Skocz do zawartości

[buty] Shimano M089 a M088. Czy coś faktycznie poprawiono?

pioters

Rekomendowane odpowiedzi

Czołem,

rozważam zakup butów Shimano M088 lub M089.

Czy ktoś się orientuje czy zmiany w M089, które wprowadzono w stosunku do starszego modelu są warte dołożenia tych kiilku dyszek?

Podstawowa kwestia - czy coś zmieniono w sposobie mocowania bloku? Na forum przewijają się informacje, że przy mokrych warunkach but ciekną dołem. Czy w M089 jest to rozwiązane jakoś inaczej?

Nie jeździłem w żadnych ale miałem na nogach (mierzyłem tylko w sklepie). M088 wydają się być gorzej wykonane. Przy M089 wyglądają jak jakieś chińskie podróbki, ale to tylko moje odczucia. M089 są trochę węższe od M088. W sam raz dla osób o chudej i długiej stopie (jak moja). Na temat (nie)przemakalności się nie wypowiem ale w zestawie są jakieś naklejki/zaślepki którymi zakleja się od wewnątrz miejsce przykręcania bloku. Na ile to skuteczne? Nie wiem.... Nastawiony byłem na zakup M089, ale ostatecznie postanowiłem dołożyć ~100zł i kupić M163.

P.S. W mokrych warunkach woda i tak pewnie dostanie się do środka jak nie dołem to górą przez te otwory z siateczki.

M089 są trochę węższe od M088. W sam raz dla osób o chudej i długiej stopie

a czy różnica w szerokości jest jakoś bardzo odczuwalna? też mam wąską stopę raczej. M089 wydawały mi się trochę za bardzo opięte. czy M088 nie będą jak kajaki?

Nastawiony byłem na zakup M089, ale ostatecznie postanowiłem dołożyć ~100zł i kupić M163.

Tylko w ten sposób to co chwilę można się decydować na  coraz droższe buty (najtansze m163 znalazlem za 450zł w necie, M088 mam do wzięcia za 250). Szczerze powiem czytam i czytam forum i net i pewniej wybrałbym m163  lub xc51 / 61 lub coś jeszcze innego ale max, które planuje wydać to 300pln na swoje pierwsze buty.  Poza tym u mnie w mieście nie uświadczysz nic do pomierzenia poza kilkoma parami Shimano, SIDI (jak już zjadą a i tak będą powyżej budżetu), Specami (mierzyłem MTB sport i były za szerokie).  Z kolei zabawa w szukanie różnych modeli/producentów  w necie i płacenie w za wysyłki w tą i z powrotem żeby tylko przymierzyć znacznie podraża zakup.

Mierzyłem Scotty mtb comp i jeszcze nad nimi się mocno zastanawialem ale one z kolei nie mają klamry, a się na nią też uparłem. Niestety Northwave sparty sbs, na które byłem najbardziej zdecydowany nie spasowały mi rozmiarem (mniejszy za mały, większy za szeroki) więc musiałem je odesłać. 

Nie ma wielkich różnic w szerokości, ale ja odczułem. W M088 nawet jak na maxa zaciągnąłem klamrę i rzepy to na klamrze kończył się zakres, a pod rzepem miałem niewielki ale jednak luz stopy w bucie. W M089 zakładałem nawet rozmiar za duży i mogłem bez problemu ścisnąć nogę rzepami a zaciśniętą klamrą mogłem zatrzymywać krążenie w stopie ;). Ja na Twoim miejscu dołożył bym do 089. Oczywiście można tak bez końca ale te kilkadziesiąt pln w tym konkretnym przypadku, moim zdaniem da wymierne korzyści.

Ciężko powiedzieć. W sklepie mierzyłem tylko M088 i M089. M163 zamówiłem w ciemno przez internet. Wydają się być odrobinkę szersze od 089 ale może to tylko mi się wydaje. Przyjrzyj się wykonaniu tych butów nawet na fotkach w sieci. Droższe są lepiej wykonane a przynajmniej tak wyglądają. Ciężko powiedzieć czym się różnią bo trzeba by pojeździć w jednych i w drugich dłużej, żeby jednoznacznie stwierdzić. Twardsze, wygląd, lepiej wykonane. To chyba wystarczające argumenty. Zwróć uwagę na łączenie podeszwy z butem, zwłaszcza w tylnej części. M163 są znacznie solidniejsze moim zdaniem, a że to zakup na lata to chyba lepiej wydać raz a dobrze. Przynajmniej ja tak uważam ale oczywiście to zależy od zasobności portfela. Nie uważam z drugiej strony, że M089 nie będą wystarczające jak na pierwsze spd. Myślę, że to też całkiem dobre buty.

http://www.shimano-lifestylegear.com/gl/fw/products/offroad/024sh_m089.php

http://www.shimano-lifestylegear.com/gl/fw/products/offroad/023sh_m163.php

Mam już buty i jestem po kilku wypadach. Trochę jazdę mam z kolanami bo źle poustawiałem bloki. Ale problemy z kolanami miałem już kiedyś więc to nie wina samych spd. Postaram się jakieś foty zrobić później ale chyba nie ma potrzeby. Z głównych różnic w stosunku do zdjęć w sieci to te szare elementy. Na stronie decathlonu zdjęcia są bardzo realne więc możesz sobie obejrzeć jak to wygląda.

https://www.decathlon.pl/buty-rowerowe-shimano-m163-id_8324905.html

ja z kolei wczoraj byłem już zdecydowany na M088 ale po bliższemu przyjrzeniu się zdjęciom w necie zdedcydowałem się na zmianę zamówienia na M089 i jutro będą u mnie.

Wydaje mi się, ze wyglądają po prostu dużo solidniej. No i trochę kolor czarny bardzije mi jednak podchodzi a to w koncu zakup na kilka lat (mam nadzieję, że się do SPD nie zniechęcę i będę w nich jeździł).

Wątpię żebym zauważył ten cudowny system "Torbal" podczas  użytkowania, jako że są to moje pierwsze buty. Z Drugiej strony model 088 jest z 2013. Może przez te 2 lata coś faktycznie się poprawiło (mam nadzieję, że nie pogorszyło jak w przypadku Speców MTB sport, o czym można poczytać na zagranicznych forach).

Foty ze stron decathlonu, które mnie przekonały (wierzę, że to dobry wybór bo nie mam opcji obadania M088 na żywo a w zwroty się nie chcę bawić):

http://imgup.pl/di/F445/1.jpg

http://imgup.pl/di/3GJW/2.jpg

http://imgup.pl/di/TKIO/3.jpg

http://imgup.pl/di/3NAP/4.jpg

Buty właśnie mi przyszły. Ogólnie wrażenia bardzo pozytywne (z resztą widziałem je już na żywo w sklepie na miejscu) aczkolwiek NOrthwavy sparty podobały mi się bardziej:)

dobór rozmiaru to niestety kwestia indywidualna. Jak nie miałeś wcześniej nic z Shimano lub innych rowerowych to w ciemno trudno dobrać. Mi po prostu z butów  wszystkich firm i rozmiarów, które mierzyłem te przypadły do nogi najlepiej. W normalnych butach w większości marek kupuje rozmiar 45. W Shimano podeszły mi 47 (mierzyłem 46 i były za krótkie)

Mam nadzieję, że prawy but się delikatnie rozbije na szerokość bo jest bardzo spasowany. Rozbijają się trochę te buty?

Tak wygląda wkładka cywilnych butach (45) w porównaniu z Shimano (47) http://imgup.pl/di/JU75/20150320-111655-resized.jpg

Jak nie możesz zmierzyć w sklepie stacjonarnym to jedyne co Ci mogę poradzić to wybrać taki internetowy, gdzie wysyłka jest za darmo. W najgorszym wypadku płacisz za odsyłkę tylko w jedną stronę. Ewentualnie wziąc dwa graniczne rozmiary i ten, który nie przypasuje odesłać.

potwierdzam, zabezpieczone przed wpływaniem  wody przez podeszwę nie są. W zestawie są naklejki, do wklejenia na podeszwę pod wkładką żeby zabezpieczyć pozostały po montażu blaszki otwór. Nie wiem na ile trwałe są naklejki ale pojeżdżę trochę bez nich (głównie jeżdżę przy suchej pogodzie). Jak znajdę optymalne ustawienie bloków to pozaklejam "dziury" naklejkami z zestawu. W innych wątkach ktoś wspominał o zaklejeniu tego taśmą budowlaną  lub zalaniu silikonem (może to i skuteczne ale jalk dla mnie za duża ingerencja póki buty są na gwarancji).

Nie wiem czemu Shimano zdecydowało się na akurat tak beznadziejne rozwiązanie w tej serii (M088, M089) skoro w innych seriach potrafili zintegrować mocowanie bloków.

Mam M089, są bardzo dobrze wykonane

miałeś już okazję w nich trochę pojeździć? Czy trochę się rozchodziły na szerokość?

Czyli jak mam to rozumieć ? w m163 jest to jakoś inaczej rozwiązane,bo próbowałem porównać ze zdjęć ale nie widzę różnicy.

nie chcę Cię wprowadzać w błąd, bo do końca nie wiem. Bazowałem tylko na tym, że o M088 / M089 wszyscy pisali, że ciekną. Co do M163 nie znalazłem informacji i dlatego stwierdziłem, że w droższym modelu musi być to lepiej rozwiazane. Z kolei na pewno ktoś pisał, że w XC30/31 mocowanie jest zintegrowane. Zintegorwane też było w butach innych firm - po prostu była na stałe (ale ruchomo) zamontowana ta blaszka pod wkładką i zasłonięta gumą od środka buta także po wyjęciu wkładki nie było jej widać.

Co do M163 nie mogę znaleźć aż tak dokładnych zdjęć więc na 100% nie powiem.

Tutaj masz po prostu podłużne dziury w podeszwie. Od wewnątrz buta wkładasz blaszkę, od spodu buta kładziesz blok i skręcasz to razem. Potem wkładasz wkłądkę i po wszystkim. W jakim ustawieniu byś tego nie skręcił to i tak gdzieś zostaje kawałek pustej podłużnej dziury, przez którą wchodzi woda pod wkładkę czyli do buta.

Jeżdżę w nich 3 miesiące. Są sztywne i raczej nie rozejdą się.

no to mam trochę zagwozdkę bo lewy leży idealnie a prawy trochę opina, nie wiem czy nie za bardzo. Spróbuję pomierzyć jeszcze później na rowerowej skarpecie.

czy jak postawisz noge na samej wkladce to w przedniej czesci stopa miesci Ci sie calkowicie w obrysie wkładki? Probuje zalapac czy ten but ma szamse sie ułożyć czy nie

@@pioters,

Jak problemem jest przemakanie to bierzesz jakąś markową taśmę naprawczą i naklejasz od strony wewnętrznej. Taka taśma wytrzyma naprawdę wiele włącznie z wysokim ciśnieniem więc błoto i deszczyk to dla niej nic ;) Są też patenty z zalewaniem silikonem, podobno też działa. Choć silikon potrafi zapleśnieć ;)

z przemakaniem jakoś sobie poradzę (taśma czy coś innego). Pozostaje kwestia tego czy buty się choć trochę rozejdą w bok. W jednym odczuwam dyskomfort w okolicach najmniejszego palca u stopy. Jakoś strasznie nie ciśnie ale mam jakieś dziwne uczucie, że but będzie niewygodny. Nie zakładałem neszcze bloków bo zastanawiam sie czy nie szukac innych, bardziej wygodnych (Chociaz lewy leży dobrze). Czy buty spd od razu powinny być wygodne?

• Mod Team

Dla mnie M088 od M089 różnią się przede wszystkim podeszwą (przez co to też stabilnością) i to zdecydowanie na plus tych tych drugich. Ostatnio szukałem takich uniwersalnych, trailowych butów, które nie będą miały tych dużych, wysokich twardych klocków (ostatnio jeździłem w XC60), zwłaszcza na zwężanej ku dołowi pięcie, które często niebezpiecznie uślizgiwały się na kamieniach, czy mokrych korzeniach.

podeszwa M088 i "wąska pięta"

shimano-sh-m088-l-buty-m_8255.jpg
shimano-sh-m088-spd-mtb-shoes-silver-esh

szersza na pięcie, niższa i bardziej stabilna podeszwa M089

1zfkmcw.jpg
shimano-sh-m089-5.jpg

Mierzyłem M089 i choć nie były złe, to u mnie ostateczny wybór padł na Rime'y od Speca, kupione okazyjnie za 3 stówki. :P Zakupu dokonałem trochę w ciemno, zachęcony dobrymi ocenami w testach, ale jak na razie nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na te buty. :thumbsup:

SpecializedRimeU02.jpg

Mierzyłem M089 i choć nie były złe, to u mnie ostateczny wybór padł na Rime'y od Speca,

o tych Rime też czytałem sporo dobrego, tylko w cenie podobnej do Shimano trudno je utrafić. Jeśli to nie tajemnica to podrzuć źródło zakupu.  Czy są dużo szersze (szczególnie przód tam, gdzie są palce) od M089? Gdyby nie te wątpliwości co do szerokości prawego buta  to pewnie zostawiłbym M089 i byłbym zadowolony. Obawiam się, że te odeślę a ideału i tak nie znajdę :)

• Mod Team
Jeśli to nie tajemnica to podrzuć źródło zakupu.

Ja kupowałem tutaj (z kodem zniżkowym), ale widzę, że ludzie je już tak rozdrapali, jak słynna chytra baba z Radomia ;) - został jeden rozmiar.

Czy są dużo szersze (szczególnie przód tam, gdzie są palce) od M089?

Myślę, że podobnie, to są dość wąskie buty, ale mnie przypasowały o wiele bardziej niż M089.

Gdyby nie te wątpliwości co do szerokości prawego buta to pewnie zostawiłbym M089 i byłbym zadowolony.

Nie ma nic gorszego niż zbyt ciasny but. Skoro but Ci odpowiada, a standardowa wersja Cię gniecie, to może wymień je na wersję WideFit na szerszą stopę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...