Skocz do zawartości

[rower}crossowy, damski, do 2000, jaki?

ania.aa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

proszę o pomoc w wyborze roweru crossowego, dla kobiety, 180cm, długość nogi od wewnątrz 88cm, do 2000, głownie dojazd do pracy, asfalt bądź chodnik ale też chciałabym na wycieczki po lesie:)

Nie mam upatroznej marki, a kompletnie się na tym nie znam mimo, że przeczytałam już mnóstwo informacji;)))

Dziękuję!

Ania

Napisano

Zupełnie nie znam tej marki

Ostatnio dużo naczytałam się o lazarot, i kands maestro, są dużo tańsze niż zakładałam ale mają bardzo dobre opinie. 

Przy moim wzroście 180 cm i dł nogi pasuje 19? rozważam modele z męską ramą...

Napisano

Kands maestro może i jest tańszy, w zamian ma hamulce bez nazwy :whistling: , i napęd 8 rzędowy niższej klasy (gorsze manetki, korba) nic dziwnego, że coś co jest gorsze jest również tańsze ... co wybierasz to Twoja sprawa.

Jeśli chodzi o Northtec to rozmiar 19" powinien być ok.

Napisano

Właśnie w tym momencie się dokształacam apropo najważniejszych chyba parametrów, porównuje unibike vipera gts, crossfire, kross evado 4.0 2014, lazaro integral v3 i ten northec. na razie jestem zagubiona;)

Nie chcę kupować byle kupić, wolę dołożyć teraz niż za 2-3 lata wymieniać..

Dziękuję za troskę;) to miłe!

Napisano

Kross jest dosyć zbliżony do Northtec, jedne komponenty ma nieco lepsze a inne gorsze - średnia wychodzi podobna. Tyle, że napęd w Krossie to starszy model.

Napisano

do mnie najbardziej przemawia unibike, ma przerzutki i manetki deore które podobno są lepsze, większy skok (choć nie wiem jak to będzie wpływać na jazdę hmm..)

Napisano

Do mnie tam nie przemawia Unibike, manetki Acera są gorsze niż w Northtec, a tylna przerzuka Deore zestawiona z manetkami Acera to podpucha marketingowa, mechanizm korbowy również gorszy niż w Northtec, w sumie rower nie jest lepszy, za to jest droższy.

Poza tym piszesz rower do 2000, a tu nagle Unibike za 2599 zł :whistling:

Napisano

Jeśli nie damski Northtec to oczywiście męski, jest jak najbardziej dobrym wyborem w kategorii wyposażenie/cena.

Do Unibike dołożysz, jednak praktycznie niczego lepszego nie będziesz miała, no chyba, że bardziej pasuje Ci jego wygląd.

Napisano

Jestem zdecydowana, bo sobota blisko;)

Będzie albo evado 4.0 2014 albo northtec męski, tylko muszę podjechać aż na Wał Miedzeszyński bo chyba nigdzie bliżej zachodu ani południa nie ma sklepu.

Mam jeszcze pytanie, czy odnośnie tego evado, w sklepach stacjonarnych nie ma modelu 2014, czy mogę w sprawdzić model 2015, i przez internet kupić 2014. Chodzi mi o komfort, czy będzie podobny? Bo parametry ten starszy ma lepsze, to wiem. Może pytanie głupie, ale nie wiem:)))

Napisano

A co to oznacza w praktyce? Że w tym 2014 będę miała bardziej wyprostowaną pozycję bo rama krótsza? Nie wiem jak to się ma do rozmairu 19 i 21 cali? Mam 180 cm i noga od wewnątrz 88cm.

A tak swoją drogą, proszę odpowiedz Shiryu czy dokonałam dobrego wyboru?

Napisano

A co to oznacza w praktyce? Że w tym 2014 będę miała bardziej wyprostowaną pozycję bo rama krótsza?
Dokładnie tak. Co do rozmiaru, to suwaczki na stronie Krossa twierdzą, że odpowiednia dla Ciebie będzie rama 21", ale ostrożnie bym do tego podchodził. Przymiarka do tegorocznego modelu ze świadomością, że stary jest krótszy powinna Ci pomóc w ocenie.

A tak swoją drogą, proszę odpowiedz Shiryu czy dokonałam dobrego wyboru?
Tak :) W swoim przedziale cenowym zeszłoroczny Evado 4 wypada całkiem nieźle, choć - jak widać - konkurencję ma ;)
Napisano

Kross jest dosyć zbliżony do Northtec, jedne komponenty ma nieco lepsze a inne gorsze - średnia wychodzi podobna. Tyle, że napęd w Krossie to starszy model.

A gdybym chciała coś taniej kupić, czy nie warto?

To będzie mój pierwszy rower od lat, ale kiedyś uwielbiałam;)

Napisano

Dzwoniłam dziś do dystrybutora w Warszawie, zarezerwowałam northteca can... męski, 21 cali, biały:) Nie wiadomo ile będzie a wolę mieć pewność, że będzie dla mnie;) Muszę czekać do początku kwietnia, ale mam nadzieję że warto;)

Krossa obejrzę w sobotę dla świętego spokoju:)

Napisano

21" to nie jest dobry pomysł, Northtec w rozmiarze 19" ma długość horyzontalnie jak Merida Crossway 20,5" a jest dłuższy niż Kross Evado 4 w rozmiarze 21",  Scott Sportster w rozm. L ( 20") ma zbliżoną długość.

Teraz popatrz na zalecany dobór ramy , Scott Sportster - dla 180 cm wzrostu rozmiar L :

http://www.scott.pl/produkt/184/623/rower-sportster-30/

Merida Crossway - dla 180cm wzrostu  52 cm (20,5") :

http://www.rowerymerida.pl/produkt892/crossway-xt-edition-rower-merida.html

Radzę przemyśleć swój wybór i nie kupować w ciemno 21", mimo 19" Northtec jest jak dwa powyżej przedstawione rowery ...

Napisano

Jejku, dziękuję. Z tą geometrią nadal nic nie rozumiem...

Przedzwonie tam i zmienię na 19... To tylko rezerwacja a nie zobowiązanie do kupna.

Mam jeszcze pytanie dot. hamulców. W tym rowerze są hydrauliczne i nie wiem czy to dobry pomysł. Wiem, że są lepsze niż np w Krossie evado, ale na forum ostrzegali, żeby nie kupować tych hydraulicznych z niższej półki. Jak wygląda dbanie o nich, ile kosztuje jak się zepsują?

Napisano

Czy to nie jest czasami przesada, hamulce są adekwatne do klasy roweru, są wystarczając do roweru typu cross, można by się martwić gdyby były używane w rowerze mtb, w błotnych warunkach i na stromych zjazdach.

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Witam:)

Doczekałam się mojego northteca caledon db:) nie dość że jest piękny to na razie nie widzę żadnych wad.

I dużym zaskoczeniem jest  siodełko, mam wersję męską, nie jeździłam ok 5 lat i nic a nic nie boli:)

Na tematy techniczne było już powiedziane dużo. Mam tylko pytanie, co to za narzędzie "speed lock"? I kiedy powinnam zainterespwać się płynem hamulcowym?

Napisano

" speed lock" - a to na pewno narzędzie, czy blokada amortyzatora ?

W hamulcach jest olej mineralny, nie trzeba się nim interesować wcześniej niż pojawi się ewentualny wyciek, czy inny problem z hamulcami .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...