Skocz do zawartości

[rama /damper] Jaki damper pod ramę Canyon Nerve XC skok 115

krajeski

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam zakupiłem od kolegi z forum ramę Canyon Nerve XC M o skoku 115mm i mam problem z dobraniem dampera pod nią, długość montażowa jak wchodzi w ramę to 190 - 200,  są dampery o tej dlugości i o skoku 50 lub 57 mm który będzie lepszy myślałem o takim:

http://allegro.pl/damper-dt-swiss-x313-abs-200-55mm-70-wyprzedaz-i5161739996.html

Czy ktoś ma jakieś propozycje lub może doradzić...?

Dodam jeszcze że to mój pierwszy full...

Napisano

Jeśli damper z rozstawem 200mm wejdzie do ramy to bierz 200mm. Następnie zmierz minimalny rozstaw otworów montażowych ramy w pozycji kolizji wahacza z głównym trójkątem ramy. Od 200mm odejmij wartość minimalną i masz maksymalny skok tłoka jakiego nie możesz przekroczyć. Będziesz wtedy wiedział czy kupić damper 200/50mm czy 200/57mm.

Powiedzmy, że wyjdzie 60mm lub wiecej - to spokojnie możesz dać 57mm. Przy 55mm i mniej lepiej dać 50mm.

Zmierz to najdokładniej jak potrafisz i daj znać co wyszło bo jak wsadzisz zbyt duży skok to jest ryzyko dobicia zawieszenia i nie pomogą nawet gumowe "odboje" w damperze.

PS: zapytaj też sprzedającego na czym śmigał

Napisano

Zmierzyłem i wyszło ze jest jakieś 70mm luzu wiec zamowiłem ten damper z 55mm skoku...jutro ma przyjść z tulejkami jeszcze tylko jakieś śruby musze wykombinować nie wiem jaki bedzie otwór wewnątrz tulejek...

Napisano

No fajnie, dampery DT znane są ze swojej usterkowości i drętwej pracy, gratuluję wyboru. W dodatku damper jest za długi, czyli tylne koło pójdzie w dół, wyostrzy się kąt sterówki i podniesie suport, czyli rower będzie mniej stabilny, super pomysł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...