PanczoDragon Napisano 15 Marca 2015 Napisano 15 Marca 2015 Pytanie proste które z zapięć wybrać. ?? Warto dopłacać do Kryptonite ? A może coś innego lżejszego o podobnym stopniu ochrony ? Rower nie będzie zapianny na noce w ciemnych uliczkach ale warto mieć coś lepszego zapinając nawet na 2-3 godziny w mieście. Ty linki: Kryptonite: http://allegro.pl/u-lock-kryptonite-evolution-4-std-gratisy-ambike-i5140793076.html Brute: http://allegro.pl/onguard-zapiecie-u-lock-brute-std-8001-cr-i4888855402.html A może alternatywą dla obu będzie: BitBull: http://allegro.pl/onguard-pitbull-8005-zapiecie-u-lock-linka-fl-i5040189234.html Tylko ciekawe jaka jest różnica Między dwoma pierwszymi a PitBullem w starciu z dużymi nożycami. Czy będzie jakaś wielka różnica ?? Na dodatkowe linki nie zwracajmy uwagi bo to można dokupić do każdego. Pomocy
PanRowerek Napisano 15 Marca 2015 Napisano 15 Marca 2015 Siemka. Według mnie Kryptonite jak i OnGuard, to dobry wybór, oby dwie firmy robią na pewno w miare pancerne zabezpieczenia. Najlepiej jak masz gdzieś blisko jakieś stacjonarne sklepy rowerowe, to w ramach wycieczki weź się przejedź i zobacz jak te u-locki wyglądają na żywo, pospinaj je do roweru zobacz ile pozostanie wolnego miejsca. Jakiego byś nie wybrał i tak na tle rowerów zapiętych linkami, twojego raczej nit nie ruszy. Pozdrawiam i życzę udanego zakupu.
rowerzysta01 Napisano 15 Marca 2015 Napisano 15 Marca 2015 @PanczoDragon uważam ze onguard i kryptonite to dwa bardzo dobre zabezpieczenia, obydwa mają te same atest sold secure, innych atestów nie znalazłem. Z wyżej wybranych wybrałbym onguard 8001 (linkę można dokupić na tej samej aukcji) ze względu na grubszy pręt i wyższy poziom bezpieczeństwa w stosunku do modelu 8005, jedynym minusem jest rozmiar czyli nie całe 3 cm krótsze od kryptonite, a czasami te 3 cm przydaje się
PanczoDragon Napisano 15 Marca 2015 Autor Napisano 15 Marca 2015 Na stronie producenta poziom ochrony Rbute i PitBull jest taki sam. Właśnie dla tego że PitBull jest lżejszy i lekko większy jeśli chodzi o pręt to chyba zdecyduje się na PitBulla. Ciekawe czy naprawdę jest taka różnica w ochronie między tymi dwoma modelami. Pewnie obu nie da się przeciąć bez narzędi elektrycznych.
PanczoDragon Napisano 17 Marca 2015 Autor Napisano 17 Marca 2015 Wybór padł na Onguard. Mam nadzieję, że nie będę żałował. Szkoda, że w internecie nie ma testu który wskazuje jednoznaczenie, czy warto dokładaźć do kryptonita czy Onguard jest wystarczającym zabezpieczeniem jesli chodzi o zapinanie roweru na niedługi czas w dzień.
Zielony83 Napisano 17 Marca 2015 Napisano 17 Marca 2015 Siemka (nie wiem jak zamiescic nowy temat) pozwolilem sobie wbic na ten : Interesuja mnie zapiecia u-lock. OnGuard brute, Abus granit x-plus lub jakis Kryptonite teraz pytania... 1. Waga dotyczaca u-lock (nieistotna) ma byc dobry cena do yyy 400 zyla, który z wyz wym. jest the best 2.czy te zamki w nich sa dobre ? i czy taki pierwszy lepszy palant jak zapcha zamek chocby zapałkami nie bedzie broblemu z otwarciem, jak tak to jak sie zapałek pozbyc z zamka? 3.takie "podkowy" na tylnie kolo zdaja egzamin? jak tak to co polecicie ... 4.jakies zapiecia na piasty, sruby specjalne szybkozamykacze typu zefal, pinhead, pitlock inne , a moze jakies zapiecia heh domowej roboty? prosze bardzo o odpowiedz
PanRowerek Napisano 17 Marca 2015 Napisano 17 Marca 2015 Siemka. :-) Interesują mnie pomysły właśnie na zabezpieczenie kół. Mam je zakręcone na zwykłych śrubach, wpadłem na pomysł zabezpieczeń jak w aucie (nakładki zabezpieczające), co o tym myślicie? Pozdrawiam. :-)
rowerzysta01 Napisano 17 Marca 2015 Napisano 17 Marca 2015 @Zielony83 gdybym miał wybierać miedzy abus granit 54 a Kryptonite NEW YORK LOCK, wybral bym kryptonite bo jest grubszy i ma wyższy atest ART (link w opisie) w obydwu przypadkach maja wkładki z mechanizmem dyskowym, przy czym abus ma trochę więcej tych dysków, i jest trudniejszy do otwarcia.. ale kto się zna na otwieraniu???.... raczej beda chcieli przeciąć. Co do blokady tylniego koła, jeśli to axa defender... część należy montować w specjalnie do tego otwory, ale są adptery jeśli otoworów nie ma http://www.rowerystylowe.pl/c-83/blokady-kola-podkowy zawsze lepiej stosować zabezpieczenie kola zamiast szybkozamykaczy, czasami na allego pojawiają się pinhead lub pitlocki w promocyjnych cenach
Zielony83 Napisano 17 Marca 2015 Napisano 17 Marca 2015 Zielony83. a ten OnGuard Brute on o wiele tanszy ale vs Kryptonite NEW YORK LOCK lub abus granit x plus 54 to lipa? Cena OnGuarda Brute polowe tansza niby jest bardzo gruby i twardy hehe ale nie wiem jak sam mechanizm zamka czy jest ok czy tez not . a sam U lock to taki wiekszy , jak mowie waga u locka mnie nie interesuje ja lubie co pocdzwigac
PanczoDragon Napisano 17 Marca 2015 Autor Napisano 17 Marca 2015 Myślę sobie jeszcze na temat tego U-locka i coraz bardziej utwierdza mnie to że najlepszym wyborem będzie Onguard (no chyba, że dla kogoś kasa nie gra roli i liczy się tylko spokój sumienia ). Wg mnie zasada jest taka (oczywiście to tylko moje zdanie). Zwykły złodziej przechodzący obok zabezpieczonego roweru nawet dużymi nożycami nie ruszy żadnego z powyższych zabezpieczeń poczynając od Ongruard Pitbull aż po Kryptonite New York. W sytuacji gdy zostawi rower w piwnicy czy ciemnej uliczce gdzie nikt nie przechodzi to wystarczy złodziejowi godzina i pokona każde z tych zabezpieczeń (oczywiście jedno zajmie mu parę minut inne kilkanaście). Z wszystkich opinii zamki Kryptonite i Onguard nie odbiegają od siebie zbyt wiele. Wydaje mi się, że zabezpieczając sporadycznie rower na pewien czas w normalnych miejscach w mieście w dzień Tani Onguard Pitbull (120 zł z przesyłka) spełni swoje zadanie genialnie. Oczywiście można wydać 400 zł i wozić 3 kg U-lock przy rowerze ale czy jest sens ?? Lepiej zainwestować w dodatkowe zabezpieczenia typu Zaciski Zefal 3 szt. To są moje luźne przemyślenia więc proszę nie krytykujcie bo długo zastanawiałem się nad Kryptonite Seria 4 ale to jest 50 zł różnicy i za tą różnicę można już kupić 1,5 zacisku Zefal Pozdrawiam serdecznie. Będę się cieszył jeśli ktoś szczerze przyzna mi rację
Zielony83 Napisano 17 Marca 2015 Napisano 17 Marca 2015 racja racja , ale czy te zefale sa pewne . Czy magnesem ich czasami nie odblokuje? bo ja bym bral takie cos jak wlasnie OnGuard Brute (ten najdluzszy) tylko filmik widzialem na youtube jak klucz sie w zamku blokuje. Kosztuje on okolo 180 zyla no i taka podkowo kolo 100 paru zl razem koszt tego ponad 300 co sam u lock abusa , kryptonite kosztuje
PanczoDragon Napisano 17 Marca 2015 Autor Napisano 17 Marca 2015 Jeśli trafisz na egzemplarz wadliwy to i Kryptonite się zablokuje, Ja po przeczytaniu inormacji na forach polskich i innych stwierdzam że warto kupić coś równie dobrego i nie dopłacać do firmy Kryptonite. Jeśli komuś się coś zablokowało i nagrał jeden filmik to nie oznacza, że wszystkie się blokują . Nie mam pojęcia czy zaciski Zefal można odblokować magnesem ale nie wydaje mi się, że każdy złodziej nosi przy sobie magnes. Jak każde zabezpieczenie to pewnie też nie jest idealne ale myślę że na 100 złodziei magnes może mieć 50 więc tych 50 bez już pokona . Ja kupuje zestaw U-lock Onguard Pitbull + Zefal 3 szt. koszt zestawu to 200 zł i po prostu trzeba rower spuszczać z jak najmniej z oka i wszystko będzie w najlepszym porządku
domingez Napisano 17 Marca 2015 Napisano 17 Marca 2015 Mam onguarda 8001, naprawde masywne zabezpieczenie. Jedyn wada moze byc fakt, ze zamek nie posiada zadnej zaslepki i moze tam syfu naleciec no i nie miesci sie w trojkacie ramy [emoji14]
Zielony83 Napisano 17 Marca 2015 Napisano 17 Marca 2015 PanczoDragon . ja tak pytam bo u mnie na zakladzie kumplowi rower ukradli , stojaki na rowewry staly przed zakladem (totalny bezsens) po tym zdarzeniu dali stojaki na teren zakladu, przy czym te stojaki to tylko te wyrwikolka i nie przykrecone do gleby ,ochrona jest, kamery sa ale nie zwrocone na stojaki z rowerami masara. ja mykam do roby . Powodzenia
rowerzysta01 Napisano 18 Marca 2015 Napisano 18 Marca 2015 @Zielony83 kryptonite jest najlepszy, później abus , a onguard LS 8000 ciężko mi porównać, bo nie maja tych samych atestów, magnesem zefala nie odblokujesz, chociaż ponoć da się otworzyć niszcząc przy tym zamykacz, no chyba że Pinhead Security Pack
PanczoDragon Napisano 18 Marca 2015 Autor Napisano 18 Marca 2015 Co nie zmienia faktu, że jesli ktoś ukradnie rower zabezpieczony Onguardem np Pitbull to ukradnie także zabezpiezony Kryptonitem Evolution seria 4. Nie oszukumy się. Jeśli ktoś kupi zabezpieczenie dobrej klasy z hartowanej stali o grubości pręta tak jak w evo4 i onguard Pitbull to zabezepieczneie jest prawie identyczne. decyduję niuasne, kótre podcaz spotkania z szlifierką kontową nie mają żadnego znaczenia. Nożycami ręcznymi i w centrum miasta przy rynku nie pokonasz żadnego z powyższych. Należy zachować tylko pewien poziom bo niskie modele Kryptonita też są mało warte w spotkaniu nawet z dużymiręcznymi nożycami.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.