FoD Napisano 18 Marca 2015 Napisano 18 Marca 2015 Witajcie! Kolejny raz zwracam się do Was z pytaniem mocno wykraczającym poza zakres mojej wiedzy rowerowej. Mianowicie: posiadam rower kellys coach z '13 roku, w którym nie zdążyłem jeszcze zajeździć fabrycznych softline'ów - 35 mm semislick. Na ten sezon miałem pomysł, by sprzedać ten rower, dołożyć i kupić 29er ale.. lubię tego kellysa. Fajny i wygodny jest. Wpadłem zatem na pomysł zakupu drugiego kompletu kół, tj samych kół + opony, oraz założenia cienkich slicków na obecne koła. Problemem jest tylko moja waga - solidne 110kg. Obecnie mam takie obręcze:KLS Draft 622x19 (32 holes / eyelets) - i póki co po roku jeżdżenia nie są wcale pokrzywione. Chciałem zamiast obecnych 35mm semislicków założyć tam jakieś 28-32mm slicki z przeznaczeniem typowo na miasto. Pojawia się problem wyboru opon. Co możecie polecić w..sensownej, amatorskiej cenie? Co do drugiego zestawu: Opony już chyba wybrałem - chcę założyć albo Schwalbe smart sam 1,75, tj 700x45, bo 1,9 chyba nie wejdzie w tylny wideł. Pojawia się natomiast pytanie o koła - potrzebuję coś, co można przerzucić w razie chęci jazdy bardziej "terenowej" a więc będą musiały być dość solidne. Oprócz tego mam w rowerze z w tylnym kole kasetę 8 biegową. Obręcz musi tolerować hamulec v-brake, bo nie zamierzam zakładać tarcz. Podsumowując: 1) Jakie cienkie opony na asfalt? 2) Jakie kompletne koła do "jazdy bardziej terenowej" ew 3) Jakie szerokie opony do "jazdy bardziej terenowej crossem?"Fajnie by było, gdyby propozycje cenowe za same koła nie przekraczały wartości całego mojego roweru Dziękuje z góry za odpowiedzi i pozdrawiamFoD
Prz Napisano 18 Marca 2015 Napisano 18 Marca 2015 1. Może Maxxis Detonator lub Vittoria Randonneur/Voyager? 3. Jak szeroka opona wejdzie w ramę?
FoD Napisano 18 Marca 2015 Autor Napisano 18 Marca 2015 To jest dość duża, 21" rama - myślę, że 45 powinno wejść, ale podjadę do jakiegoś rowerowego i przymierzę. Póki co celuję właśnie w 45mm z jakimś agresywnym bieżnikiem. A o tych Twoich sobie zaraz poczytam. edit: ten maxxis to w ramach miejskiego slicka, tak? Np takie 700x25
Prz Napisano 18 Marca 2015 Napisano 18 Marca 2015 Maxxis ma kilka odmian, są też 28 i chyba 32. Co do szerokości, to rozmiar ramy nie ma tu znaczenia, chodzi o szerokość widelek, w crossach to ona jest głównym ograniczeniem.
mrjarzab Napisano 18 Marca 2015 Napisano 18 Marca 2015 Mam podobną wagę do Twojej. Miałem smart samy i w zasadzie byłem z nich zadowolony. Moje dosyć szybko się skończyły ponieważ dojechałem je na asfaltach co w połączeniu z waga i sakwami dało taki efekt. Teraz mam typowe wyprawowe opony, ponieważ nie chciałem kolejnych smart samów. W większości jeżdżę po asfaltach lepszej lub gorszej jakości, ubitych szutrach i chyba to był optymalny wybór. Jeżeli chcesz te opony w teren to je polecę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.