Kornal Napisano 12 Marca 2015 Napisano 12 Marca 2015 Witam, mam spory problem z piastą w tylnym kole (Alexrims XC44 26 cali, piasta Sram MTH 306). Kupiłem komplet kół na Allegro jakiś miesiąc temu ("jeżdżone tylko do pracy po ścieżkach rowerowych, dystans góra 500km, ważę 50kg") i po zamontowaniu parę dni temu okazało się, że z piasty dochodzą niepokojące odgłosy (lekki stukot, cykanie...ciężko określić...jakby kulki były bez smaru), a koło każdorazowo w tym samym momencie obrotu stawia lekki opór. Zaniosłem koło wczoraj do serwisu i dziś odebrałem. Okazało się, że uszkodzony był konus i do wymiany było kilka kulek... ...wróciłem do domu z uszczuplonym o 45zł portfelem i zamontowałem koło. Fakt 1: już nie dohamowuje koła i kręci się pięknie. Fakt 2: Hałas wciąż ten sam, jak nie większy. Co może być przyczyną tego hałasu? (Opona OK, zacisk koła na 99% OK). Jutro oddam ponownie koło do serwisu i mam nadzieję, że Panowie poprawią to co "naprawili". Z dzisiejszej rozmowy wynikało, że tylko kulki i konus były do wymiany, a bieżnia jest w stanie idealnym. Jakieś sugestie/porady?
seraph Napisano 13 Marca 2015 Napisano 13 Marca 2015 Puszczałeś koło w ruch bez łańcucha tak, żeby bębenek wirował swobodnie z kołem? Mam taka piastę i jest ok, ale bębenek to jej najsłabszy punkt - momentalnie zachodzi błotem, bo jest śmiesznie uszczelniony. U mnie strzelał i zgrzytał pod obciążeniem po założeniu nowej kasety.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.