Skocz do zawartości

[piasta] nowa XT ciężko chodzi

tichy

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś dostałem nowe tylnie kółko na piaście shimano XT. Założyłem, kręcę korbą i jakoś tak ciężko chodzi (nie siadałem jeszcze na rower). Czy XT może być fabrycznie za mocno skręcona ? Czy po prostu pojeździć trochę żeby się wyrobiła (boję się że zniszczę bieżnie, na kółko czekałem równo tydzień i nie chce mi się czekać następnego...) Btw, czasami cicho chrobnie (piasta) pierwszy raz się z czymś takim spotkałem :blush: radzicie jeździć na niej czy czekać do poniedziałku i iść do serwisu coby rozkręcili (sam nie mogę bo nie mam kluczy) i zajrzeli co jest grane ?

Może wyjmiesz koło i sprawdzisz, czy ośka płynnie się kręci?

Owszem (dość) płynnie, gorzej po zapięciu. Poczekam do poniedziałku, tzn. pójdę do serwisu coby trochę poluzowali.

Shimano z reguły ma bardzo mocno skrecone piasty. Moje obie tez były bardzo mocno skrecone. Jednej nawet nie szło odkrecic..
dzięki z info, poczekam...

Dziwna metoda sprawdzania oporów piasty :D
tzn. ja kręciłem korbą coby koło rozpędzić a potem nasłuchiwałem ;)

Piasta powinna być skręcona tak, żeby była na "granicy" luzu. Zaciśnięcie zamykacza dodatkowo ściska (wielkie odkrycie ;) ) łożyska.

Możesz zdjąć łancuch i zakręcić obydwa koła, żeby sprawdzić, czy opory są dużo większe niż w przednim kole (sprawdź czy czas do zatrzymania koł różni się mocno dla koła przedniego i tylnego)

Możesz zdjąć łancuch i zakręcić obydwa koła, żeby sprawdzić, czy opory są dużo większe niż w przednim kole (sprawdź czy czas do zatrzymania koł różni się mocno dla koła przedniego i tylnego)
Jak założyłem koło to nim zakręciłem i ponieważ coś mi nie pasiło zakręciłem drugim dla porównania.. nowe kręci się z większmi oporami. Potem założyłem łańcuch, rozpędziłem koło i patrzyłem/słuchałem co się dzieje, wydaje mi się że opór na nowej piaście nie jest równomierny, w sumie powinienem to napisać od razu... ;) piasta jest fabrycznie nowa. Cusz poczekam do poniedziałku i zaprowadzę rower do serwisu. Myślę że dwukilometrowy spacer piaście nie zaszkodzi.

Shimano zbyt mocno skreca konusy tak jak pisze jo_jacek, najlepiej bedzie jezeli udasz sie z kolem tam gdzie je Tobie skladali i poprosisz o regulacje.

Jezeli masz odpowiednie klucze(plaski do konusow sh) to sam mozesz to poprawic.

Nowa piasta jedyny opor powinna miec na smarze i uszczelnieniu, jezeli konusy sa mocno skrecone szybko pojawia sie wzery na bierzni.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...