Skocz do zawartości

[buty] uniwersalne, bez spd

Bart90

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Poszukuję uniwersalnych butów bez systemu spd.

Śmigam na pedałach platformowych.

Chodzi o to aby buty miały odpowiednio sztywną podeszwę a nie uginały się na pedałach.

Kwota jaką chcę przeznaczyć na ten cel... Jak najmniej :D 100-150 jeśli to możliwe...

Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.

p.s. Śmigam na rowerze MTB po średnio równym terenie ;)

Zawsze używałem butów na deskorolkę gdy smagałem niewpięty na platfusach. Zwróć uwagę na rzeźbę bieżnika - najlepiej jeśli zamiast płaskiej jest pełna zagłębień, rowków w które piny łatwo się "zaczepią". Jedynym minusem może być średnia twardość podeszwy, ale czasem można to załatwić odpowiednią wkładką.

POZDRo-:ver

• Mod Team

Kłaniam,

Wielu zaprzysiegłych platformowców zarzeka się że najlepsze buty w tej kategorii to Five Ten.

Lub wersji do bardziej agresywnej jazdy

Maja podstawową wadę, czyli cenę...

Z koszyka relatywnie budżetowego ludzie rekomendują ostatnie wypusty Szitmano, takie jak SH-AM45 lub SH-AM41

Pierwsze sa o tyle uniwersalniejsze, że jeśli kiedys zachce Ci sie espedaczy maja miejsce na zamocowanie bloków. Drugie kusza podeszwą Vibram.

Zwolennicy zasię nienabijania kabuny firmom które za wszywke "rowerowy" dowalaja ekstra koszty jeżdżą w butach turystyczno-trekkingowych.

Ma to swoje zalety - koszty - ale i wady - podeszwa przeważnie jest bardziej elastyczna niż w butach dedykowanych pedaleniu i spada efektywność ciśnięcia w korby.

Dodatkowym plusem butów tego ostatniego typu jest wygoda i łatwość poruszania sie pieszo...

Szacunek...

I.

• Mod Team

Zamiast tych pieruńsko drogich FiveTen'ów, tak jak już wspomniał Kaza, można pomykać w papuciach na deskorolkę.

Nie wiem, co tam teraz w tym segmencie jest do dostania, już całe wieki na desce nie stałem :teehee: , ale gdzieś głęboko w ławie mam jeszcze model starych Vansów, niemiłosiernie katowanych w przeszłości i ciągle trzymających fason. Mają właśnie podeszwę w postaci takiego grubego "jeżyka", który dobrze trzyma piny platformy. Zresztą o ile dobrze pamiętam, to Vans robił też buty na BMX'a. No i nie powoduje aż takich czystek w portfelu. ;)

Pierwsze z brzegu, wyglądające na dość solidne:

https://www.zalando.pl/vans-churchill-tenisowki-i-trampki-czarny-va212a00y-q11.html

Wybrałem poniższe:

http://www.decathlon.pl/buty-turystyczne-niskie-mskie-arpenaz-50--id_8242558.html

podeszwa wiadomo... nie taka twarda jak w obuwiu dedykowanym do kolarstwa ale wydaje się być bardzo sztywna, do przetestowania ;) No i cena nie bije po kieszeni ;) Na żywo wyglądają o wiele lepiej niż w necie.

Dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie ;)

Daj znać jak Ci na nich idzie ;)

Osobiście próbowałem jeździć w tego typu butach, może i podeszwa dość sztywna, ale jednak jej "bieżnik" był na tyle wysoki i rzadko rozstawiony, że nie czepiały się tak pewnie.

Nie będę oryginalny bo obecnie używam także butów na deskę, jakiś model Etnies. Kupione taniej w TK Maxxie, bo typowe ceny takich "trampek" to niestety śmiech na sali, ale wiadomo "marka, styl życia..." ;)

Przetestowane :D

- wygodne

- zaskakująco twarda podeszwa

- bdb trzymają się pedałów

Ogólnie to jestem baaardzo ale to bardzo pozytywnie zaskoczony tym wynalazkiem, szczerze polecam do podobnych zastosowań :)

• 1 miesiąc temu...

Powitoł

Podepnę się bo też uniwersalnych szukam :)

Kumotrowie, a coś typowo "nie" rowerowego polecicie?

Trekingi, robocze, coś co pasowałoby do poniższych założeń:

- jeżdżę MTB, raczej poza ubitym szlakiem więc wyraźny terenowy bieżnik wskazany;

- nie lubię półbutów, więc wysokość MID;

- membrana goretex niekoniecznie ale nie obrażę się (bez niej muszą dać się impregnować);

- materiały raczej nienaturalne (licówka, nubuk);

- poniżej 200zł bo będą głównie na rower.

W czym wy jeździcie jak nie jeździcie w rowerowych? ;)

Buty nie muszą spełniać każdego warunku :)

Bliskie ideałowi byłyby nike rongbuk, ino cena powyżej 200ziko mnie powstrzymuje.

Ogólnie szukam czegoś podobnego w formie.

nike-365657482-rongbuk_mid_gtx-1-e.jpg

http://butysportowe.net.pl/nike-rongbuk_mid_gtx-365657482-57890

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Raz zaryzykowałem z butami z allegro, ale było to 8 lat temu. Co prawda udało się ale więcej tego nie powtórze. Nie kupię przez neta nic co ma mieć bezpośrednią styczność z ciałem, począwszy od spodenek, butów i kasku a na chwytach i siodełku kończąc. Jak kupowałem kask to przymierzyłem chyba z 12, ale jak ubrałem ten właściwy to od razu wiedziałem, że bedzie mój. Nie ryzykuj - no chyba, że Cie na to stać :)

Ostatnio kupowałem buty five ten, więc co do rozmiarówki to raczej jest lekko zawyżona. Normalne buty mam 45-45,5, natomiast five ten 46.

Co do samych butów, to do platform są genialne. Wcześniej jeździłem w trrekingowych reebokach, i jest niebo a ziemia :) Jak ktoś ma kasę, to z czystym sumieniem polecam.

• 2 tygodnie później...

Hej,

do autora - a nie myslales nad takimi?

http://www.decathlon.pl/buty-turystyczne-niskie-mskie-arpenaz-200-fresh-id_8300531.html

są lzejsze, siatka przepuszcza powietrze.. 30zeta wiecej, a but niby z wyzszej polki. tylko nie wiem jak w praktyce to będzie wyglądało, bo piszesz ze jestes zadowolony z tych 50-tek.. szukam butów na normalne pedały.

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...