thrackan Napisano 23 Lipca 2006 Napisano 23 Lipca 2006 Mam pedały Shimano RX100 (PD-A550) wyposażone w noski i (sprostujcie, jeżeli się mylę) bloki do wpięcia butów. Domyślam się, że nie jest to system SPD. Czym jest więc i do czego służy widoczny w połowie długości pedałka trójkątny, metalowy element mocowany na trzy śuby? Do jakiego obuwia przeznaczone są te pedały? A może niepotrzebnie kombinuję i to tylko element antypoślizgowy? Dziękuję za uwagę i pozdrawiam, thrackan
prawie jak premier Napisano 23 Lipca 2006 Napisano 23 Lipca 2006 Bloków tam nie ma, a ten element to chyba mocowanie noska do pedała, będace jednoczesnie elementem antyposlizgowym. Przeznaczone sa do zwykłaych butów, ale takich których ci nei szkoda poobcierać.
thrackan Napisano 23 Lipca 2006 Autor Napisano 23 Lipca 2006 To rzeczywiście mocuje nosek do pedała (rozkręciłem go i wyczyściłem - wygląda o wiele lepiej, niż na zdjęciu). Dzięki, głowiłem się nad tym zagadnieniem przez ostatnie trzy dni Będę w nich jeździł z czyściutkim sumieniem w zwykłych, starych adidasach. Będą służyły w starej szosówce typu "na miasto"
prawie jak premier Napisano 23 Lipca 2006 Napisano 23 Lipca 2006 na miasto i inne zastosowania gdzie czesto musisz sie zatrzymywac raczej nie polecam noskow
thrackan Napisano 23 Lipca 2006 Autor Napisano 23 Lipca 2006 W mieście bardzo żadko zatrzymuję się całkowicie. Jeżeli mam czerwone światło to "dotaczam" się do niego z prędkością około 3 km/h i zazwyczaj w tym czasie następuje zmiana na zielone A poza tym muszę się po prostu nauczyć stójki . Dzięki za radę.
adrys17 Napisano 24 Lipca 2006 Napisano 24 Lipca 2006 Skorzystam z tematu i zapytam. Bo mam podobne pedaly , shimano ultegra 600 dokladnie. I gdy je kupilem to byly w komplecie noski ale nie bylo paskow. I teraz mam takie pytanko, czy mozna jezdzic bez tych paskow?? Bo tak na pierwszy rzut oka to te noski nie sa chyba zbyt mocne ( aluminiowe), i nie wiem czy isc pojezdzic bo nie chce polamac ani skrzywic tych wlasnie noskow... :030:
thrackan Napisano 24 Lipca 2006 Autor Napisano 24 Lipca 2006 Khem... nie wiem, ile Twoje by wytrzymały. Ja mam noski z lekko elastcznego plastiku Na zdjęciach widać, w jakim stanie były paski, gdy kupowałem pedały. Zacząłem się rozglądać za nowymi i ku memu zaskoczeniu dostępne były w każdym sklepie rowerowym (sprawdzałem w sześciu) po 10zł/para. W końcu jednak kupiłem je za 7zł od sprzedawcy ulicznego (nowe, legalne części prosto z bagażnika przed sklepem rowerowym:). Firmowane przez Wellgo. I są ok. Paski nie są drogie. Kup je a potem śmigaj
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.