szliri Napisano 12 Marca 2015 Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Witajcie, moje pytanie kieruje głównie do osób które prowadzą działalność gospodarczą/pracują w sklepie o tematyce rowerowej. Planuje otworzyć w najbliższym czasie interes, ukierunkowany będzie głównie na artykuły sportowe (w tym części rowerowe w okresie sezonu letniego) - sprzedaż będzie wysyłkowa, z możliwością odbioru - jednak nie będzie sklepu stacjonarnego (dlatego też ceny muszą być atrakcyjne/konkurencyjne). Gdzie warto się zaopatrywać, interesują mnie głównie części eksploatacyjne (chwyty,pancerze,linki,kasety (modele max klasa shimano slx), wolnobiegi,łańcuchy,siodełka,sztyce,klamki,hamulce vbrake) itp Żadnych drogich amortyzatorów,kół karbonowych,wylajtowanych ram etc. Z góry dzięki za odpowiedzi i dyskusje ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 12 Marca 2015 Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Mozesz sie zaopatrywac w te konkrete wymienione atrykuly moze bezposfednio w Chinach? Wg mnie drobnica jak kable, linki itd to zadna wpadka jakosciowym ani ryzykiem dla bezpieczenstwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 12 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Zastanawiam się tylko jak by wyglądała sprawa z fakturami, często chińczyki wysyłają paczki jako gift więc ani cła ani vat nie płaci się a jak wiadomo skarbówce takie rzeczy nie uśmiechają się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
provid Napisano 12 Marca 2015 Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Z doświadczenie powiem Ci jedno... nie jesteś w stanie uzyskać takich rabatów jak większe sklepy rowerowe. Nikt nie da Ci takich rabatów przy zakupach kilku sztuk jak sklepy, które mają już wyrobioną markę i rabaty u dystrybutorów. Jak chcesz tylko sezonowo kupować, to raczej nie ma sensu. No chyba że zakupy będziesz robił na sporą sumę, to co innego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 12 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Myślę że mógłbym kupować je w ilości około 100szt na dany produkt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek21001 Napisano 12 Marca 2015 Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 astanawiam się tylko jak by wyglądała sprawa z fakturami, często chińczyki wysyłają paczki jako gift więc ani cła ani vat nie płaci się a jak wiadomo skarbówce takie rzeczy nie uśmiechają się. Jak chcesz prowadzić sklep na "giftach" i mnóstwie paczek odbieranych na "słupów",bo przeciez Urząd Celny puści free tylko pierwsze kilka paczek na ten sam adres ? Będziesz opodatkowywał wtedy sprzedaż od ceny brutto dla klienta ? Utopisz się w VAT,dochodowym zresztą też.Zabierze cały zysk. Skąd wygenerujesz koszty ? Z papieru toaletowego ? Musisz mieć faktury,kwity z cła,vatu - to wszystko obniża podstawę do opodatkowania. Chyba,że jesteś odważny,wtedy pierwszy lepszy klient,który nie dostanie paragonu/faktury za linkę wartą piątala zrobi Ci kłopoty. Co do zakupów u polskich dystrybutorów - nie liczyłbym na cuda ani perspektywę rozsądnych zysków przy tej skali. Pewnie obserwujesz rynek,skoro chcesz się w to bawić.Często widać,skąd się biorą "okazje" w internetowych sklepach - to echo dużych przecen w crc,bike-discount itd.Wiele razy dostawałem nie-przemetkowany nawet szpej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 12 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Nie pisałem nigdzie, że chce w taki sposób prowadzić interes, pisze tylko jakie są praktyki chińskich sprzedawców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dure Napisano 13 Marca 2015 Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Wejść teraz na rynek jest ciężko, musisz mieć kase i wiedze. Zadając tutaj te pytanie pokazujesz, że wiedzy nie masz. Na takiej drobnicy nic nie zarobisz, a jak zarobisz to zysk zje Ci prowizja Allegro (bo pewnie tam będziesz zaczynał). Pewnie ceny z podstawowym rabatem hurtowym u dystrubutorów są wyższe niż ceny na Allegro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lajtspid Napisano 13 Marca 2015 Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Velo, Harfa i Speeder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szliri Napisano 13 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Wejść teraz na rynek jest ciężko, musisz mieć kase i wiedze. Zadając tutaj te pytanie pokazujesz, że wiedzy nie masz. Na takiej drobnicy nic nie zarobisz, a jak zarobisz to zysk zje Ci prowizja Allegro (bo pewnie tam będziesz zaczynał). Pewnie ceny z podstawowym rabatem hurtowym u dystrubutorów są wyższe niż ceny na Allegro. Dlaczego sądzisz, że wiedzy nie mam ? Na temat prowadzenia działalności gospodarczej wiem bardzo dużo skończyłem szkoły właśnie w tym kierunku. Co do hurtowni nie mogę tego wiedzieć ponieważ informacje na temat cen hurtowych przedstawiane są jedynie osobom które prowadzą sklep i mają nip/regon. Sprzęt rowerowy byłby jedną z wielu rzeczy którą bym sprzedawał dlatego robię rozeznanie czy warto iść w tym kierunku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nepalczyk Napisano 13 Marca 2015 Udostępnij Napisano 13 Marca 2015 Ja bym bardziej szedł w serwis rowerowy i wokół tego budował jakiś sklep, ale bez szału, głównie akcesoria i chemia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.