Skocz do zawartości

[okulary] dobre okulary na rower

zuku1985

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie forumowicze!

Dziewczyna chce kupić mi okularki rowerowe na 30 urodziny :)

Do tej pory używałem okularów firmy Arctica, ale dość szybko rysują się szkła i ten plastik jest raczej słabej jakości.

Lepiej kupić okularki fotochromowe, czy z wymiennymi szkiełkami? A może te fotochromowe też mają różnego koloru szkiełka, które są wymienne w zależności od pogody?

Powinny spełniać kilka warunków:

1) wygodne

2) wymienne szkła lub fotochromy

3) dobrej jakości oprawki

Jakie modele polecacie?

Z poważaniem,

Żuku.

• Mod Team

Oakley M-Frame

Klasyczny faworyt od lat...

Moim zdaniem fotochromy na rower nie sprawdzaja się w terenie o zmiennym natężeniu oświetlenia, gdzie światlo ma tendencje do migotania - czyli podczas na ten przykład przejazdu przez teren zalesiony.

Jeszcze tak szybkich fotochromów nie skonstruowano aby reagowały w ułamku sekundy.

Fotochrom to w/g mnie wynalazek tylko na otwarte przestrzenie.

A tak ogólnie to zawracanie gitary.

Szkła pomarańczowe uniwersalne, cytrynowe-żółte na warunki nocne lub bardzo pochmurne, irydyzowa\ne ciemne na pełne słońce.

Dlaczego na noc nie zupełnie przezroczyste? A no bo cytrynowe nieco ocieplają światło diodówek i podciagaja kontrast.

Szacunek...

I.

Dzięki Panowie za Wasze rady.

Dziewczyna bardzo nalegała, abym dziś już wybrał. Przeszukałem forum i znalazłem kilka podobnych tematów. Było mnóstwo wypowiedzi za i przeciw fotochromom. Tak samo jak i były plusy i minusy w przypadku okularów z wymiennymi szkiełkami. Zdecydowałem się na UVEX SLG 202 VARIO (cena ok 400zł).

Nie zamykam tematu. Po przetestowaniu w/w modelu napiszę swoje odczucia z użytkowania, aby inni forumowicze mogli w przyszłości z nich skorzystać.

Pozdrawiam,

Żuku.

• 2 tygodnie później...

Podepnę się pod ten temat.

Panowie, dostałam okulary Oakley Radarlock Path - mają otwory w górnej części, które podobno mają zapobiegać zaparowywaniu szkieł /jeżdżę zimą/. Tego raczej teraz nie sprawdzę dostatecznie dobrze.

Przejechałam się w nich kilka razy, są wygodne ale bez szału, natomiast właśnie przez te otwory wpada powietrze i takie zawirowania robią się między okiem a "szkłami", że po prostu spłakałam się.

Czy ktoś ma podobne doświadczenia, czy może stanowię wyjątek?

No właśnie, podejrzewałam, że na tym się skończy.

Ale jeszcze pytanie a propos tego zaparowywania. Czy soczewki wentylowane rzeczywiście przeciwdziałają parowaniu i czy jeszcze coś dają. Jeździłam cztery raz i kótko więc właściwie doświadczenie zerowe.

Pozdro.

• Mod Team

Kłaniam,

W/g moich obserwacji wentylowane szkła nieco wolniej zachodzą podczas postoju. Podczas jazdy i tak nie ma to wielkiego znaczenia.

Proponuję DIY antyfoga w postaci warstewki wosku lub stearyny. Rozetrzeć delikanie na szkle a potem polerować niekłaczącą szmatką. Działa lepiej niż tzw-ne fabryczne płyny antyzaparowywujące.

Szacunek...

I.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...