stawek Napisano 15 Marca 2015 Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Witam. Niedawno kupiłem nowy rower. Jest to mój pierwszy rower z amortyzatorem i niestety nie mam zbyt dużej wiedzy na ich temat. Amortyzator to: SR Suntour NCX-D RL Air (skok 63mm, blokada w manetce) Chciałbym was zapytać jak poprawnie dbać o taki amortyzator. Czy zalecane jest jakieś regularne czyszczenie,smarowanie tego amora w środku ? Mam go rozbierać do części pierwszych i jakoś specjalnie zabezpieczeać jego wnętrzności ? Póki co jedyne co robię to po każdej jezdzie czyszcze i smaruje golenie, a co z jego wnętrzem ? Głupio się przyznać, ale nawet nie mam dokładnej wiedzy jak jest zbudowany taki gazowy amortyzator. Kierując się myślą "jak dbasz tak masz" wolał bym zapobiegać niż leczyć, dlatego wolę zapytać póki jeszcze nie jest za pózno. Z góry bardzo dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jahoo84 Napisano 15 Marca 2015 Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 na razie się o to nie martw, smaruje uszczelki kurzowe olejem silikonowy w sprayu, wybierając golenie po każdej wycieczce i to w zupełności wystarczy. Domyślam się że po olbrzymich blogach nie bedziesz się wluczyl. Edyta: dla świętego spokoju możesz wyciągnąć dolne golenie i zobaczyć czy w nich jest jakiś olej jeśli nie, możesz nalać trochę (ile to ci nie powiem ale pewnie po 10ml) oleju do amortyzatorów np 10w. Jak wyciągnąć to szukaj na youtubie np serwis rockshox zasada jest ta sama. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.