Skocz do zawartości

[koła] bicie nowego koła

niedzwiedz1981

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Koledzy mam pytanie, jaka jest norma w "biciu"nowego koła? kupiłem nowego unibike viper (obrecze mach1 810, szprychy sapim, opona schwalbe smart sam) ,przejechałem nim 30km i dzis sprawdzalem sobie wszystko i rzucilo mi sie w oczy ze oba koła maja minimalne bicie boczne, moze 1mm, moze 2mm, trudno ocenic ile dokladnie ale hamulce nie obcieraja.

teraz się zastanawiam jaka jest norma w tym odchyleniu koła, a kiedy trzeba dac do centrowania, moze mi to ktos wyjasnic?

Napisano

Bicie 1-2mm jest normalne w większości kół systemowych, ponieważ są one centrowane przez maszyny i istnieje minimalne bicie boczne. Jeśli przeszkadza Ci bicie, to udaj się do serwisu za kilkanaście kilometrów na dociągnięcie szprych.

Napisano

Dzieki za odpowiedz. Bicie wogole mi nie przeszkadza, pytam bo rower jest nowy i sie zastanawialem czy tak moze byc, czy trzeba to poprawic w serwisie. A czy na przegladzie na ktorym mam sie pojawic ok 300km na regulacje po ulozeniu sie roweru, serwisy wykonuja sprawdzenie i centrowanie kol czy wykracza to poza zakres?

Napisano

A czy na przegladzie na ktorym mam sie pojawic ok 300km na regulacje po ulozeniu sie roweru, serwisy wykonuja sprawdzenie i centrowanie kol czy wykracza to poza zakres?
Centrowanie powinno być w zakresie przeglądu roweru, przecież za to płacisz.
Napisano

Ciesz się, że tylko 1 mm. W tym tygodniu odebrałem paczkę z nowym rowerem i na przednim było na oko ~5 mm bicia. Zaniosłem je do serwisu, gdzie po wycentrowaniu stwierdzili, że obręcz jest krzywa. Pewnie koło dostało "w bok" w czasie transportu u kuriera. Nawet nie usiadłem na nowy rower, a teraz czekanie aż rozpatrzą reklamację... :(

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...