OdiLV4 Napisano 13 Marca 2015 Napisano 13 Marca 2015 Po zakupie bagażnika montowanego na sztyce, pojawił się problem z oświetleniem tyłu. Jako posiadacz Mactronic Walle bardzo chciałem aby to ona dalej świeciła mimo przewożonego bagażu, więc postanowiłem zrobić dodatkowy uchwyt... Ktoś zapyta po co...? 1. Nie każda torba posiada uchwyt do mocowania oświetlenia. 2. Drugi Walle kosztuje wiadomo ile. 3. Nie chce dokupować dodatkowej lampki. Do wykonania wykorzystałem: 1. Dodatkowe mocowanie Walle 2. Podkładkę z piasty Shimano Deore - Left Hand Axle Speacer (akurat miałem z niej pozostałości) 3. Śrubę M5x25 4. Dwie nakrętki M5 (pod klucz 8) 5. Podkładkę zwykła 6. Podkładkę sprężynujacą (zdjęcie1; zdjęcie2) Po rozebraniu mocowania Walle potrzebna była jego jedna część, do której dogrzałem podkładkę z piasty. Po co dogrzewanie? Mocowanie przy uchwycie ma kształt stożka, którego średnica jest trochę większa od wewnętrznej średnicy podkładki, poza tym nie będzie się ona przekręcała. (zdjęcie3) Następnie, śrubka w otwór i na śrubkę nakrętka. Ma to zabezpieczyć przed tym, aby podczas dokręcania do bagażnika śrubka nie wcisnęła i jednocześnie połamała uchwytu. (zdjęcie4) Reszta to już przykręcenie całości. Do tego podkładka zwykła i do bagażnika. Z drugiej strony podkładka sprężynująca i nakrętka. Efekt końcowy wygląda w sposób następujący. (zdjęcie5) Sprawa zdaje się oczywista, ale był czas, że sam zastanawiałem się jak coś takiego zrobić. Niestety nigdzie nie znalazłem nic na ten temat, więc postanowiłem go założyć. Mam nadziej że komuś się jeszcze przyda. Pozdrawiam
FigoiFago Napisano 13 Marca 2015 Napisano 13 Marca 2015 Fajny opis. Ja mam lampkę Matronic Cosmo i zastanawiam się jak ją przymocować do bagażnika na sztycę Topeak.
OdiLV4 Napisano 13 Marca 2015 Autor Napisano 13 Marca 2015 Dzięki Co do Cosmo zastanawiałbym się nad przerobieniem uchwytu podsiodłowego. A jaki bagażnik dokladnie?
PanRowerek Napisano 14 Marca 2015 Napisano 14 Marca 2015 Siemka. Wielkie dzięki za super opis montażu krok po kroku lampki. Jak zakupię swoją nową lampkę na tył, też będę musiał pokombinować jak zamontować ją na bagażniku , bo podobnie jak @OdiLV4, czyli lampka może być zasłonięta na sztycy (rurka siodełka), tylko u mnie będzie zasłaniał ją koszyk . Od siebie mogę dodać dwa linki, na których też jest bardzo fajny opis, krok po kroku jak zamontować lampkę tylną do bagażnika: Mactronic Walle, Mactronic Bright Eye ii. Pozdrawiam.
OdiLV4 Napisano 14 Marca 2015 Autor Napisano 14 Marca 2015 @@FigoiFago, a którą wersję masz tego bagażnika? Bo widzę że kilka ich jest...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.