xyzx Napisano 16 Marca 2015 Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 witam, jestem tu nowy a przez to w ogóle się nie orientuję co, gdzie, jak, konto założyłem tak na szybko gdyż zależy mi na czasie, więc nie wiem czy był już wątek o takiej tematyce sprawa wygląda tak: chcę kupić rower, który w przednim amortyzatorze RST nie ma blokady soku moje pytanie brzmi: co to oznacza i jak to ma się do samej jazdy? czy oznacza to, że przy byle jakiej nierówności drogi widelec będzie się przesadnie uginał i że w ogóle cała kierownica będzie za mocno ''latać''? proszę, niech ktoś wyjaśni te moje wątpliwości bo nie wiem co robić boję się że ktoś wykupi ten rower a z drugiej strony jeśli ten brak blokady oznacza że przód podczas jazdy będzie trząsł się jak galareta to nie chcę takiego roweru a kupować w ciemno też nie chcę proszę o szybką odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 16 Marca 2015 Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 (edytowane) Blokada skoku jest po to, żeby zablokować skok tam gdzie go mnie potrzeba - na asfalcie i na podjazdach. Inaczej spora cześć siły z pedałowania idzie w ściskanie amortyzatora. Dużo ludzi nawet w dobrych amortyzatorach nie używa blokady, bo jak tłumienie jest dobre to amortyzator nie pompuje jak głupi. Twój tok myślenia gdzieś błądzi Edytowane 16 Marca 2015 przez seraph Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rocky98 Napisano 16 Marca 2015 Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 Blokada jest przydatna jeśli jeździłbyś po asfalcie, pod pagórki. Wjeżdżając pod wzniesienie z włączoną blokadą nie będziesz się "bujał na rowerze", czyli gdybyś wjeżdżał na stojąco stracisz mniej energii, bo amortyzator nie będzie musiał się uginać pod Twoim ciężarem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 16 Marca 2015 Udostępnij Napisano 16 Marca 2015 Nie mając wiedzy o tym jaki to widelec ciężko cokolwiek powiedzieć. RST Capa czy Blaze w wersji "nie-TnL" nie mają blokady ze względu na to, że nie mają żadnego tłumienia. To nawet nie amortyzatory. RST Stitch czy Rougue nie mają blokady mimo iż to widelce z wyższej półki, gdyż w zastosowaniach do jakich są przeznaczone, jest ona zbędna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi