PanRowerek Napisano 14 Marca 2015 Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Siemka. Posiadam w rowerze niedziałający amortyzator "ZOOM", aktualnie spełnia on rolę sztywnego widelca czy jak się to tam nazywa. Chciałem się dowiedzieć z ciekawości , bo i tak raczej nie będę wymieniał z powodu braku funduszy na to . Ile kosztowałaby wymiana wraz z kupnem nowego amortyzatora(fajnie jakby miał tą blokadę, co jak się zablokuje to jest sztywny i przydałoby się to na asfalcie)? Jak również chciałbym się dowiedzieć ile kosztowałaby wymiana wraz z kupnem sztywnego widelca (czy jak to się tam nazywa? Prosiłbym choć o podanie cen orientacyjnych (ogólnych), żebym w miare mógł się zorientować czy warto (rower ma już pare lat, raczej jeżdzę po drodze, ścieżkach, chodnikach, rzadko w terenie). Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
modrzew Napisano 14 Marca 2015 Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Atrapy amortyzatorów to koszt od kilkudziesięciu (wszelkie no-name, Zoomy, XCT itp.) do ~200-300zł (XCM, XC28, itp.) Działające amortyzatory nie przypominające ciężarem kowadła to już bliżej 1000zł (nie licząc jakichś wyprzedaży/promocji), górnej granicy nie ma. Kwestia jeszcze czego konkretnie potrzebujesz, przykładowo sensowny amortyzator z piwotami, rurą sterową 1" czy skokiem 80mm to obecnie rzadkość, pozostają używane lub leżaki magazynowe. Możesz też pokusić się o sztywny widelec, zawsze to dużo lżej i podstawowy model nie kosztuje majątku (200-300zł?), tym bardziej jeśli nie jeździsz w terenie. Koszt wymiany - robociznę sprawdź w cennikach serwisów rowerowych, może dojść koszt wymiany sterów jeśli zużyte. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rodszyld69 Napisano 14 Marca 2015 Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Posiadam w rowerze niedziałający amortyzator "ZOOM", aktualnie spełnia on rolę sztywnego widelca czy jak się to tam nazywa. to rower górski czy crossowy Jaka jest szeroka główka ramy, czy da się zamontować amortyzator z rura sterowa o średnicy 1 1/8" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rocky98 Napisano 14 Marca 2015 Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Zamontowaniem nowego amortyzatora mógłbyś się sam zająć. Gdybyś zakupił nowy: musiałbyś przyciąć rurę sterową na odpowiednią długość, jak odpowiadała Ci wcześniejsza wysokość kierownicy to ucinasz rurę na taką samą długość. Musiałbyś nabić gwiazdkę. Do montażu amortyzatora w rurze sterowej wystarczy Ci prawdopodobnie jeden klucz ampulowy(jak masz rurę o średnicy 1 1/8). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
severian Napisano 14 Marca 2015 Udostępnij Napisano 14 Marca 2015 Siemka. Nowy amortyzator to koszt od 300 pln do ok 5-6 000 pln ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
PanRowerek Napisano 15 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 15 Marca 2015 Siemka. :-) Dzięki za odpowiedzi. ;-) Cieszę się że z Waszą pomocą mogłem się chociaż zorientować w ogólnych kosztach, lecz niestety na razie nie będę wymieniał amortyzatora z powodu innych wydatków. Niestety trudno mi cokolwiek powiedzieć o tym amortyzatorze, wiem tylko że "ZOOM". Rower górski (chyba się to nazywa mtb). Niestety chyba gdzieś zapodziałem kartę gwarancyjną, kartę z specyfikacją techniczną, jak i inne karty do tego roweru, może przy któryś porządkach musiałem przez przypadek wyrzucić. ;-( Sam chyba nie dałbym rady wymienić. :-( Dzięki za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam. :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.