Skocz do zawartości

[suport] nietypowa budowa suportu. nie na wieloząbkowy klucz

adam.b

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Zakupiłem niedrogo Kross Hexagon V2, który wymaga renowacji. Niestety natrafiłem na coś o czym nie mam pojęcia i nie potrafię znaleźć informacji. Zamontowany jest w tym rowerze suport z kontrą i nie ma wpustek na wieloząbowy klucz. Powiedzcie jak go wykręcić, jaki klucz potrzebuję? Jak się taki suport fachowo nazywa? Czy można go wymienić taki ze standardowym sposobem wkręcenia?

Zdjęcia:

suport.jpg?1426499431

suport2.jpg?1426499431

http://pokazywarka.pl/p2hz1u/#zdjecie14658205

Gwint masz standardowy więc możesz zamontować inny suport pod mufe BSA. Najlepiej wykręć najpierw miske z drugiego zdjęcia, kluczem płaskim lub jakimś nastawnym. Tylko pamiętaj, że wykręcasz do przodu - prawa miska ma lewy gwint, a lewa prawy :) Druga miska po wyjęciu ośki powinna pójść luźniej i możesz wtedy pomóc sobie jakimś płaskownikiem w te wycięcia.

Lewa miska po zdjęciu kontry powinna być łatwa w odkręceniu. Spróbuj młotkiem i wybijakiem.

Pewnie taki klucz dałoby się kupić, ale raczej ci się to nie opłaci.

Prawa może być mocno zapieczona i nie pójść za łatwo. W sieci są poradniki jak sobie z tym poradzić, poszukaj.

W ostateczności, jak uda ci się wyjąć jedną miskę, możesz wyczyścić środek suportu i wymienić łożyska. Lepiej jednak będzie włożyć zintegrowany.

Z prawej strony wchodzi klucz płaski 36 (rzadziej 37) są klucze idealnie dopasowane pod tą miseczkę (lewy gwint).  Lewą stronę powinno się odkręcić za pomocą ręki chyba że dawno tego nie ruszano. jak nie idzie ręką to za pomocą zwykłych szczypców. Prawidłowo do tego służy odpowiedni klucz, raczej rzadko używany więc jego zakup nie opłacalny. lepiej to zanieść do lokalnego warsztatu. Powinien wziąć za jedną stronę max 5 zł. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...