Skocz do zawartości

[amortyzator] Jaki koszt wymiany niedziałającego amortyzatora "ZOOM"?

Rekomendowane odpowiedzi

Siemka. :)

Posiadam w rowerze niedziałający amortyzator "ZOOM", aktualnie spełnia on rolę sztywnego widelca czy jak się to tam nazywa.

Chciałem się dowiedzieć z ciekawości ^_^, bo i tak raczej nie będę wymieniał z powodu braku funduszy na to :ermm:.

Ile kosztowałaby wymiana wraz z kupnem nowego amortyzatora(fajnie jakby miał tą blokadę, co jak się zablokuje to jest sztywny i przydałoby się to na asfalcie)?

Jak również chciałbym się dowiedzieć ile kosztowałaby wymiana wraz z kupnem sztywnego widelca (czy jak to się tam nazywa?

Prosiłbym choć o podanie cen orientacyjnych (ogólnych), żebym w miare mógł się zorientować czy warto (rower ma już pare lat, raczej jeżdzę po drodze, ścieżkach, chodnikach, rzadko w terenie).

Pozdrawiam. :)

Atrapy amortyzatorów to koszt od kilkudziesięciu (wszelkie no-name, Zoomy, XCT itp.) do ~200-300zł (XCM, XC28, itp.)

Działające amortyzatory nie przypominające ciężarem kowadła to już bliżej 1000zł (nie licząc jakichś wyprzedaży/promocji), górnej granicy nie ma.

Kwestia jeszcze czego konkretnie potrzebujesz, przykładowo sensowny amortyzator z piwotami, rurą sterową 1" czy skokiem 80mm to obecnie rzadkość, pozostają używane lub leżaki magazynowe.

Możesz też pokusić się o sztywny widelec, zawsze to dużo lżej i podstawowy model nie kosztuje majątku (200-300zł?), tym bardziej jeśli nie jeździsz w terenie.

Koszt wymiany - robociznę sprawdź w cennikach serwisów rowerowych, może dojść koszt wymiany sterów jeśli zużyte.

Zamontowaniem nowego amortyzatora mógłbyś się sam zająć. Gdybyś zakupił nowy: musiałbyś przyciąć rurę sterową na odpowiednią długość, jak odpowiadała Ci wcześniejsza wysokość kierownicy to ucinasz rurę na taką samą długość. Musiałbyś nabić gwiazdkę. Do montażu amortyzatora w rurze sterowej wystarczy Ci prawdopodobnie jeden klucz ampulowy(jak masz rurę o średnicy 1 1/8).

Siemka. :-)

Dzięki za odpowiedzi. ;-)

Cieszę się że z Waszą pomocą mogłem się chociaż zorientować w ogólnych kosztach, lecz niestety na razie nie będę wymieniał amortyzatora z powodu innych wydatków.

Niestety trudno mi cokolwiek powiedzieć o tym amortyzatorze, wiem tylko że "ZOOM". Rower górski (chyba się to nazywa mtb). Niestety chyba gdzieś zapodziałem kartę gwarancyjną, kartę z specyfikacją techniczną, jak i inne karty do tego roweru, może przy któryś porządkach musiałem przez przypadek wyrzucić. ;-(

Sam chyba nie dałbym rady wymienić. :-(

Dzięki za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam. :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...