pieklo Napisano 13 Marca 2015 Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Witam Poszukuję jakiegoś taniego i w miarę dobrego dampera do dosyć starego już (pseudo)FULLA czyli Kross'a SFX700. Obecnie zamontowany jest fabryczny KIND SHOCK 504, który oczywiście wyrzygał olej i nie posiada tłumienia (wiem że nie ma sensu go naprawiać). Rower jest mojego ojca i używa go do rekreacyjnej jazdy po leśnych ścieżkach i asfalcie. Co do wymagań to nie musi być to jakieś cudo o super parametrach, wystarczy żeby dawał jakąś tam amortyzacje i tłumienie nie psując się po jednym sezonie, a jego ewentualny serwis powinien być tani i prosty. Z tego co mierzyłem to aby damper pasował do ramy sfx'a powinien mieć 190mm długości a szerokość tulei to 22~23mm. Ogólnie gdzieś czytałem nie ze względu na charakterystykę ramy nie każdy damper się nada pomimo tego że rozmiarowo będzie pasować. Myślałem o DT Swiss M210 190mm który jest powietrzno-olejowy ale właśnie nie wiem czy będzie on pasował charakterystyką do ramy kross'a sfx700. Był bym bardzo wdzięczy za jakieś sugestie najlepiej z odnośnikami do sklepów. Budżet to max 400zł ale im taniej tym lepiej więc jeśli będzie coś za 100-150zł to świetnie bo nie ma sensu pakować kasy w damper którego potencjał nie będzie wykorzystany. Z góry dzięki za pomoc. pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 13 Marca 2015 Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Jeśli chcesz wydać tyle tylko to myślenie o charakterystyce nie ma żadnego znaczenia Odnośniki do sklepów - jedyna opcja to nowe najtańsze Suntoury albo oferty z allegro. Przy takim sposobie eksploatacji roweru nie ma znaczenia co kupisz - byle tłumik miał regulację tłumienia powrotu. Sprężynowy w tej ramie miałem ze sprężyną 650 przy wadze w ciuchach ok 80 kg. Ten rower nie jest pseudo fullem - to normalny jednozawiasowiec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pieklo Napisano 13 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Czyli coś takie by się nadało? http://allegro.pl/nowy-damper-dt-swiss-m212-lo-190-50mm-wyprzedaz-i5168429547.html jest dosyć drogi ale może warto? no i czy zamontuje go bez problemu do kross'a? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 13 Marca 2015 Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Akurat DT Swiss to dosyć zawodne dampery, znajdź sobie coś innego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pieklo Napisano 13 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Heh szukałem trochę i w sumie niczego ciekawego nie znalazłem, ba nawet nieciekawego pasującego do roweru nie znalazłem dlatego liczę że może jakaś dobra dusza podeśle coś godnego uwagi edit: a co powiecie na taki damper? http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/amortyzatory-rowerowe/tylne-dampery/p,amortyzator-tylny-raidon-lo-2012-sr-suntour,118187.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.