Skocz do zawartości

[Rower] Wybór między Canyonem a Rometem

Pluszaq

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Stoję przed wyborem nowego roweru. Wcześniej miałem GT Karakoram 29er 3.0 ale jakiś złodziej się z nim "zaprzyjaźnił". Sezon w plecy.

Jeżdżę amatorsko.

Mój wybór teraz padł na Canyona Yellowstone AL 3.9 lub Rometa Ramblera R-Line 2.0 z uwagi na budżet. Wielkość ramy L/20". Cenowo praktycznie to samo.

Który wg Was będzie lepszym wyborem?

Ewentualnie może macie jakieś inne propozycje w okolicach 2500 PLN?

Edytowane przez Pluszaq

Stałem przed prawie takim samy wyborem. Zastanawialem sie pomiędzy Canyonem Grand Canyonem 5.9 i Rometem Ramblerem R-line 4.0. Wybrałem Rometa, pomijając specyfikację sprzętową którą miał lepszą, po rabacie negocjowanym na miejscu w sklepie wyszedł zancznie taniej niz Canyon. Po za tym można na żywo przymierzyć rower i oglądnąć kupowany egzemplarz. Z gwarancją nie ma problemu, pękło mi jedno z kułek w tylnej przerzutce, nie musiałem nigdzie wysylac roweru na nie wiadomo jak długo, po tygodniu miałem rower z nowym kółkiem. No i najistotniejszy argument, wspierasz polską firmę a nie z zza Odry ;)

Minusem Rometów jest to, że Canyony maja o wiele ładniejsze malowania.

Edytowane przez meitner99

Kumplowi w Canionie pękła przednia przerzutka ... Z tego co wiem nigdzie nie wysyłał roweru odpowiednia rozmowa, wymiana maili skutkowala tym że Nowa przerzutka dotarła do domu kurierem ...

Tak ze bez paniki :) ... Co do wspierania "swojego" ... Co za różnica skoro i tak większość sprzętu rowerowego niezależnie od marki robiona jest na Tajwanie czy w Chinach :) ...

Pozdro

Stałem przed prawie takim samy wyborem. Zastanawialem sie pomiędzy Canyonem Grand Canyonem 5.9 i Rometem Ramblerem R-line 4.0. Wybrałem Rometa, pomijając specyfikację sprzętową którą miał lepszą, po rabacie negocjowanym na miejscu w sklepie wyszedł zancznie taniej niz Canyon. Po za tym można na żywo przymierzyć rower i oglądnąć kupowany egzemplarz. Z gwarancją nie ma problemu, pękło mi jedno z kułek w tylnej przerzutce, nie musiałem nigdzie wysylac roweru na nie wiadomo jak długo, po tygodniu miałem rower z nowym kółkiem. No i najistotniejszy argument, wspierasz polską firmę a nie z zza Odry ;)

Minusem Rometów jest to, że Canyony maja o wiele ładniejsze malowania.

Z takiego powodu na 99 procent żadna firma (pomińmy polskie realia) nie zechce otrzymać roweru by naprawić usterkę :) teoretycznie mógłbyś sie co do tego upierać jeśli nie byłbyś w stanie sam tego naprawić. Przy całkiem dobrym wietrze w tym przypadku ruszyłbys rowerem po 3-4 dniach (czas wysylki), szybciej i bez targania roweru do sklepu.

A co do wsparcia polskiej firmy... Tu faktycznie pieniądz pozostaje w Polsce, dla jednych to ważne, dla innych nie...

Poszukiwania trwają .. szkoda, że budżet okrojony:)

Na placu boju pozostały:

Cube Attention 29 2014 http://allegro.pl/cube-attention-29-2014-wektor-warszawa-rabat-i5195259190.html

Romet Rambler 29er R-Line 2.0 http://allegro.pl/rower-mtb-romet-rambler-29er-r-line-2-0-alivio-slx-i5149509439.html

Rower będzie wykorzystywany do amatorskiej jazdy w niezbyt wymagającym terenie.

Nie ścigam się, nie biorę udziału w zawodach.

Chciałbym natomiast jeździć w miarę komfortowo i w neutralnej pozycji.

Mój wzrost to 182cm, noga 85/86 cm.

Który z tych dwóch polecalibyście patrząc całościowo?

Edytowane przez Pluszaq

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...