astronaut Napisano 22 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2006 Witam! Dzisiaj coś mnie podkusiło i pożyczyłem rower siostrze.... nie wiem jak to ona zrobiła ale rozwaliła przerzutkę tylnią. Wykręcił się sworzeń z jednego z kółek w przerzutce i wszystko się rozsypało.... Mam gianta Sierre z 98 roku. Z tyłu od samego początku siedziała Shimano STX. Kaseta STX (jeszcze jakieś 1k km zrobi), 7 biegów, pisaty takie same od początku czyli Shimano Alivio. O rower dbałem i wszystko działało jak należy. Wszystko zaczeło się od wymiany kółek w tylnej przerzutce. No i mam. Teraz trzeba na szybko czymś to zastąpić... Co polecacie? Shimano Alivio? Może Deore LX? Podejrzewam że w przypadku kupna kasety 8 biegowej muszę także zmienić piaste, więc zmiana "przy okazji" kasety na ósemke odpada. Co to jest odwrotna sprężyna? Jak jest równica wg. was między długim a krótkim wózkiem? Co poradzicie? Proszę o pomoc bo bez roweru to jak bez ręki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Autor Napisano 22 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2006 JA by radził LX'a. Ta odwrotna spręzyna to jest to, że za np 8 bieg to 1 odwrotnie chodzi jak bedziesz miał na manetce ustawione 8 ta bedzie bieg nr 1 u kolegi tak było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
astronaut Napisano 22 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 22 Lipca 2006 Doszedłem do wniosku że jednak zmienie przy okazji także kasete i łańcuch. Co myślicie o takim zestawie: Przerzutka: Shimano Deore (bez LX/XT) Kaseta: SRAM PG-730 Łańcuch: SRAM PC-48 Nie wiem czy jest sens wkładać coś lepszego na prawie 10-letni rower. Bede zadowolony jak ta kaseta zrobi te 8000 km czyli jakieś 2 sezony przy mojej jeździe. Nie będzie problemu z nałożeniem takiej kasety na piaste ALIVIO (też prawie 10-letnią) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 23 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2006 a ) odwrotna sprezyna polega na tym, że przy naciągu linki przerzutka zrzuca biegi na twardsze, a do góry ciagnie sprezyna czyli odwrotnie do standardowej. b ) jezeli masz zalozona kasete na 7 i kupujesz kasete na 7 mysle ze nie powino byc zadnego problemu. c ) ja mam kasete Alivio i Pc-48 i mam zrobione na tym 5 000km i lanuch jest troche zuzyty.. troche bardzo. Ale jeszcze troche pociągnie. Mysle że jak nie jeździsz super wyczynowo i nie jeździsz bardzo duzo w błocie itp to powinno to pociagnąc te 8k km:] Edit: Mysle ze lepiej kuipic Alivio 2005 do tylu niz Deore. Mialem Deorke i mysle ze albo Lx albo Alivio :wink: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
astronaut Napisano 23 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 23 Lipca 2006 Masz racje jo_jacek - wezme ALIVIO '05 jak znajde alebo Deore LX. Czytałem opinie Deore non LX/XT i przeważają opinie że jest tylko minimalnie lepsza od Alivio za to znacznie droższa. Mam jeszcze pytanie odnośnie korby. Mam korbe ALIVIO FC-MC14 - zdjęcie poniżej. Czytałem że lepiej zminić cały napęd odrazu bo mogą być przygody... Jak oceniacie na podstawie zdjęcia stopień zużycia korby ? 20k km ma jak nic. Zastanawiam się czy aby nie kupić nowej alivio lub STX (stara, ale na allegro nówki lecą po 127zł) ale jak zwykle mam problem z funduszami i wolałbym to oddalić w czasie. suport jest chyba OK - żadnych luzów, chodzi miękko i miło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blue Napisano 23 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2006 Ekhem... 20 k km? .... moj suntour przejechal 5k km i zginal smiercia tragiczna... jak ty na tym przejechales 20 k km i jest takie zuzycie to jeszcze przejedziesz drugie albo i trzecie tyle na niej.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mody Napisano 23 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2006 No jak na taki przebieg to ladnie sie trzyma ta korba:) Ja mam taki naped: Korba STX (ta o ktorej mowiles) i chwale sobie ,Kaseta: Alivio 8spd ,Lancuch: LX. Naped chodzi super Do tego przerzutka przod: LX , Tyl: Deore (dalem 60zl za nowke i ladnie chodzi) A co do mojej wczesniejszej korby to zgadzam sie z Blue tez mialem suntoru'a i padl po 5k km pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 23 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2006 Jak dla mnie korba wogole nie jest zuzyta moja wyglada gozej po 3k km.. nie wiem jak Ty to robisz na moje oko mozesz zostawic ta korbe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bialykom Napisano 23 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2006 no moja alivio po okolo 5k km wyglada duzo gorzej. mysle, ze nie bedzie problemu po wymianie kasety/lancucha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mody Napisano 23 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2006 Jak na taki przebieg to wysmienicie wyglada. Nigdy nie powiedzialbym ,ze ma az tyle przejechane. Lancuch powinien sie "przyjac" A trzeba jeszcze wziasc pod uwage to ,ze na korbe jest latwiej ,zeby lancuch sie przyjal ,bo ma wiecej zebow i zawsze ma co "trzymac" lancuch. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Pixon Napisano 23 Lipca 2006 Mod Team Udostępnij Napisano 23 Lipca 2006 Stan korby luksusowy, ja na suntourze mam 9k km i już niestety pada, ale co w dupe dostał to dostał. Jeżeli interesują cię informacje na temat tego łańcucha, który zamierzasz kupić to masz w testach temat TU niezły teścik. Ja niedługo też się do niego dołacze najpierw muszę zajeździć PC-38 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
astronaut Napisano 24 Lipca 2006 Autor Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Dzięki za uspokojenie Dokładnego przebiegu korby nie znam bo 4 lata temu po niecałych 2 sezonach używania ukradli mi licznik... wiem ze bylo na nim troche poniżej 7k km, a ostanie 2 sezony ostro pedałowałem. Wychodzi właśnie jakieś 20k. Większość dystansu zrobiłem na drogach (dojazd do pracy, na studia, do dziewczyny... itp) i dosyć często łańcuch zmieniałem. Czy ktoś może porónać tą kasete SRAMa o której pisze z kasetą Shimano STX ? Miałem 2 STXy i były zadziwiająco słabe (nie wiem czy 5k potrafiły zrobić). Teraz na allegro znów się pojawiły (85zł)... ale chyba wybróbuje tego SRAMa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mody Napisano 24 Lipca 2006 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2006 Ciekawe dlaczego.Zawsze produkty STX'a byly chwalone za dobra wytrzymalosc ,wiec ja nie wiem czemu tak sie stalo. Ja mam korbe STX'a i mam nadzieje ,ze dlugo pociagnie. Co do kasety to nie wiem ,bo nigdy nie mialem okazji wybrobowac ,ale mowiono mi jak chcialem kupic kasete SRAM'a 5.0,ze dluzej pojezdze na ALIVIO i tak tez zrobilem ,kupilem ALIVIO i jak na razie nie narzekam pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.