Skocz do zawartości

[pedały] Hexagon x9 dziwny halas.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie.

Mam pytanie dotyczące mojego roweru, mam go od niespełna 2 tygodni i zauważyłem cos niepokojącego. Gdy jadę na rowerze z tylkiem na siodełku i pedaluje wszystko jest w porzadku, "klopot" zaczyna się dopiero wtedy gdy całym ciężarem ciala staje na pedałach, np. gdy podjeżdżam pod górkę albo startuje, pedały wtedy nie ciekawie czeszcza zastanawiam się co może być przyczyną. Proszę o pomoc

Napisano

Posprawdzaj czy po prostu pedały się nie odkręciły, choć to co opisujesz wygląda na kończący się suport (pewnie jeszcze wkład)

Rower nowy, czy używka a tylko 2tyg u Ciebie?

Napisano

Jeśli jesteś pewny na 100%, że to wina pedał i są to najtańsze platformy. To wlej trochę oleju do środka, powinno dać jakiś efekt.

Napisano

To jest nowy rower. Wiec wykluczam jakies zużycie suportu. Wydaje mu się ze to pedały albo coś w okolicach ponieważ problem pojawia się dopiero gdy staje na nich, ten nietypowy czeszczacy dźwięk wydobywa się wlanie stamtąd. A jeśli chodź o olej to jaki będzie najlepszy?

Napisano

Niezaleznie od przełożenia?

.....czasem łańcuch dzyndzoli w przedniej przerzutce przy nedokładnej regulacji

Napisano

Powody "czeszczenia" mogą być różne. Najpierw sprawdź, czy wszystko jest dobrze dokręcone. Jeżeli wszystko jest ok, to możesz spróbować:

-przesmarować pedały w środku,

-odkręcić i przesmarować lekko gwinty pedałów i ponownie przykręcić do korby,

-przesmarować odrobinę miejsce łączenia korby osią suportu,

-wreszcie sprawdzić, czy dźwięki nie dobywają się z samego suportu (zanieczyszczenie/brak smarowania),

Edit:

A jeśli chodź o olej to jaki będzie najlepszy?

Im gęstszy tym lepszy. Najlepszy będzie smar. Na pewno nie stosuj preparatów typu WD 40, bo one tylko wypłukują to co jest w środku.

Napisano

Jestem w 100% przekonany ze to nie łańcuch bo tym już się zajałem wszystko je dobrze wyregulowane. To sprawdzę czy wszystko jest dokrecone, a później sprawdzę jak wykonać pozostaje czynności jeżeli będzie to konieczne bo nie mam na ten temat żadnej wiedzy

Napisano

Hej,

Mialem identycznie w moim porpzednim rowerze Hexagon X5 salon nówka. Zaraz po zakupie zaczęło coś pykać w okolicy suportu. Winą były plastykowe miski suportu. Suport Alfred Thun czy coś takiego. Gwint plastykowy nie trzymał wystarczająco mocno i stad upierdliwe pykanie przy mocniejszym docisnieciu korby.

Oczywiscie zmiana suportu na taki z kutymi miskami zalatwila sprawę raz na dobre.

Moja rada: Sprawdz czy miski są z plastyku czy z amelinium. Jak aluminiowe to niestety szukamy dalej..

Napisano

Załóżmy że tak jak mówisz są z plastiku to co autoryzowany serwis mi to zrobi w ramach gwarancji czy będę musial znowu płacić? Jak to było w twoim przypadku?

Napisano

U mnie  w korbie sram s1000 jak dobrze pamiętam, suport trzeszczał w zasadzie od początku używania. Podobnie mieli koledzy z innymi suportami srama. Wymiana załatwiła sprawę. 

O gwarancji możesz zapomnieć. Ja wysłałem swoją korbę i suport do przedstawiciela na Polskę (harfa harysson), odesłali z zapisem, że wszelkie elementy, które pracują, nie podlegają gwarancji. Jaja jak berety,

Napisano

W moim przypadku bylo tak, ze oddalem na gwarancji. Dwa dni dochodzili co to i nic. Nie wpadli na to. Wracajac do domu kupilem klucz do suportu. Przesmarowalem gwinty grubo smarem i byl spokoj. Dla mnie jednak to pól srodek byl. Suport Neco zalatwil sprawe raz na zawsze. Od tego czasu wszystko sam rozkręcam :) i serwisuję.

Napisano

Na szczęście to nic poważnego nasmarowanie pomogło czyszczenie ustalo dziękuję za pomoc w tej sprawie. Nie wiem czy mogę tutaj czy muszę nowy temat założyć, ale mam jeszcze jedno pytanie dotyczące mojego roweru, chodzi o tylny hamulec tarczowy, przy hamowany, oczywiście nie zdarza się to często, koło wchodzi w dziwne drgania, wcześniej mialem tylko do czynienia z hamulcami v-brake a te to dla mnie nowość dlatego nie mam o tym pojęcia.

Napisano

Hej. Podaj wiecej szczegolow. Co to za hamulce. Pierwsza mysl to krzywa tarcza. Na szybko sprawdz jeszcze czy kolo porzadnie siedzi w zamykaczu. Tzn czy jakos krzywo nie zacisnales :) Albo po prosyu sobie tarcza brzeczy jak sie dociera. Jak juz mówiłem. Podaj wiecej szczegółów kiedy sie tak dzieje. W ktorej fazie hamowania. Może wtedy coś poradzimy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...