marcin1311 Napisano 13 Marca 2015 Napisano 13 Marca 2015 Witam!Chciałbym kupić swój tak naprawdę pierwszy nowy rower w życiu. Mój budżet to 1500-1700zł max 1800zł, ponieważ kazdy sprzedawany rower jest "goły", tzn trzeba dokupić oświetlenie, błotniki, stopke, uchwyt na bidon (koszt około 100zł). Rower ma służyć mi na razie do sporadycznego poruszania sę w ruchu miejskim (trasy do 5 km), lecz głównie jakieś weekendowe wypady 20-40km z tego 75% asfalt 25% lekki teren, Od października pojde na studia, przeniosę się do większego miasta i chciałbym aby rower ten służył mi również do sprawnego poruszania sie po mieście nie bał się jakiś niespodziewanych dołów czy kontaktów z krawężnikami. Moje dane to: 183cm wzrostu, 81kg wagi, długość wewnętrzna nogi 88cm, wiek 18 lat:)Szczerze spodobały mi się rowery marki kross, podoba mi się ich wygląd ale również to że jest to polska firma i nie ukrywam że moimi głównymi faworytami są:1. http://www.dobrerowery.pl/kross-evado-3-0?from=related2. KROSS LEVEL B3 29" 2013 - Rowery MTB - górskie koła 26/27,5/29" - rower-sport.plCena przemawia za evado, lecz proszę o porady ewentualne podanie jakiś innych lecz naprawdę ciekawych propozycji i pomoc w doborze rozmiaru ramy.Z góry dzięki za odpowiedzi:)
marco1973 Napisano 13 Marca 2015 Napisano 13 Marca 2015 dołóż do tego B3. lepszy osprzęt, dużo lepszy amorek. jak już się zdecydowałeś to warto trochę dopłacić, bo jest do czego...
jasinski21444 Napisano 13 Marca 2015 Napisano 13 Marca 2015 Nie widzę sensu zakupu w przypadku autora roweru mtb . Idealny do takich zastosowań będzie rower typu cross np evado .
marco1973 Napisano 13 Marca 2015 Napisano 13 Marca 2015 Jak pojeździ poza miastem to może mu się spodobać i wtedy będzie sens. A w drugą stronę kiepsko...
marcin1311 Napisano 13 Marca 2015 Autor Napisano 13 Marca 2015 Dodam jeszcze że chce rozpocząć swoja przygodę z triathlonem na razie 1/8 może 1/4. Ale i tak jeśli bd chciał kontynowac przygodę z triathlonem to po roku bd musiał kupić raczej typowo szosowy rower, a nóż bd chciał dalej jezdzic w terenie, wiec levelb3 wydaje mi się solidniejszy, i mam okazję kupić go w cenie około 1900zl. Pytanie dptyczy również jeszcze rozmiaru ramy jeśli chodzi o level b3 ponoewqz jest na duuuzych kołach, to do moich wymiarow powinno być to M19 czy L21, co o tym sadzicie?
marco1973 Napisano 13 Marca 2015 Napisano 13 Marca 2015 to kwestia tego czy chcesz mieć bardziej czy mniej agresywną pozycję. bardzie agresywna jest oczywiście mniej wygodna. cięzko jednak tak naprawdę jednak ocenić czy na danej ramie będzie wygodna czy też nie, bo to kwestia m.in. wysokości mostka, czyli tego jak przycięta jest rura sterowa. dłuższa rama ale kierownica wyżej i pozycja może być mniej agresywna niż na mniejszej ramie z niższą rurą sterową. mostek może być skierowany w górę bądź odwrócony też w dół i to także zmienia pozycję. jak widzisz znowu sprowadza się to do tego że dobrze byłoby dosiąść rumaka. niemniej jednak bez dosiadania na Twój wzrost bardziej celowałbym w L...
upperhill3 Napisano 16 Marca 2015 Napisano 16 Marca 2015 studia duze miasto....w duzym miescie złodziej ma rzygać na widok Twojego roweru, a nie cieszyc sie ze właśnie ukradł 29 cali, który sie dobrze sprzedajepolecam CI odkladac juz te 200-300zl na najprostszy rower jaki można tylko kupic do jazdy na uczelnie a co do roweru to polecam CI level B3 (mam A3, roznica wielkosci kol i osprzet w zaleznoci od rocznika) zawsze mozesz go troche przerobic na Evado wymieniajac opony jezeli bedziesz jezdzil praktycznie po afalcie, a przynajmniej masz dobre hamulce shimano
marcin1311 Napisano 16 Marca 2015 Autor Napisano 16 Marca 2015 Dzięki za odpowiedź, akurat wybrałem levela b3 2014 dzisiaj przymeirzyłem i biorę rame 19" jutro odbiorę złożony rowerek, nie wiem cyz mogę tutaj napisać, ale kupiłem go za 1900zł w zamościu sklep Hermes( miła obsługa,k sprzedawca zna sie na rzeczy i nie wciska niczego na siłę) więc myśle ze w dobrej cenie, nigdzie nie mogłem znaleźc nawet opdowiedniego rozmiaru co dopiero mówiąc o cenie poniżej 2000. Za stówke dokupiłem do niego akcesoria , koszyk na bidon, lampki, pompka, linka zabezp i zapasową dętkę Jutro napisze pierwze wrażenia z jazdy:)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.