Skocz do zawartości

[opony] Wymiana opon 29 cali

endziu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, stoję przed wyborem nowych gum na przód i tył mojego roweru i mam kilka pozycji, które mnie zainteresowały.

Schwalbe Racing Ralph na tył i nobby nic na przód. Zastanawiam się nad tymi aukcjami 

http://allegro.pl/opona-schwalbe-racing-ralph-evo-29-x-2-25-okazja-i5156540487.html

http://allegro.pl/schwalbe-opona-nobby-nic-perf-29x2-25-29er-drut-i5111995941.html

Nie wiem czy to odpowiedni zestaw, bo głównie jeżdżę po mieście, czyli asfalt i kostka brukowa, a szukam czegoś co pozwoli wyciągać przyzwoite prędkości przy stosunkowo niskiej wadze i dobrej wytrzymałości. Nie wiem także czy nie lepiej wybrać węższe opony, ale wszystkie rr 2.1 są przynajmniej 2 razy droższe. Podsyłajcie swoje sprawdzone sety opon.

Napisano

Czemu chcesz terenowe opony na asfalt? W komplecie do roweru? Taki bieżnik może tylko zaszkodzić na mokrym asfalcie :icon_confused:

Jak koniecznie opony MTB to załóż Smart Samy, a najlepiej to Marathony - są nawet w rozmiarze 28x2.0, wiec dużo balona nie stracisz. Najlepiej coś gładkiego na grzbiecie - dopiero poczujesz prędkość, a prędko się nie zużyje.

Napisano

Knobby NicK to taka sobie opona, to znaczy łączy gorsze cechy: duże opory jazdy i słabe trzymanie na mokro i w błocie.... To taka opona do szpanowania, ale w poważny teren nikt jej nie bierze. Polecałbym Conti RK, a jeśli nie, to może chociaż Geax Mezcal. RR też może być, byle nie za droga wersja, bo wtedy ma miękką mieszankę i szybko się zużywa.

Napisano

Właśnie też myślałem o marathon, ale czy zapewnią lepsze prędkości na asfalcie? Jak w nich z przyczepnością na mokrej nawierzchni, bo u mnie często jest dość mokro. Nie muszą być to opony terenowe.

Napisano

Właśnie też myślałem o marathon, ale czy zapewnią lepsze prędkości na asfalcie?

>> Tak, zdecydowanie. 

Jak w nich z przyczepnością na mokrej nawierzchni, bo u mnie często jest dość mokro.

>> Dopóki nie masz zupełnie gładkiego slicka, to większa powierzchnia styku z asfaltem nie zaszkodzi przyczepności

Nie muszą być to opony terenowe.

>> I słusznie. :) 

Napisano

Opona z gładkich grzbietem i delikatnym bieżnikiem do odprowadzania wody daje lepszą przyczepność na mokrej i gładkiej nawierzchni niż opona z klockami. Bieżnik klockowy pomaga tylko i wyłącznie na miękkim podłożu "wgryzając" się w nie. Na asfalcie zmniejsza powierzchnię styku z nawierzchnią, ale moda na MTB skutecznie tuszuje ten fakt :icon_confused:

Już nawet słyszałem głosy, że niektórzy boją się założyć slicki na asfalt, bo "to na pewno nie trzyma się drogi" :wallbash:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...