Skocz do zawartości

[damper] jaki damper do kross sfx700

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Poszukuję jakiegoś taniego i w miarę dobrego dampera do dosyć starego już (pseudo)FULLA czyli Kross'a SFX700. Obecnie zamontowany jest fabryczny KIND SHOCK 504, który oczywiście wyrzygał olej i nie posiada tłumienia (wiem że nie ma sensu go naprawiać). Rower jest mojego ojca i używa go do rekreacyjnej jazdy po leśnych ścieżkach i asfalcie. Co do wymagań to nie musi być to jakieś cudo o super parametrach, wystarczy żeby dawał jakąś tam amortyzacje i tłumienie nie psując się po jednym sezonie, a jego ewentualny serwis powinien być tani i prosty. Z tego co mierzyłem to aby damper pasował do ramy sfx'a powinien mieć 190mm długości a szerokość tulei to 22~23mm. Ogólnie gdzieś czytałem nie ze względu na charakterystykę ramy nie każdy damper się nada pomimo tego że rozmiarowo będzie pasować. Myślałem o DT Swiss M210 190mm który jest powietrzno-olejowy ale właśnie nie wiem czy będzie on pasował charakterystyką do ramy kross'a sfx700. Był bym bardzo wdzięczy za jakieś sugestie najlepiej z odnośnikami do sklepów. Budżet to max 400zł ale im taniej tym lepiej więc jeśli będzie coś za 100-150zł to świetnie bo nie ma sensu pakować kasy w damper którego potencjał nie będzie wykorzystany.

Z góry dzięki za pomoc.

pzdr 

Jeśli chcesz wydać tyle tylko to myślenie o charakterystyce nie ma żadnego znaczenia :)

Odnośniki do sklepów - jedyna opcja to nowe najtańsze Suntoury albo oferty z allegro.

Przy takim sposobie eksploatacji roweru nie ma znaczenia co kupisz - byle tłumik miał regulację tłumienia powrotu.

Sprężynowy w tej ramie miałem ze sprężyną 650 przy wadze w ciuchach ok 80 kg.

Ten rower nie jest pseudo fullem - to normalny jednozawiasowiec.

Heh szukałem trochę i w sumie niczego ciekawego nie znalazłem, ba nawet nieciekawego pasującego do roweru nie znalazłem ;) dlatego liczę że może jakaś dobra dusza podeśle coś godnego uwagi ;)

edit: 

a co powiecie na taki damper? http://www.centrumrowerowe.pl/czesci/amortyzatory-rowerowe/tylne-dampery/p,amortyzator-tylny-raidon-lo-2012-sr-suntour,118187.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...