Skocz do zawartości

[700-1000] MTB 24 dla 8 latka

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wymiary dziecka podawałem. Ale zmierzę jeszcze raz jak wróci z roweru. Dla mnie wymiar od siodełka do ziemi ma znaczenie bo nie wyobrażam sobie żeby dzieciak zatrzymując się przed skrzyżowaniem musiał zeskakiwać z siodełka bo nie sięga nogą do ziemi. Dlatego pytałem o ten wymiar. W obecnym rowerze jest 70cm i sięga ziemi. Wiec mnie jako laikowi 64cm wydaje się za mało przy przesiadce na większy rower.

Napisano

Tylko przy ustawieniu ze dzieciak podjeżdża na skrzyżowanie i stawia na ziemi całą stopę ... wiem że dzieciak ma źle ustawione siodełko ...

W rowerach typu górskiego na postoju sięgasz ziemi czubkiem palca ...

Pozdro

Napisano

Ja nie pisałem w jaki sposób sięga ziemi. Czy cała stopą czy palcami. I szczerze napisze, że nawet nie wiem. Pytanie teraz najważniejsze. Lepiej kupić markowy rower na słabych podzespołach czy nijakiej marki na lepszych podzespołach. Decyduję już tylko między Kands za 790zł a Meridą za 990zł. Rower nie będzie sprzedawany w przyszłości.

Napisano

Różnice w osprzęcie są w tych rowerach pomijalne ...

Zanim wrzucisz dzieciaka na rower z przerzutkami cynglowymi (Kands) sprawdź na jakimś "dorosłym" rowerze czy da rade je obsłużyć.

W szczególność sprawdź czy da rade wrzucić na większą zębatkę na korbie.

Pozdrawiam

Napisano

Myślę, że da radę bo teraz ma takie same przerzutki i sobie radzi. I czy jeśli zdecyduje się na Meridę jest sens wymiany tylnej przerzutki na Altus, Acera lub Alivio? Koszt widzę, że w granicach 50zł.

Napisano

Ciekawe gdzie widziałeś nowe alivio za 50 zeta :)

Sens ma tylko wtedy kiedy aktualna ma takie luzy że nieprecyzyjnie pracuje .

Z tego co się orientowałem to 20`stki zazwyczaj nie mają przedniej przerzutki.

Celowo pytałem o manetki cynglowe ze wskazaniem na przerzutkę przednią bo to całkowicie inna siła i zakres ruchu w stosunku do tylnej.

Pozdro

Napisano

Altus - 30zł, Acera - 35zł, Alivio - 70zł na serwisach aukcyjnych. W sklepach około 5, 10zł drożej. Napisz coś co ostatecznie przekona mnie do Meridy bo teraz to jestem zakręcony totalnie. Wychodzi mi teraz, że dorzucam 200zł tylko za markę a osprzęt gorszy. Przerzutki bo inne podzespoły nie wiem bo zawsze wszyscy odnoszą się tylko do przerzutek i manetek. Rama pewnie w tej cenie i tu i tu ten sam siajs.

Napisano

Końcowe wnioski z mojej strony ...

Tak dopłacasz 200 zł do marki Merida ... tak ten świat jest zbudowany ...

Finalnie przy odsprzedaży używanego dokładnie z tego samego powodu Meride drozej niż Kandsa.

Co do nie bycia "gołosłownym" ... jest delikatna różnica między tym co mi pokazałeś ... czyli :

6E0A8C88-5283-4232-BDC3-29B8D382F10D.JPE

a manetkami cynglowymi :

75555970.jpg

Pozdrawiam

Napisano
Napisz coś co ostatecznie przekona mnie do Meridy bo teraz to jestem zakręcony totalnie.

Dlaczego kupiłem Meridę (zresztą mamy w domu 3 sztuki :))? Bo nam się podobają. Brak racjonalnego wyjaśnienia :)

Cynglowymi się nie przejmuj, będzie dobrze, najwyżej przekręcisz trochę manetkę na kierownicy, żeby było lepiej sięgać. Kupuj, co się bardziej podoba i szybko na siodło, bo szkoda czasu.

Napisano

Zdecydowałem się na Kands Leopardo i jestem w pełni zadowolony. A co najważniejsze syn jest przeszczęsliwy ale tu akurat byłoby tak przy każdym rowerze. Myślę, że jest to dobry wybór bo Merida jest 5cm niższa a teraz przy najniższym położeniu siodełka jest już za nisko. Z Meridy mógłby więc za szybko wyrosnąć. Z przerzutkami nie ma żadnego problemu. Chodzą bardzo lekko.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...