lukaszk Napisano 18 Marca 2015 Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Witam, Mój Giant (Escaper MTB sprzed chyba 4 lat - nie więcej jak 3k przejechane. Gdzieś w okolicach 2-2.5k) ma swoje lata i powoli dochodzi do wymiany w nim części. W zeszłym roku wymieniłem mu opony i klocki hamulcowe z tyłu i tak od razu myślę o wymianie napędu na taki z większym zakresem. To co mam teraz to: TYŁ: * Na tylnej największej zębatce jest napis MF-TZ31 * Przerzutka to Shimano ALTUS * 7 zębatek PRZÓD: * Shimano FD-CO50 (przy śrubkach), SIS Top Swing, Shimano 050 * Na osłonce przednich zębatek to Dual SIS Index * 3 zębatki NA KIEROWNICY: * Shimano 7 Speed na prawej i Shimano na lewej + info o V-brake Cenowo myślałem o 200-300 zł (nie wiem czy coś się znajdzie). Szukam jakiegoś zestawu na 9 lub 10 przełożeń bo 7 jest po prostu za mało. I od razu chciałbym cały zestaw włącznie z łańcuchem rozpinanym i linkami. Tak, abym zmieścił się w budżecie. Tylko nowe części w sklepach zaufanych. Nastawiony jestem na sklep stacjonarny w Szczecinie. Nie mam pojęcia o częściach rowerowych więc proszę tak w miarę zrozumiałe rady. Zestaw i tak będzie zakładany przez jakiś serwis rowerowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1289 Napisano 18 Marca 2015 Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Zapomnij że wstawisz napęd 3x9/10 za taką kwotę na nowych częściach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszk Napisano 18 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 W takim razie co proponujesz? Myślałem, że można ale jak nie da rady to nie ? Jaka kwota potrzebna? Bo jak mam wydać 1000zł to wolę do nowego drugie tyle dołożyć do nowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 18 Marca 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Teraz masz wolnobieg, zmiana na 9/10sp wiąże się z przejściem na kasetę. To oznacza wymianę piasty/całego koła, w budżecie 200-300pln, jak kolega wyżej napisał, całkowicie nierealne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszk Napisano 18 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Człowiek się uczy całe życie. Więc ile trzeba minimum wydać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1289 Napisano 18 Marca 2015 Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Jak byś miał te wspomniane 1000zł to byś mógł wymieniać. Zwłaszcza że sam nie będziesz wymieniał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszk Napisano 18 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Czyli co? Inwestycja w niego 1k czy kupno nowego za 2k. Niestety nie mam tyle kasy i jeśli jakąkolwiek bym podjął decyzję to wydanie mamony będzie najwcześniej raczej na jesień 2015/wiosne2016. A nie ukrywam, że już mi chodzi po głowie kupno nowego. Tylko co wyjdzie lepiej? O to jest pytanie. Póki co to kupuję dla swojej połówki nowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1289 Napisano 18 Marca 2015 Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 No niestety wymiana całego napędu do tanich nie należy, szczególnie jeśli się chce coś lepszego. Na twoim miejscu ja bym w ten rower nie inwestował tylko jeździł na tym co jest. Jeśli rower przejechał raptem coś ponad dwa tysiące to jeszcze napęd trochę pojeździ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszk Napisano 18 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Że pojeździ to wiem ale brakuje przełożeń dlatego myślałem o upgradzie. Tutaj mnie ładnie wybiliście z tego pomysłu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1289 Napisano 18 Marca 2015 Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Mało rozwojowy Twój rower, zwłaszcza że producenci odchodzą od rowerów 26er i panuje moda na większe koła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 18 Marca 2015 Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 7 jest za mało - z jakiego powodu? Ilości biegów, braku twardych/szybkich, miękkich/lekkich biegów? Jeśli tych pierwszych to stosunkowo najtaniej najlepszy efekt osiągniesz wymieniając zębatki w korbie albo korbę, jeśli ta ma niewymienialne tarcze. Jeśli brakuje przełożeń lekkich - wymiana wolnobiegu na oznaczony megarange z zębatką 34, największą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszk Napisano 18 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Myślałem, że więcej przełożeń to szybsza jazda. Lekkich mi nie brakuje. Ogólnie to dobrze mi się na nim jeździ ale stał się po prostu za wolny. I 35km na płaskim terenie to max co mogę z niego wycisnąć ale to na chwile bo postura tworzy mi żagle tylko. Więc raczej nie przekraczam 30. Z górki większej po przyciśnięciu to max 50 na oponach schwalbe mondial. Wiem, że to MTB ale dlatego właśnie myślałem o wymianie napędu. Michal1289 - zauważyłem, że odchodzi się powoli od tego, Chociaż to zbyt mocne określenie ale jeśli miałby być nowy to jakoś tak 27.5 mi podchodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 18 Marca 2015 Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 To skoro jest za wolny - wymiana zębatek na większe, lub całej korby na taką z większymi. Więcej przełożeń to faktycznie szybsza jazda, bo najczęściej przy 8 i na pewno przy 9/10 biegach z tyłu stosuje się kasety, które mają najmniejszą zębatkę 11, zamiast tego co masz, czyli najmniejszej 13. Pozostawiając posiadaną korbę "przyspieszenie" zmusza do montażu kasety na odpowiedniej nowej piaście lub całym kole. Zbliżony efekt osiągniesz montując korbę z dużą tarczą 48 zębów a wydatek będzie dużo niższy niż przezbrojenie tyłu. Wg mnie zmiana przodu przyniosłaby niskim kosztem niezły efekt. Kolejny krok to zmiany z tyłu (kolejny "szybki" bieg) Jeśli nie chcesz inwestować w nowy rower a mimo wszystko takie przełożenia wydawałyby się za wolne tomożna zmienić korbę na szosową (wtedy duża tarcza ma 50 albo nawet 53 zęby), to jedna przekroczyłoby budżet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszk Napisano 18 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Z tyłu na najmniejszej mam 14 zębatek a z przodu największa ma 42 zębatki. Póki co idę wyregulować przednią przerzutkę po zimie a później do pracy. PS: A jakiś przykład całej korby (link)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michal1289 Napisano 18 Marca 2015 Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Do korby trzeba będzie doliczyć łańcuch bo będzie dłuższy i przerzutkę z przodu bo ta którą masz nie obsłuży takiej korby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 18 Marca 2015 Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Jeśli łańcuch nie był zmieniany to i tak trzeba się z tym liczyć. Wymiana przerzutki jest tańsza niż wymiana wolnobiegu i koła. http://archiwum.allegro.pl/oferta/promocja-korba-shimano-tourney-fc-m131-48-38-28-i4600295824.html to przykład, może nie będzie konieczna wymiana osi z łożyskami; do rekreacji lepszej korby nie trzeba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaszk Napisano 18 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 A przerzutkę jaką do tego? Łańcuch? Też poproszę o przykłady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 18 Marca 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 całkowicie nierealne. troche przesada, da sie zrobić, ale jak nie ma kasy ... musi być duże doświadczenia i wiedza ... a tutaj tego brak ... wiec koniec końców sie nie da Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mateusztmk Napisano 19 Marca 2015 Udostępnij Napisano 19 Marca 2015 A możne jest jakiś spec od rowerów w Szczecinie pomoże mu to wymienić żeby nasz kolega zaoszczędził parę złoty na serwisie gdzie wyjdzie mu około 70-100zł za sam serwis a cena samej korby to 60zł a zamiast tego to moze kupic lepsza korbe, łańcuch, przerzutkę, manetkę oraz linki pancerze i przy okazji jak ktoś przynim to bedzie robił to sie czegoś nauczy i sam nastepnym razem uczyni takie rzeczy serwisowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.