Kenshi Napisano 15 Marca 2015 Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Witam Planuję zakupić w najbliższym czasie rower szosowy - do 1500zł, niestety w kwestii rowerów jestem całkowitym laikiem, nie wiem na co zwracać uwagę. Chciałbym prosić o pomoc przy wyborze takowego roweru, mam 186cm wzrostu, i tak jak pisalem 1500zł budżetu, w gre wchodzi rower tylko nowy, nie interesują mnie używane. Jedyne co mi się udało samemu znaleźć to w decathlonie triban 300, znajdzie się coś lepszego w tym zakresie cenowym? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DawidX Napisano 15 Marca 2015 Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Poczekaj do kwietnia bo wtedy wejda nowe tribany (link poniżej) http://www.decathlon.pl/triban-500-id_8331913.html#anchor_ComponentProductMoreInfos Sam na niego czekam, premiera ponoć 15 Kwietnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zur555 Napisano 21 Marca 2015 Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 W takich cenach to proponuje tylko używany. Za 1500zł nowe to rowery na których jazda tylko denerwuje(wiem bo przerabiałem). Od Tribana na pewno nic lepszego nowego się nie znajdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 21 Marca 2015 Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 "Triban 500" (co to za model?) spod linku nie urywa - że tak się wyrażę. Stalowy widelec i osprzęt noname. Bezkonkurencyjny na rynku to jest ten prawdziwy Triban 500: http://www.decathlon.pl/rower-szosowy-btwin-triban-500-id_8306944.html Karbonowy widelec i osprzęt sora. Nowy Triban 500 SE wypada gorzej a jest praktycznie w tej samej cenie. Dziwi mnie to, bo stary model rozchodził się jak ciepłe bułeczki. Ktoś pokusił się o obcięcie tu i ówdzie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DawidX Napisano 21 Marca 2015 Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Microshift to nie sora ale też daje radę i jest warty tych 1500zł A co do karbonowego widelca w Tribanie 500 to słyszałem, że to fake i posłużę się tutaj cytatem osoby która pracowała w decathlon: Przedni widelec to niby karbon ale muszę napisać, że jest to aluminium powlekane włóknem węglowym ( taki lep na klientów). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 21 Marca 2015 Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Nawet jeżeli tak jest, cena i tak jest bardzo dobra. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kenshi Napisano 21 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Rower już zakupiony, ten prawdziwy triban 500 był faktycznie sporo lepszy, ale kosztuje 2000 co przekracza mój budrzet, kupiłem w końcu triban 300 Nie jestem tylko pewien czy dobrze dobrałem rame ( 57cm ) na mój wzrost ( 186cm ) , ta długość wydawała mi się najbardziej odpowiednia, aczkolwiek to pewnie dopiero wyjdzie przy jakiejś dłużej trasie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AdamJedzie Napisano 21 Marca 2015 Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Ja mam 186cm wzrostu i mam rame 56. Idealnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DawidX Napisano 21 Marca 2015 Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Koniecznie napisz mi o nim (może być tutaj albo na pw) jak już nabijesz trochę kilometrów. Strasznie mnie już nosi żeby nie czekać na nowego i kupić obecnego Tribana 300. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kenshi Napisano 21 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Moge napisać, ale nie wiem czy to będzie rzetelna opinia, ponieważ pierwszy raz w życiu mam szose, nie mam żadnego punktu odniesienia, czuje też mały dyskomfort jadąc ponieważ to troche jednak inna pozycja niż w standardowym rowerze, szczególnie mi ciężko przywyknąć do klamek od hamulców na barankach. W najbliższym tygodniu zrobie jakąś dłuższą trase to Ci przekaże moje odczucia. @AdamJedzie też tak uważam dlatego przysunołem dodatkowo siodełko w strone kierownicy o 1cm Btw pierwsze dwie rzeczy które mi psują komfort jazdy w tym rowerze to właśnie siodełko - jest strasznie twarde i płaskie a druga rzecz to pedały z "noskami", w poprzednich rowerach stopa była usytułowana pośrodku pedała, z tymi noskami to jest już bardziej przednia część stopy przez co dziwnie mi się pedałuje, jakieś rady na to? Może warto by wymienić te 2 rzeczy albo jakoś podrasować, czy to poprostu trzeba przywyknąć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DawidX Napisano 21 Marca 2015 Udostępnij Napisano 21 Marca 2015 Noski można zawsze wykręcić Jeśli rozmiar okażę się nieprawidłowy a rower nie będzie nosił widocznych śladów użytkowania to w decathlon istnieje możliwość wymiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Huhu Napisano 24 Marca 2015 Udostępnij Napisano 24 Marca 2015 druga rzecz to pedały z "noskami", w poprzednich rowerach stopa była usytułowana pośrodku pedała, z tymi noskami to jest już bardziej przednia część stopy przez co dziwnie mi się pedałuje, jakieś rady na to? Może warto by wymienić te 2 rzeczy albo jakoś podrasować, czy to poprostu trzeba przywyknąć? Teraz masz prawidłowo ustawioną stopę. Jej najszersza część powinna być w osi pedałów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pedalarz Napisano 25 Marca 2015 Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Pojeździć, zobaczyć, czy tyłek się przyzwyczai. Jeśli nie, to wymienić. No i pielucha przydatna rzecz, a wręcz niezbędna, jeśli chcesz jeździć dłużej. Co do nosków, to miałem takie same odczucia, podejrzewam, że to z powodu mojej stopy rozmiar 46, ale jedyna trasa jaką w nich przyjechałem to sklep-dom, niecałe 30 km. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeeek07 Napisano 25 Marca 2015 Udostępnij Napisano 25 Marca 2015 Koniecznie napisz mi o nim (może być tutaj albo na pw) jak już nabijesz trochę kilometrów. Strasznie mnie już nosi żeby nie czekać na nowego i kupić obecnego Tribana 300. Jak dla mnie nowy Triban 300, czyli w przyszłości Triban 500 z wyglądu jest dużo ładniejszy. Ja bym poczekał chociażby z tego powodu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niebieska Napisano 5 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 A nie wiecie może czy będzie coś podobnego do TRIBAN 500 tego za 2000z? Szukam rozmiaru 51 nowki. Ale na internecie juz nie na... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rdy Napisano 5 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 będzie jakoś pod koniec kwietnia triban 520 praktycznie taki sam, tylko droższy o 200zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeeek07 Napisano 5 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Przypomnę tylko, że rozmiar 51 ma kołą 26 calowe. Jeśli to koleżance nie przeszkadza to rowerek tak się będzie prezentował: http://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-520-c1-id_8322663.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DawidX Napisano 5 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2015 Plotki głoszą, że nie pod koniec a 15 kwietnia planowana dostawa do sklepów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niebieska Napisano 6 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Przypomnę tylko, że rozmiar 51 ma kołą 26 calowe. Jeśli to koleżance nie przeszkadza to rowerek tak się będzie prezentował: http://www.decathlon.pl/rower-szosowy-triban-520-c1-id_8322663.html głównie chodzi o to,żeby jeździło mi się wygodnie. Sprzedałam niedawno MTB z kołami 26,mogły być większe ale ja chyba za mała jestem na większy rozmiar. Poza tym rama mi nie pasowała,miałam garba,za nisko kierownica i przy ponad 50km napieprzało mnie w okolicy karku. To rozmiar 54 byłby ok? Mój wzrost 166cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeeek07 Napisano 6 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 @niebieska Najlepiej przejść się do Decathlonu i troszkę jednak pojeździć na nich. Aczkolwiek na moje 170 cm rozmiar 54 był zdecydowanie za duży. Już po 15 minutach robienia kółek po sklepie czułem niesamowity dyskomfort. Tribana 500 coraz ciężej spotkać, więc możesz sobie na razie spróbować pojeździć na 300, są te samy rozmiary, więc jakieś wnioski będziesz mieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niebieska Napisano 6 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 @amator a są przynajmniej w takich sklepach eksperci którzy doradzą?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeeek07 Napisano 6 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Jeśli zapytasz o coś osobę, która jest z działu rowerowego, to ona zawsze wyrazi jakąś swoją opinię. Aczkolwiek od razu odradzam rozmiar 54 jak na Twój wzrost. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niebieska Napisano 6 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 No,ja cały czas mówię o 51 rozmiarze gdzie na stronie jest zalecany rozmiar o 159 do 166. W ogóle triban 500 ma rozmiar 51? Wydaje mi się,że wcześniej widziałam taka rozmiarówkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomeeek07 Napisano 6 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 Teraz już raczej nie masz co oglądać się za T500, bo z tego co czytam to w magazynach już go nie mają. Więc zostały tylko te rozmiary, które dostępne są na stronie internetowej. Trzeba sprawdzać dostępność w poszczególnych sklepach, bądź dzwonić do nich. Może pojedyncze rozmiary gdzieś się ostały. Tak jak pisałem wcześniej w tym miesiącu ma wejść między innymi triban 520 do sprzedaży, oraz następca tribana 300, który będzie się nazywał triban 500 (http://www.decathlon.pl/triban-500-id_8331913.html). (Link do 520 podałem na poprzedniej stronie.) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niebieska Napisano 6 Kwietnia 2015 Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2015 a ten nowy 500 to jak się z osprzętem? Czy lepiej zacisnąć pas i kupić ten,za 2,2k Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.