rzezniol Napisano 21 Marca 2015 Napisano 21 Marca 2015 Już raz pisałem ... odległość od siodełka do ziemi nie ma znaczenia Tak długo jak nie poznamy wymiarów dzieciaka to nie ma o czym dyskutować . Pozdrawiam
czarny2807 Napisano 21 Marca 2015 Autor Napisano 21 Marca 2015 Wymiary dziecka podawałem. Ale zmierzę jeszcze raz jak wróci z roweru. Dla mnie wymiar od siodełka do ziemi ma znaczenie bo nie wyobrażam sobie żeby dzieciak zatrzymując się przed skrzyżowaniem musiał zeskakiwać z siodełka bo nie sięga nogą do ziemi. Dlatego pytałem o ten wymiar. W obecnym rowerze jest 70cm i sięga ziemi. Wiec mnie jako laikowi 64cm wydaje się za mało przy przesiadce na większy rower.
rzezniol Napisano 21 Marca 2015 Napisano 21 Marca 2015 Tylko przy ustawieniu ze dzieciak podjeżdża na skrzyżowanie i stawia na ziemi całą stopę ... wiem że dzieciak ma źle ustawione siodełko ... W rowerach typu górskiego na postoju sięgasz ziemi czubkiem palca ... Pozdro
czarny2807 Napisano 21 Marca 2015 Autor Napisano 21 Marca 2015 Ja nie pisałem w jaki sposób sięga ziemi. Czy cała stopą czy palcami. I szczerze napisze, że nawet nie wiem. Pytanie teraz najważniejsze. Lepiej kupić markowy rower na słabych podzespołach czy nijakiej marki na lepszych podzespołach. Decyduję już tylko między Kands za 790zł a Meridą za 990zł. Rower nie będzie sprzedawany w przyszłości.
rzezniol Napisano 21 Marca 2015 Napisano 21 Marca 2015 Różnice w osprzęcie są w tych rowerach pomijalne ... Zanim wrzucisz dzieciaka na rower z przerzutkami cynglowymi (Kands) sprawdź na jakimś "dorosłym" rowerze czy da rade je obsłużyć. W szczególność sprawdź czy da rade wrzucić na większą zębatkę na korbie. Pozdrawiam
czarny2807 Napisano 21 Marca 2015 Autor Napisano 21 Marca 2015 Myślę, że da radę bo teraz ma takie same przerzutki i sobie radzi. I czy jeśli zdecyduje się na Meridę jest sens wymiany tylnej przerzutki na Altus, Acera lub Alivio? Koszt widzę, że w granicach 50zł.
rzezniol Napisano 21 Marca 2015 Napisano 21 Marca 2015 Ciekawe gdzie widziałeś nowe alivio za 50 zeta Sens ma tylko wtedy kiedy aktualna ma takie luzy że nieprecyzyjnie pracuje . Z tego co się orientowałem to 20`stki zazwyczaj nie mają przedniej przerzutki. Celowo pytałem o manetki cynglowe ze wskazaniem na przerzutkę przednią bo to całkowicie inna siła i zakres ruchu w stosunku do tylnej. Pozdro
czarny2807 Napisano 21 Marca 2015 Autor Napisano 21 Marca 2015 Altus - 30zł, Acera - 35zł, Alivio - 70zł na serwisach aukcyjnych. W sklepach około 5, 10zł drożej. Napisz coś co ostatecznie przekona mnie do Meridy bo teraz to jestem zakręcony totalnie. Wychodzi mi teraz, że dorzucam 200zł tylko za markę a osprzęt gorszy. Przerzutki bo inne podzespoły nie wiem bo zawsze wszyscy odnoszą się tylko do przerzutek i manetek. Rama pewnie w tej cenie i tu i tu ten sam siajs.
rzezniol Napisano 21 Marca 2015 Napisano 21 Marca 2015 Końcowe wnioski z mojej strony ... Tak dopłacasz 200 zł do marki Merida ... tak ten świat jest zbudowany ... Finalnie przy odsprzedaży używanego dokładnie z tego samego powodu Meride drozej niż Kandsa. Co do nie bycia "gołosłownym" ... jest delikatna różnica między tym co mi pokazałeś ... czyli : a manetkami cynglowymi : Pozdrawiam
czarny2807 Napisano 21 Marca 2015 Autor Napisano 21 Marca 2015 Ehh, kolejna zagadka. A zawsze myślałem, że jak nowsze to będzie działać lżej.
paul997 Napisano 21 Marca 2015 Napisano 21 Marca 2015 Napisz coś co ostatecznie przekona mnie do Meridy bo teraz to jestem zakręcony totalnie. Dlaczego kupiłem Meridę (zresztą mamy w domu 3 sztuki )? Bo nam się podobają. Brak racjonalnego wyjaśnienia . Cynglowymi się nie przejmuj, będzie dobrze, najwyżej przekręcisz trochę manetkę na kierownicy, żeby było lepiej sięgać. Kupuj, co się bardziej podoba i szybko na siodło, bo szkoda czasu.
czarny2807 Napisano 26 Marca 2015 Autor Napisano 26 Marca 2015 Zdecydowałem się na Kands Leopardo i jestem w pełni zadowolony. A co najważniejsze syn jest przeszczęsliwy ale tu akurat byłoby tak przy każdym rowerze. Myślę, że jest to dobry wybór bo Merida jest 5cm niższa a teraz przy najniższym położeniu siodełka jest już za nisko. Z Meridy mógłby więc za szybko wyrosnąć. Z przerzutkami nie ma żadnego problemu. Chodzą bardzo lekko.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.