Gość Piotr Napisano 13 Marca 2015 Napisano 13 Marca 2015 Dzień dobry, na mojej codziennej drodze pojawiły sie tory. Wyznaczona ścieżka rowerowa przecina tory i tu mam pytanie kto ma pierwszeństwo? Czy tramwaj także powinien ustąpić pierwszeństwa na ścieżce rowerowej? Z góry dziękuję za odpowiedź Piotr
KrisK Napisano 30 Marca 2015 Napisano 30 Marca 2015 Zasada jest taka ze tramwaj ma zawsze rację. Podaj więcej szczegółów bo może to być rzadki wyjątek.... Choć należy pamiętać ze tramwaj ma wbudowane pierwszeństwo i patrz pierwsze zdanie
Mod Team michuuu Napisano 30 Marca 2015 Mod Team Napisano 30 Marca 2015 Jeżeli nie ma sygnalizacji świetlnej to zdrowiej bez pytania udzielić pierwszeństwa tramwajowi.
robertrobert1 Napisano 30 Marca 2015 Napisano 30 Marca 2015 Oczywiście może być wyjątek i sygnalizacja świetlna bądż znaki pionowe mogą co innego wskazywać. Zasada jest taka Najważniejsze są sygnały osoby kierującej ruchem następnie sygnalizacja świetlna, dalej znaki pionowe następnie znaki poziomowe a na samym końcu PORD. Przeczytałeś PORD? I co jest w tej kwestii napisane? Jeżeli nie ma sygnalizacji świetlnej to zdrowiej bez pytania udzielić pierwszeństwa tramwajowi. Nie koniecznie. Jeśli będzie zjeżdżał z jezdni i pojawi się tramwaj to zatrzymanie na drodze może skutkować potrąceniem przez nadjeżdżający pojazd samochodowy. W takim przypadku tramwaj ustępuje.
GrzesPL Napisano 31 Marca 2015 Napisano 31 Marca 2015 Bry wieczór Mała dygresja. Jednakowoż należy mieć na uwadze, że wszelkie "przecinaki" (pojazdy szynowe) prawdopodobnie mają zdecydowanie dłuższą drogę hamowania od pojazdów "ogumionych". Nie ryzykowałbym spotkania, nawet jeśli to ja mam rację. Pozdrawiam
ludz Napisano 31 Marca 2015 Napisano 31 Marca 2015 Jest takie powiedzenie, że ci co mieli pierwszeństwo są już dawno w niebie... Zabójczo prawdziwe, kiedy zestawisz masę rowerzysty i tramwaju.
adriansocho Napisano 1 Kwietnia 2015 Napisano 1 Kwietnia 2015 Celem ustalenia tego, kto ma pierwszeństwo wcale nie musi być sposób postępowania w razie spotkania się z tramwajem. Jeśli by przypadkiem wyszło, że tramwaj nie ma pierwszeństwa, to przypadki nieustąpienia pierwszeństwa rowerzyście można by zgłaszać na policję.
Mod Team michuuu Napisano 1 Kwietnia 2015 Mod Team Napisano 1 Kwietnia 2015 to przypadki nieustąpienia pierwszeństwa rowerzyście można by zgłaszać na policję. Jak rowerzysta przeżyje kontakt.
adriansocho Napisano 1 Kwietnia 2015 Napisano 1 Kwietnia 2015 A znasz definicję nieustąpienia czy też wymuszenia pierwszeństwa wg p.o r.d.? "Spowodowanie zatrzymania się innego pojazdu lub uczestnika ruchu w sytuacji, gdy miał pierwszeństwo".
SklepeBike_pl Napisano 1 Kwietnia 2015 Napisano 1 Kwietnia 2015 Wszystko zależy od sygnalziacji jką zastosowano bo logicznym jest,że ścieżka rowerowa przecinająca tory również powinna posiadać sygnalizację świetlną,jedzie tramwaj- rowerzysta stoi i czeka aż zapali się zielone światło,tak powinno być.
KrisK Napisano 4 Kwietnia 2015 Napisano 4 Kwietnia 2015 ^^ Światła nie są wcale logiczne Logiczne jest znać przepis i nie przeoczyć maleństwa jakim jest tramwaj.
Pytanie
Gość Piotr
Dzień dobry,
na mojej codziennej drodze pojawiły sie tory.
Wyznaczona ścieżka rowerowa przecina tory i tu mam pytanie kto ma pierwszeństwo?
Czy tramwaj także powinien ustąpić pierwszeństwa na ścieżce rowerowej?
Z góry dziękuję za odpowiedź
Piotr
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.