
talento259 Napisano 18 Marca 2015 Napisano 18 Marca 2015 Musiałbyś podzwonić po okolicznych serwisach rowerowych aczkolwiek wątpię że ktoś się tego podejmie. Takie "felgi" są po prostu jednorazowe.
Ychu Napisano 18 Marca 2015 Napisano 18 Marca 2015 Takie "felgi" są po prostu jednorazowe. Sporo rowerów ostatnio ma takie felgi i właśnie nie kupił bym w życiu takich kół. Na pewno też nie polecił bym nikomu ze znajomych. Jak wiadomo koło może się pokrzywić od różnych czynników , a takie "coś" to jedno razówka , tak samo jak rowery z marketu.
Gruff Napisano 18 Marca 2015 Napisano 18 Marca 2015 bardzo zależy mi na tej feldze dlatego do 150zł mogę zapłącić za takie wycentrowanie. skoro za samo centrowanie jesteś w stanie tyle zapłacić to nie lepiej kupić nowe normalne koło?
Ychu Napisano 18 Marca 2015 Napisano 18 Marca 2015 skoro za samo centrowanie jesteś w stanie tyle zapłacić to nie lepiej kupić nowe normalne koło? No właśnie , tylko lepiej weź coś na szprychach , bo w razie czego można wycentrować.
LUX23 Napisano 18 Marca 2015 Autor Napisano 18 Marca 2015 oto chodzi,że mi felga bez widełek dużo lepiej się podoba i taką szukam,ale znalazłem komplet za 335zł trochę dużo..
Gruff Napisano 18 Marca 2015 Napisano 18 Marca 2015 podoba się i wygląd ważniejszy od sprawdzonych i dobrych rozwiązań...cóż to za modę [nie koniecznie mądrą i wartą] trzeba zapłacić
Gość Herbaciany Napisano 24 Marca 2015 Napisano 24 Marca 2015 Witam.Podepnę się pod tematem.Otóż... jak wycentrować koła?Pozdrawiam.
Gość Herbaciany Napisano 24 Marca 2015 Napisano 24 Marca 2015 @up. tak na poważnie pytasz?Tak, na poważnie.Trzeba się na wszyatkim znać? Nie.
Mod Team sznib Napisano 24 Marca 2015 Mod Team Napisano 24 Marca 2015 Na obsłudze Google by wypadało.
Gość Herbaciany Napisano 24 Marca 2015 Napisano 24 Marca 2015 Na obsłudze Google by wypadało.Już się rozglądałem wcześniej.Dzięki za pomoc, rowerowy forumowiczu. Potrzeba tu więcej takich.
jasinski21444 Napisano 24 Marca 2015 Napisano 24 Marca 2015 Kluczem do szprych . Wsadzasz koło w centrownice i jeśli bije w lewo to naciągasz szprychy po prawej stronie jednoczenie luzując o taką samą wartość szprychy po lewej stronie , jeśli w prawo to na odwrót. Jeśli obręcz bije w strone piasty to luzujesz wszystkie szprychy na tym odcinku o taką samą wartość , jeśli bije na zewnątrz koła to naciągasz wszystkie szprychy o taką samą wartość na danym odcinku . To tak w uproszczeniu
Gość Herbaciany Napisano 24 Marca 2015 Napisano 24 Marca 2015 Kluczem do szprych . Wsadzasz koło w centrownice i jeśli bije w lewo to naciągasz szprychy po prawej stronie jednoczenie luzując o taką samą wartość szprychy po lewej stronie , jeśli w prawo to na odwrót. Jeśli obręcz bije w strone piasty to luzujesz wszystkie szprychy na tym odcinku o taką samą wartość , jeśli bije na zewnątrz koła to naciągasz wszystkie szprychy o taką samą wartość na danym odcinku . To tak w uproszczeniu Dziękuję i pozdrawiam
Gruff Napisano 24 Marca 2015 Napisano 24 Marca 2015 centrownica troszkę kosztuje, a do wystarczających wyników jej nie trzeba ["Kowalski" sam bez centrownicy wyprostuje]- krzywe koło wsadź w widełki od roweru [wcześniej najlepiej zdejmij ogumienie- samą felgę wycentrujesz najszybciej], zakręć kołem i przyłóż pisak/kredę tak,żeby zarysowała "wybrzuszenie" na feldze, w ten sposób wiesz gdzie musisz dokręcać/odkręcać szprychy... im mniejsze skrzywienie tym bliżej przykładaj rysik pisaka/kredy, jeżeli nie jeździsz wyczynowo i nie potrzebujesz felgi idealnej jak nówka, to do ~2mm spokojnie da się naprostować, a to wystarczy w zupełności
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.