Skocz do zawartości

[oświetlenie] Porównanie (chyba) bliźniaczych lamp i nowe propozycje

PanczoDragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Planuje zakup przedniego oświetlenia do mojego Zethosa. Znalazłem coś ciekawego. Sprzedawca w klepie we Wrocławiu polecał mi taki model lampki:

http://top-light.pl/latarka-reczna-top-light-se-t1-z-dioda-cree-t6/

Ja zacząłem szukać tej samej lampki ale bez polskiego importera i znalazłem coś takiego

http://www.aliexpress.com/store/product/CREE-XML-T6-LED-Flashlight-Lanternas-Rechargeable-18650-Battery-Charger-Lamp-Zoomable-Linternas-Suitable-Bike-Light/1081697_32223780697.html

Może ktoś powiedzieć ty to są identyczne zestawy ?? Bo różnica w cenie to 50 zł. Czy taka lampka to najlepszy wybór w tej cenie czy polecacie coś do 120 zł lepszego. 

Napisano

Myslę że na alliexpress można kupić bardzo dobre oświetlenie do roweru ale czas na ostateczne rozwiązanie które jest warte swojej ceny i świecić tak jak firmowe odpowiedniki dwa razy droższe a które nie nadaje się do niczego. Może ktoś ma doświadczenie i jest w stanie całkowicie wyczerać temat.

Napisano

A miałeś możliwość poświecić ta latarka na zewnątrz i zobaczyć jak rozkłada sie wiązka? Moze ocenia to złe ale wydaje mi sie ze rozrzut jest spory, przez co użyteczność niespecjalni plus oślepianie innych.

Na dole masz zdjęcia porównawcze np z Noise 400, która ma sensowniejsza optykę.

Moc 1800 lumenów trzeba podzielić przez 3.

Napisano

No ja wiem że są lampki sensowniejsze i duuużo lepsze ale musicie zrozumieć, że między lampką za 300 zł a za 100 zł jest 200 zł róznicy, i nie każdy jest w stanie wywalić tyle kasy i używać jej później raz w tygodniu. Dlatego chcę się poradzić czy sa jakieś opinie na temat tego oświetlenia czy nadaje się do sporadycznej jazdy czy jest to totalna ściema i nie oświetli drogi w ciemną noc. Wydaje się, że latarka z alliexpress do której podałem link to coś innego niż te za 3 dolary ale może jestem w błędzie :)

Napisano

Raczej nie ma watpliwości ze oświetli bo z podawanej ilości lumenów będziesz miał i tak całkiem sporo. Gorzej natomiast z tym jak te lumenów zostaną wykorzystane i jak bardzo będziesz oślepiał innych, co jest bardzo prawdopodobne - lampa wymaga w tym wzgleDzie przeróbek.

Napisano

Raczej przeróbkami nie będę się zajmował. na dużych trasach i w mieście moc wystarczy na 50 %. W lesie gdzie nie ma kogo oślepiać będzie full. Potrzebuje tylko potwierdzenia że jest to lampka o bardzo jasnym świetle i można bez problemu oświetlić sobie nią leśną grogę w całkowitej ciemności.

Jest ktoś kto może mi potwierdzić, że nie jest to lampka warta 20 zł tylko taka którą nasza polska firma sprzedaje za 189 zł tak jak podałem w pierwszym poście.  ??

A może lepiej coś takiego ??

http://www.aliexpress.com/store/product/HEDELI-luxury-suit-new-2014-CREE-XM-L-T6-1800LM-camping-lanterna-led-lamp-for-tents/130436_1848915359.html

Napisano

Nie da sie powiedzieć czy stopień oświetlenia będzie wystarczający. To zależy od rodzaju trasy, szybkości a przede wszystkim od wrażliwości Twoich oczu. Wiele osób do jazdy w terenie używa dwóch lamp, z czego jedna mocowana na kierownicy, druga na kasku.

Napisano

To może pytanie inaczej sprecyzowane bo widzę że odpowiedzi są ogólnikowe i wymijające :). Czy tam lampka z alliexpress (1 post - 2 link) będzie miała moc światła taką jak Mactronic Noise 02. NIE chodzi mi o rozporoszenie światła itp tylko o moc. po prostu lampka ta jest teraz w promocji -50% i czy warto ją brać w zestawie za 60 zł. Jestem amatorem i zaczynam przygodę z jazdą rowerem.

Napisano

Obie lampki z pierwszego posta to jedno i to samo badziewie. Wykonanie przeważnie słabe, do tego zoom który jest sporą wadą i różnie może być z chłodzeniem diody.

Jeżeli potrzebujesz latarki nie tylko na rower to zdecydowanie polecał bym convoy'a s2 np. https://www.fasttech.com/products/1601/10002364/1195013 .Ta latarka mimo że też jest Chińska to za to jest naprawdę dobrze wykonana, dioda ma dobre chłodzenie i ogóle jest bardzo polecana.

Napisano

Czyli wychodzi na to, że jeśli amator ma 120 zł nie może kupić lampki do roweru która w miarę oświetli mu drogę i pozwoli się poruszać w nocy po drodze :) Trzeba mieć 350 zł :)

Napisano

Obie lampki z pierwszego posta to jedno i to samo badziewie. Wykonanie przeważnie słabe, do tego zoom który jest sporą wadą i różnie może być z chłodzeniem diody.

Jeżeli potrzebujesz latarki nie tylko na rower to zdecydowanie polecał bym convoy'a s2 np. https://www.fasttech.com/products/1601/10002364/1195013 .Ta latarka mimo że też jest Chińska to za to jest naprawdę dobrze wykonana, dioda ma dobre chłodzenie i ogóle jest bardzo polecana.

Witam jako przedstawiciel firmy importującej lampki marki Top-LIGHT uważam, że pisanie o nich że są badziewne to przesada.

Nasze lampki importujemy z Chin to fakt - ale osobiście byliśmy w fabryce w której są one produkowane i mieliśmy lampki od innych dostawców w rękach i uważamy, że te są wykonane dobrze.

Zdajemy sobie także sprawę z faktu, iż dioda T6 nie daje tyle światła ile napisaliśmy ale:

- grono ludzi faktycznie zainteresowanych lampkami i znających się na rzeczy kupuje lampki marki convoy, lightlenser itp. ja też uważam, że one są super jakości

- osoby nie znające się na tego typu sprzęcie często dzwonią z pytaniem czy nie mamy np. akumulatorów 5800mAh, albo czemu nasza z diody T6 wyciąga tylko 1000lumenów a u innych 8600? czemu ją tak zepsuliśmy, czemu osłabiamy diodę itp.

Ludzie niestety kupują liczbami, ważne żeby grafika miała 4gb ram a, że jest to Geforce GT 730 nie ma znaczenia, głośniki mające 1000W sprzedają się lepiej niż te w których sprzedający uczciwie napisze 8W RMS... niestety takich mamy kupujących jakich sobie jako sprzedawcy wychowaliśmy.

Nasze latarki są dobrze chłodzone.

Faktyczny pomiar akumulatorów i energii z nich wyssanej które dołączamy do latarek z dnia wczorajszego - na dowód mogę wysłać niepoddane zmniejszeniu zdjęcie bezpośrednio z puszki... ja wiem, że one też nie mają deklarowanych przez producena 3200mAh ale jak napiszę 2100mAh w aukcji nikt ich nie kupi... taka mentalność, natomiast na tle wszystkiego co na allegro można kupić np. trustfire itp. te ogniwa są dobrej jakości i mają porządną pojemność dorównującą baterią Panasonic CGR18650D z baterii mojego starego Della, jak będzie z żywotnością? Okaże, się po latach.

faktyczna-pojemno%C5%9B%C4%87-baterii-tr

Przed chwilką zrobione zdjęcie z trybu ładowania ogniw:

faktyczna-pojemno%C5%9B%C4%87-baterii-tr

Napisano

No cóż Sam tej latarki nie miałem. Ale sama konstrukcja z zoomem już dla mnie jest dużą wadą i przeważnie taką zdecydowanie odradzam.

A z racji tego że jest to forum to również staram się podawać najlepsze propozycje. I dlatego zdecydowanie wolę polecić komuś np. convoya niż chociaż by taką latarkę. Która z wyglądu przypomina kiepskie, najtańsze Chińskie latarki.

Dlatego że trochę się na tym znam to kompletnie nie patrzę na informacje o jasności czy pojemności akumulatorów. Bo wiem że xml-2 z 3A nie da więcej jak 900lm, a wszelkie akumulatory mają przeważnie do 2000mAh.

I oczywiście na pewno wielu ludzi patrzy tylko na to, ale ten kto się trochę na tym zna ten wie na co może liczyć.

Napisano

I teraz pytanie. Czy warto wydawać ok 40 zł więcej na convoy'a S2+ po modyfikacji (znalazłem takie na forum światelka.pl) czy kupić standardową wersję z alliexpress i też będzie ok światło. Przypominam że jestem amatorem po ciemnych lasach będę jeździł nie za często co nie wyklucza, że szukam też dobrego oświetlenia które pozwoli mi jechać ok 15 km w ciemnościach. Czy warto płacić za convoya modyfikowanego z akcesoriami 150 zł czy lepiej kupić standard za ok 100 zł ?

Napisano

No cóż Sam tej latarki nie miałem. Ale sama konstrukcja z zoomem już dla mnie jest dużą wadą i przeważnie taką zdecydowanie odradzam.

A z racji tego że jest to forum to również staram się podawać najlepsze propozycje. I dlatego zdecydowanie wolę polecić komuś np. convoya niż chociaż by taką latarkę. Która z wyglądu przypomina kiepskie, najtańsze Chińskie latarki.

Dlatego że trochę się na tym znam to kompletnie nie patrzę na informacje o jasności czy pojemności akumulatorów. Bo wiem że xml-2 z 3A nie da więcej jak 900lm, a wszelkie akumulatory mają przeważnie do 2000mAh.

I oczywiście na pewno wielu ludzi patrzy tylko na to, ale ten kto się trochę na tym zna ten wie na co może liczyć.

Ja akurat wolę latarkę z zoomem z jednej prostej przyczyny, jak jeżdżę po mieście ustawiam ją praktycznie na całą szerokość ale nisko żeby nie oślepiać innych, jak jeżdżę po lesie ustawiam ją na większy zoom i wyżej wtedy mam wężej pas oświetlony ale bardzo daleko.

Akurat zoom w tej latarce jest ciasno pasowany w związku z czym nie zmienia pozycji, nie lubię latarek z gładkim szkłem i lustrem jako odbłyśnikiem bo światło jest za bardzo skupione, wole mieć wybór.

Ja swojej T1 używam jako normalnej latarki także poza rowerem i czasem jak coś dalej potrzebuje zobaczyć to wystarczy ją zzomować:)

Ze swojej strony mogę powiedzieć, że koszt importu latarki i jej legalnego wprowadzenia do obrotu - CŁO, VAT, plus brandowanie, pudełko trochę kosztuje, dodatkowo kupując u nas klient ma 2 lata gwarancji oraz możliwość zwrotu do 14 dni, część osób boi się kupować na aliexpress. Dla niektórych 100-150zł to 1/10 pensji i jak już kupi taką latarkę to chce mieć poczucie bezpieczeństwa w razie ewentualnych problemów ze sprzętem... a do chin raczej nie wyślą na gwarancję.

Nasze latarki trafiły jakiś czas temu do Pana prowadzącego stronę z testami porównawczymi latarek - zrobi on ten test za darmo, my też mu nic nie narzucamy. Zobaczymy jego zdanie.... tylko na razie nie odpowiada na maile a ma je miesiąc czasu u siebie:(

Napisano

Jest tylko jeden problem. Poleca Pan "swój" produkt bo Pan musi. Ale ja jednak wole kupić polecany przez wszystkich użytkowników zmodowany convoy za ok 140 żł pełen zestaw niż latarki o których kraży raczej opinia słabych i chińskich. U was model z diodą która jest sensowana kosztuje 190 zł więc nie jest to żadna atrakcja. A gwarancja to przy cenie 100 zł jest prawa warta ryzyka chociaż setki użytkowników którzy kupili zmodowany convoy nie skarżą się w ani jednym poście. AA i w convoy jest nowsza dioda XML2

Napisano

Szkoda, że nie nie było to ok tygodnia temu bo już bym pewnie zakupił ale teraz wiem że mozna kupić za 40 zł więcej zestaw z lekko lepszymi ogniwami i o dużo lepszych recenzjach użytkowników bo o waszych lampkach mozna przeczytać mało. a obniżka ceny o 100 zł utwierdza mnie w przekonaniu, że to ten sam zestaw co na alliexpress za 60 zł. Niesety słabo zachęcają Państwo do zakupu i słabo przekonują. Gwarancja na sprzęt za 90 zł to nie jest plus :)

Napisano

Te latarki w sklepach kosztują w przedziale 89-189zł i wszędzie się sprzedają:)

Pana wybór:) ja nie namawiam tylko udzielam odpowiedzi:)

Napisano

Rozumiem. I prosze mnie zrozumeić, że jeśli cena latarki zmienia się nagle o 100 zł to moje podejżenia, że jest to zwykła z china za 60 zł sa podstawne. A więc wybiorę coś przetestowanego i z samymi opiniami pozytywnymi. Dziękuję bardzo za zainteresowanie temate. Musiałbym przetestować waszą latarkę przez ok miesiąc żeby potwierdzić, że faktycznie jest to sprzęt warty używani i ogniwa są warte uwagi. W innym wypadku po śledzeniu internetu wybór musi paść na convoy.

Napisano

"że to ten sam zestaw co na alliexpress za 60 zł"

Tak samo wyglądający nie znaczy taki sam:) trzeba by porównać całą budowę, użyte komponenty itp.

Te kamery pewnie też są takie same wg. Pana bo tak samo wyglądają?

http://kamerysportowe.pl/offer/46923_kamera_samochodowa_se_144a_fullhd_120%C2%B0.html#login-form-div

http://kamerysportowe.pl/offer/46790_kamera_samochodowa_se_144_fullhd_170%C2%B0.html#login-form-div

Obudowa to nie wszystko:)

Napisano

JA nie powiedziałem że na 100 %. Ale jest to bardzo prawdopodobne więc nie mam czasu na jakieś ryzykowanie bez możliwości jakiejkolwiek opini itp. Bo bardzo szkoda, że nie robicie takich latarek jak convoy czyli po modowaniu i dostosowaniu do rowerów.

Napisano

Rozumiem. I prosze mnie zrozumeić, że jeśli cena latarki zmienia się nagle o 100 zł to moje podejżenia, że jest to zwykła z china za 60 zł sa podstawne. A więc wybiorę coś przetestowanego i z samymi opiniami pozytywnymi. Dziękuję bardzo za zainteresowanie temate. Musiałbym przetestować waszą latarkę przez ok miesiąc żeby potwierdzić, że faktycznie jest to sprzęt warty używani i ogniwa są warte uwagi. W innym wypadku po śledzeniu internetu wybór musi paść na convoy.

Poczekam, aż Pan ze strony http://www.light-test.info/ przetestuje nasze latarki aby upewnić Pana i innych, że nie są one złej jakości... zastanawia mnie tylko dlaczego nie odpisuje na maile, towar otrzymał jakiś czas temu i cisza, wcześniej odpisywał od razu:) i nie chodzi mi o odpowiedź w stylu jutro zrobię test, ale wcale się nie odzywa.

Napisano

Ja nie mówię że one są słabje jakości. Ale wydaje mi się, że convoy po modernizacji + jakieś ogniwko panasonic i ładowarka + ucwyt to ok. 140 zł to lepsze rozwiązanie niż lampka typowo taktyczna za 90 zł o której jest w internecie 90 % mniej informacji i testów. Do tego Convoy ma nową diodę XML2

Napisano

Ja też w swoich latarkach korzystam z ogniw Panasonic o których wspomniałem wyżej, ale szukając ogniw do naszych latarek mieliśmy na stanie baterie od około 40 dostawców, niektóre miały po 500mAh, większość w okolicach 1000-1200mAh te mają najwięcej z tego co mogę hurtowo kupić i są powtarzalne  różnica +/-100mAh a w innych +/- 60% dlatego wybraliśmy właśnie te, nie chcemy mieć sytuacji w której wszystko to zacznie nam wracać z powodu baterii czy czegokolwiek innego, dlatego też z dostawców latarek wybraliśmy tego jednego i ich się trzymamy...

Sklepy które biorą od nas latarki jak ten o którym Pan wspomniał w pierwszym poście z Wrocławia są zadowolone, im też nic nie wraca a porównując ilość światła do typowo rowerowego oświetlenia z przedziału do 100-120zł można kupić coś co tylko informuje o naszej pozycji na drodze a nie oświetla, dlatego taka duża ilość klientów w sklepach rowerowych wybiera właśnie te produkty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...