Skocz do zawartości

[składanie kół]

BarTrek26

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, 

zamierzam złożyć koła.

- posiadam już obręcze DT SWISS XR 3500,

- zamierzam kupić piasty: Novatec 711/712, chyba, że w tej cenie jest coś innego godne polecenia, lub też jakaś tańsza opcja, gdyby było coś ciekawego,

- i mam problem z tym jakie szprychy i nyple wybrać, chodzi mi tu o rozmiary tych dwóch rzeczy. Jak to sprawdzać, które bd pasować do tych obręczy i past?

Myślę, że można na tym sprzęcie złożyć dosyć konkretne koła, tzn. dosyć lekkie i wytrzymałe koła z wyższej półki. Proszę o pomoc, szczególnie w wyborze szprych i nypli oraz wytłumaczenie w jakie rozmiary dopasować do tych obręczy i piast, tak jak wspomniałem wcześniej. 

Pozdrower

• Mod Team
Napisano

ja tu nie widzę by autor chwalił się umiejętnością zaplatania kół, więc jak mniemam sarkazm jest lekko nie na miejscu ;)

W kwestii budowy kół po pierwsze to kalkulator długości szprych, po drugie nyple koniecznie mosiężne(jeśli to ma być na lata) po trzecie na szprychach nie oszczędzaj. 

Napisano

mac424 to diabelnie ciezka w obsludze szprycha, jeśli ktoś nie ma dużego doświadczenia w składaniu kół na płaskich szprychach to na 100% polegnie przy mac424 i poskreca te szprychy

Napisano

Nie posiadam umiejętności zaplatania kół, stąd pytania o to jakie szprychy wybrać. Nie wiem jakie by były najlepsze, stąd moje pytania.

Napisano

ja tu nie widzę by autor chwalił się umiejętnością zaplatania kół, więc jak mniemam sarkazm jest lekko nie na miejscu ;)

Zmyliło mnie "zamierzam zapleść koła".

W każdym razie, polecam zaplot na 3 krzyże. A najlepiej o długość szprych zapytać osobę, która będzie zaplatała - oszczędzi to problemów.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...