Rejkoks Napisano 9 Marca 2015 Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Cześć. Mam zamiar wymienić swoją przerzutkę, ale nie wiem na jaką. Poniżej przedstawiam te, które znalazłem na wolnobieg 7 rzędowy. Mam klamkomanetki Shimano Tourney 3x7.Przerzutki: 1. Shimano Alivio2. Shimano Altus3. Shimano Acera4. Sram X.35. Sram X-4Jeżdżę głownie po ulicach, ramę mam z mtb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
alagor96 Napisano 9 Marca 2015 Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Z Shimano, to najlepsze alivio, potem acera i altus, niby lepiej wzią najlepszą, ale różnica nie będzie jakaś kolosalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 9 Marca 2015 Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Najlepsza przerzutka 7 rzędowa to najlepsza przerzutka 9 rzędowa Przecież pasuje... A tak najsensowniej to weź Altusa, bo manetki masz tak słabe, że żadnej różnicy nie poczujesz powyżej tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rejkoks Napisano 9 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Tak, tylko, że jak wezmę np. Alivio to bym kupił do tego także manetki, ale po jakimś czasie (miesiąc-dwa). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 9 Marca 2015 Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Do wolnobiegu to ja osobiście poszukałbym jakiejś retro Acery, Exage, albo Deore tzn. takiej używanej z lat 90tych. Jak dobrze się rozejrzysz to znajdziesz taniej niż nowe Alivio, a pracuje to równie dobrze, jeśli nie lepiej. Manetki jeśli nadal chcesz 7 rzędów to wszystkie są najwyżej przyzwoite no chyba, że znów retro, ale tam jest sporo klamkomanetek z klamkami pod canti i zaczynają się schody Ogólnie inwestowanie w napęd na wolnobiegu to taka średni pomysł. To taki remont poddasza kiedy z fundamentu kamienie można rękami wyciągać. Zmień koło na kasetę, zarżnij to co masz, a jak padnie to zmieniaj sukcesywnie zaczynając od manetek 8sp. Jak koniecznie chcesz rady co do zmieniarki to bierz Acera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lopek77 Napisano 9 Marca 2015 Udostępnij Napisano 9 Marca 2015 Z tych co podałeś - Alivio jest super... Jeśli się nie spieszysz z zakupem - poszukaj jakąś starsza wersje lepszego Deore, ale też pamiętaj ze nowe Alivio to jedna ze starych wersji Deore. Ja uwielbiam linie Shimano LX, stara trekkingowa. Przełączanie biegów jak bajka, i nie widzę różnicy pomiędzy starym LX a XT. Tez pamiętaj o tym ze wersja 9 biegowa tez będzie działać z napędem 6,7 i 8. Do tego starsze wersje powinny być dużo tańsze od nowych lini. Nie przesadzam jak powiem ze ta wersja LX nie jest warta zamiany na cokolwiek innego. Kupiłem to z rok temu, ale nie wiem z jakiego roku to była produkcja. Wiadomo że dobre linki I pancerze są istotne w działaniu, wiec zainstalowałem nowe pancerze Shimano, i nierdzewne linki Shimano. Manetki Alivio, więc nic szczegolnego, ale Alivio jest naprawdę dobra jakościowo linia. Dopóki się nie ścigasz, to Alivio czy nawet zwykłe Deore będzie świetnym wyborem. Poniżej Shimano Deore LX 9 biegowa z 8 biegowym napedem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
realkrzysiek Napisano 10 Marca 2015 Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Co linkami i pancerzami? Może nic nie trzeba wymieniać, tylko wystarczy kupić nowe linki pancerze. Są zwolennicy teorii, że linki i pancerze powinno się, co sezon wymieniać. Wiele zależy od tego w jakich warunkach się jeździ i gdzie przechowuje rower, ale też od jakości linek i pancerzy. Jeżeli nie połamałeś przerzutki, to może nie ma sensu jej wymieniać, może wystarczy za kilka złoty same kółeczka wymienić. W tamtym roku składałem retro rower, a w to trzydziestoletnią przerzutkę z porządnym przebiegiem i uwierz mi, nowej nie chciałbym. Nie wiem jaki masz rower, ale czy warto w coś sprzed wieku wkładać nowy napęd? Ale dobra, twoja sprawa, jak wymienisz manetki, to będziesz musiał kupić nowe koło z piastą na kasetę, a z tym będziesz musiał kupić kasetę i nowy łańcuch. Kiepskie koło, kaseta i łańcuch to dodatkowe 200 PLN. Do starego koła da się dokupić ośmiorzędowy wolnobieg, ale to nie jest dobry pomysł, z resztą i tak będziesz musiał kupić nowy łańcuch, chyba, że na starym w krótkim czasie chcesz zniszczyć wolnobieg, bądź kasetę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzanas Napisano 10 Marca 2015 Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Tak, tylko, że jak wezmę np. Alivio to bym kupił do tego także manetki, ale po jakimś czasie (miesiąc-dwa). a do tego nowe klamki albo od razu nowe klamkomanetki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rejkoks Napisano 10 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Pisząc manetki miałem na myśli klamkomanetki, mój błąd. Chciałbym zmienić przerzutke bo mam Tourney'a za 35 zł, który jest naprawdę zły. A co do przerzutek, to każda 8 i 9 rzędowa będzie pasować do kasety/wolnobiegu 7 rzędowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seraph Napisano 10 Marca 2015 Udostępnij Napisano 10 Marca 2015 Tak, każda do 9 rzędów jest kompatybilna wstecznie (i przeciwnie: 7 rzędowa obsłuży 9 biegów) - zmienia się tylko skok manetki. Dla 10 rzędów zmieniono proporcję uciągu linki i dlatego nie współdziała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.