adriano672 Napisano 11 Marca 2015 Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Jak wyżej. Planuje zamienic xcr (skok 120 mm ) na epicona (skok 140-150 mm). Jednak mam nadzieje ze jakis fachowiec mi pomoze poniewaz nie znam sie... kąt glowki mojej ramy to 69 stopni. Cos zlego moze sie stac? Lubie sobie poskakac czasem zjechac ze schodow i ogolnie szybka jazda po lesie lub jakis recznie zrobiony bikepark (pare sporych jak dla mnie hopek) blagam pomocy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 11 Marca 2015 Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Poczytaj i wyciągnij wnioski : http://porady.bikeboard.pl/artykuly,pokaz,sinus-alfa-wyjasniamy-zawilosci-geometrii-roweru:2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriano672 Napisano 11 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 No wlasnie problem polega na tym ze jestem teraz w telefonie i tekst na siebie nachodzi i nic nie moge przeczytac... Ale gdzies niedawno czytalem ze podbicie skoku o 10mm czyli 1 cm zmienia kat o jakies 0,5 stopnia. Czyli jak zmienie na 140mm ze 120 to bedzie jeden stopien czyli 70 stopni. Czyli zlamanie ramy lub jakies wygiecie mi wtedy grozi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 11 Marca 2015 Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Złamanie to nie jest taki problem jak zmiana prowadzenia roweru, jeśli chodzi o zmianę kąta to źle liczysz, nie masz wyjścia, musisz przeczytać ten tekst . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriano672 Napisano 11 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Na serio nie kumam... Tzn z tego co w miare kumam to to ze jak mam bardziej wysuniety do przodu widelec to lepiej na zjazdach ale gorzej na podjazdach o to chodzi? Generalnie to mysle ze nie bedzie mi to przeszkadzac poniewaz czesciej wlasnie zjezdzam niz podjezdzam... I generalnie to wydaje mi sie ze podniesienie skoku o 20 mm nie jest jakims strasznym katem dla mojej ramy ale mimo wszystko i tak nie jestem pewien czy peknie lub sie wygnie ale wydaje mi sie ze nie... Moze ja wzmocnie dodatkowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 11 Marca 2015 Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Ja uważam że ten epicon co piszesz X1 TA RL-RC będzie ci pasował ze względu na to ze ten model Epicona ma płynną zmianę skoku, tj. 110-150mm za pomocą grzybka przy koronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriano672 Napisano 11 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 No mi sie bardzo spodobal ten epicon jednak martwi mnie to czy nic sie z rama nie stanie bo seryjnie mam 120 mm wiec mam obawy przy zmianie na 150 a nie ukrywam ze chcialbym te 150 mm miec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siimon Napisano 11 Marca 2015 Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Tylko po co? Mieć żeby mieć czy mieć żeby się chwalić się ma? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriano672 Napisano 11 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 tak. Miec zeby miec i po to zeby jezdzic ostrzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beerman Napisano 12 Marca 2015 Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 pokaż tą Swoją ramę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriano672 Napisano 12 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 to jest zwykly rower z decathlonu... Nke stac mnie na lepszy http://www.decathlon.pl/rower-gorski-rockrider-500-s-id_8208677.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dran2 Napisano 12 Marca 2015 Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Od skakania na tej ramie może coś się stać i bez zmiany skoku. Inna sprawa że musisz jeszcze zmienić koło bo to co masz nie wejdzie w widelec qr15. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ACTIVIA Napisano 12 Marca 2015 Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 No też o tym zapomniałem że fabrycznie masz pod oś 9mm, A w epiconie jest oś 15mm. Musiał byś piastę zmienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriano672 Napisano 12 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Tak wiem musze zmienic piaste. Amieniam na hope pro evo 2 mam juz na tylnym kole i jestem zadowolony. A co do ramy to jezdziles na niej? jest naprawdę mocna skacze na niej ciagle ( nie mowie tu o lataniu jak downhillowcy czy cos w tym stylu) i nie dzieje sie kompletnie nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 12 Marca 2015 Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Wg mnie spokojnie możesz kupić tego Epicona. Jak te 140-150mm okaże się za wiele, to sobie obniżysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriano672 Napisano 12 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Nie no teraz postanowilem ze go kupie xD tylko promocja musi byc... Zdecydowalem wiec mysle ze temat do zamkniecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChezVeZ Napisano 12 Marca 2015 Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 (edytowane) jak kolega @MokryxD uwazam ze mozesz ze spokojem zmieniać ten amor, jesli nie bedzie Ci przeszkadzac To że bedzie jezdzilo sie faktycznie troszke cieżej na prostej i z górki. A jak ma walnać to walnie... czy na starym czy na nowym widelcu. Edytowane 12 Marca 2015 przez ChezVeZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriano672 Napisano 12 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 ChezVez a Ty to lepiej swojego talasa oddaj na serwis bo zara Ci nie bedzie pracował nie no mysle ze nic nie walnie... Zreszta mozna zawsze wzmocnic rame... Kawalek metalu czasem wiele moze zdzialać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ChezVeZ Napisano 12 Marca 2015 Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Ta, jednak juz 3050 km w te pół roku przejechałem wiec trzeba go w końcu oddać do serwisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriano672 Napisano 12 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 (edytowane) Spox , to Ty sobie go serwisuj , a ja sobie zamowie Epicona i bede happy :> Edytowane 13 Marca 2015 przez adriano672 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi