boogeyman Napisano 16 Marca 2015 Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 Witam, mam spory problem z wyborem opon. Trochę czytałem i prawdę mówiąc im więcej czytam tym mniej wiem... Myślałem na początku nad 1.75, lecz ponoć 2.0 potrafią mieć mniejsze opory toczenia, tak więc zgupiałem już totalnie... Oponę potrzebuję na asfalt + jakaś leśna ścieżka i ewentualnie mały deszczyk. Ma to być opona do roweru MTB z przeznaczeniem pokonywania dystansów 150-300km. Wypady całodniowe, więc też nie może zachowywać się jak na lodzie jak trochę popada Te trasy planuję głównie asfaltem, ale może też będzie trzeba przejechać kawałek lasem czy inną ścieżką aby zobaczyć coś fajnego, także sznytki odpadają. Powiedzmy 90% asfalt, 10% lekki teren. Nie będzie to opona na codzień (na codzień mam mam Saguaro i Worm Drive'y), więc nie chcę też szaleć za bardzo z budżetem. Na obręcz max wsadzę 2.1, więc nie chcę nic większego. Z typów które były w miarę polecane wytypowałem: Schwalbe Road Cruiser Schwalbe Land Cruiser Schwalbe Silento Schwalbe Hurricane Kenda Khan Jestem oczywiście otwarty na inne propozycje, chciałbym się zamknąć w 100zł za komplet, 150zł to totalny max. Rozmiar 26, moja waga 76kg. Priorytet to szybkość opony. Pomożecie? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boogeyman Napisano 17 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Niestety nie mogę zeedytować już poprzedniego posta. Poczytałem jeszcze więcej i wybór w sumie ograniczam do tych podanych poniżej. Pod uwagę wziąłem nie sam wygląd bieżnika, ale opinie o oporach toczenia oraz wagę. Tak więc mimo że bieżniki wyglądają na bardziej terenowe (oprócz silento) to wyszła mi taka kolejność: Maxxis Crossmark Kenda Small Block Eight Schwalbe Silento Michelin Country Rock Najbardziej skłaniam się do CM, ponoć bardzo małe opory toczenia po nabiciu, a i w terenie spisuje się dobrze. Dobrze kombinuję czy pójść w innym kierunku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudeusz09 Napisano 17 Marca 2015 Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Zobacz jeszcze schwalbe marathon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boogeyman Napisano 17 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Dzięki, ale ciężkie i za drogie. Z większym budżetem na 95% brałbym Travel Contacty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
chudeusz09 Napisano 17 Marca 2015 Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Jak chcesz jeździć takie trasy to od razu odpuść sobie tanie opony bo będziesz je wymieniał kilka razy w sezonie. Marathon racery może? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porcelanowy Napisano 17 Marca 2015 Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Powitoł Co ci w wormdrivie nie pasuje? Silento, Hurricane, Khan nie są jakoś daleko od nich według mnie. Khany mi się wydawały szybkie, ale i porównanie miałem do sporo wolniejszych conti raceking i w rozmiarze 1,5 miałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boogeyman Napisano 17 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Bardzo fajne oponki, ale jedna już do wymiany (zajechany bieżnik), druga może jeszcze dałaby radę w tym sezonie. Tak więc do kręcenia po okolicy dadzą radę, ale dalej na nich bym nie startował No i też prawdę mówiąc jak na jesień założyłem Saguaro to mimo suchych warunków nie czułem zbytnio różnicy w jeździe, czasy też kręciłem podobne a nawet szybsze niż na wormach. Więc może wormy nie mają aż tak niskich oporów jakby się wydawało. Oczywiście nie oczekuję że założę nowe opony i od razu 5 czy 10kmph więcej na średniej wykręcę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
biegacz1 Napisano 17 Marca 2015 Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Chcesz szybkie oponki to kupuj Geax Mezcal 2.1. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boogeyman Napisano 17 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Jest to jakiś pomysł... SB8 wylatuje z tego zestawienia, ma gorsze opory toczenia niż Crossmark. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Alsew Napisano 17 Marca 2015 Udostępnij Napisano 17 Marca 2015 Ja bym Ci polecił Race Kinga 2.0 na przód i Huraccaina na tył. Zestaw szybki i jak popada to da się jechać, sam na takim naginam... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boogeyman Napisano 18 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Wczoraj ryłem różne fora prawie cały dzień i jedyną oponą która się przewijała w tematach i była polecana to CrossMark. Tutaj na forum też bardzo często o niej wspomina, tak więc na nią się zdecydowałem i zamówiłem Dzięki wszystkim za podpowiedzi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
porcelanowy Napisano 18 Marca 2015 Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Powitoł Crossmark pewnie i jest szybki ale w kategorii opon uniwersalnych typu conti raceking/schwalbe smart sam/kenda SBE/itp. W zestawieniu z semislickami które miałeś na przedzie to może być wolniej, czasem sporo Nie chcę cię martwić, ale przy założeniach "90% asfalt" może to nie być trafny wybór. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boogeyman Napisano 18 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 18 Marca 2015 Wiesz co, przemyślałem też jeszcze jedną sprawę. Sprawdziłem dokładnie Wormdrive'y, czyli moje typowo "wiosenno-letnie" opony, i mam je w kiepskim stanie. Tak więc niedługo czekałaby mnie dodatkowa wymiana i kolejne koszty. Tak więc postawiłem na coś bardziej uniwersalnego co da radę też na codzień gdzie śmigam 90/10, 50/50, 30/70 asfalt/teren. Przetestuję je na dystansach do 150km i jak uznam że jest słabo to wtedy na nowo rozważę zakup czegoś innego. I wtedy postawię już raczej na coś typu Travel Contact, czyli z typowym slickiem w środku i tylko i wyłącznie na dłuższy wypad. Czyli można powiedzieć że postawiłem na oponę uniwersalną z potencjałem dłuższych wycieczek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.