Mod Team IvanMTB Napisano 28 Maja 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Nie kupuj tych kół. Ocynkowane szprychy to paść i kupazmasłem Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrionn Napisano 28 Maja 2015 Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 W takim razie jakie koło na tył kupić do 150 zł? Może być używane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 28 Maja 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Najlepiej dobre. Na nierdzewnych szprychach, oczkowanej obręczy i pieście przynajmniej klasy Deore... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrionn Napisano 28 Maja 2015 Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 A ten zestaw wyżej podany na piascie Novatec? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 28 Maja 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Koła jak koła, ja do gotowców się nie zbliżam, bo kij wie kto i jak je składał... Poza tym nie stoi napisane czy szprychy nierdzewne czy ocynk. Warto się wywiedzieć przed ewentualnym zakupem... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrionn Napisano 28 Maja 2015 Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Sapim niby nierdzewne chyba że są różne modele. nie chcę wydawać no to dużych pieniędzy, taki rower drogi mi nie potrzebny. Szukam mostka poniżej 80mm, znalazłem taki: http://allegro.pl/mostek-vaw-alu-szosa-23-cm-21-8-mm-i5397781165.html Tyle że jest za wysoki, w mojej rami był 14cm a ten jest 23cm i tu pytanie czy można go skrócić ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 28 Maja 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 To nie jest kwestia zayebystośći czy ceny. Kupisz przyzwoite koło/koła bedzie się kręcić latami. Kupisz szmelc i po 2 miesiącach intensywnego używania będzie nadawaś się do remontu lub wyrzucenia. Mostek faktycznie długi w dół, a le za to krótki do przodu. 60mm to dość radykalnie. Ile cm ma rura sterowa twojego widelca? Pamiętaj że mostek będzie w nią wpuszczony i musi nieco wystawać ponad miski sterów i i ich kontre na wierzchu... Tak adługość ma swoje plusy - o ile masz dostatecznie dużo miejsca na to - gdyż mostek będzie się mniej bujał i odkształcał podczas siłowego szarpania za kierę... Ostatecznie można skrócić, ale możę się okazać, że nie będziesz miał dostatecznie dużo zwojów na śrubie trzymającej konus i trzeba będzie bawić się w gwintowanie... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrionn Napisano 28 Maja 2015 Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Stary mostek oryginalny ma 14cm a ten który chce kupić 23cm więc jak go skróce to powinno być bliżej oryginału, więc powinno być bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 28 Maja 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Chyba nie bardzo łapiesz... To, że on ma 23cm długości może nie mieć najmniejszego znaczenia. Za to duże znaczenie bedzie mieś fakt, że poziomo ten mostek jest krótki. Jakiej długości poziomo miałeś oryginalnie mostek? Bo skok dajmy na to ze 100 czy 120mm na 60 to jest baaardzo poważna zmiana. Ponownie powtórzę. Jeśli masz odpowiedni zapas rury sterowej widelca nie musisz niczego skracać... Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrionn Napisano 28 Maja 2015 Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Aha, no ok rozumiem, więc sprawdzę sobie na żywo czy będzie potrzeba skracania czy nie. Na tej ramie nie jeździłem, mostek w niej był "plusowy". W Peugocie którego zdjęcie podałem wcześniej mam mostek 80mm, długość ramy 560mm i jeździ mi się dobrze, natomiast dla porównania na kuzyna rowerze mostek chyba 100mm i rama 600mm już tragedia, jestem stanowczo zbyt wyciągnięty, natomiast rama którą kupiłem ma długość 590mm dlatego zapobiegawczo chcę wrzucić mostek 60mm żęby było dobrze tak na oko, jeśli będzie za krótko to dam 80mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 28 Maja 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 ... i tak w prosty i nieskomplikowany sposób utrwala się w śmiadomości powszechnej, że źle dobrana ramę można skorygować długością mostka lub przesunięciem siodła na prętach Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrionn Napisano 28 Maja 2015 Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Bo ja wiem czy ta rama jest zła? Wysokością jest idealna. Wszak chyba po to są różne długości mostków. Biorąc pod uwagę różnicę w długości nowej ramy i ramy kuzyna oraz długości jego mostka i 80mm powinno być dobrze, odległość powinna być taka sama jak w peugocie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team IvanMTB Napisano 28 Maja 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Jaasne... Łotewer... To nie ja ostatecznie będę się tym wynalazkiem katował Szacunek... I. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrionn Napisano 28 Maja 2015 Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Ok, więc kwestię mostka pozostawmy w spokoju Korba, pod jakim kątem dobrać długość ramion? 170 czy 175mm? http://allegro.pl/korba-shimano-rx100-fc-a550-stan-bdb-i5384593022.html http://allegro.pl/korba-szosowa-shimano-rx100-i5382661715.html I jakie opony najlepiej do tego typu roweru? W większości będę jeździł szosami w lepszym i gorszym stanie oraz drogami gruntowymi i wałami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prz Napisano 28 Maja 2015 Udostępnij Napisano 28 Maja 2015 Opony semi slick, np. Continental Cyclocross Speed lub Vittoria Cross XN Pro. Co do korby, ile masz wzrostu i jaką długość nogi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrionn Napisano 29 Maja 2015 Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 Wzrost 172cm, noga ~81cm, rama 53cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prz Napisano 29 Maja 2015 Udostępnij Napisano 29 Maja 2015 Poczytaj tutaj, to ogólnie dość skomplikowana sprawa http://bikedynamics.co.uk/FitGuidecranks.htm Według tej strony wychodziłoby teoretycznie 170 mm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrionn Napisano 31 Maja 2015 Udostępnij Napisano 31 Maja 2015 A szerokość opon jaką wybrać? Bo znalazłem ffajne koło na łożyskach maszynowych, tylko że większość szosowych miało oznaczenie że wejdą opony do 28c i czy np te 30c da się założyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
100lar3k Napisano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 Sprawdź wewnętrzną szerokość obręczy. Wtedy będziesz wiedział jakie opony wejdą. Teoretycznie do obręczy 15C [zakładam że taką znalazłeś, chociaż jest to założenie nie podparte żadnymi dowodami :-) ] wejdą koła maks 32. W tym temacie masz wszystko pięknie opisane. Kompatybilność opon z obręczami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrionn Napisano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 Tylko teraz patrzę że continental cyclocross speed jest w rozmiarze 35c więc potrzebuję takie koło które zmieści te oponę A felgę znalazłem taką: http://allegro.pl/kolo-szosowe-tylne-28-pod-kasete-obrecz-stozkowa-i5390217130.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Prz Napisano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 Ja mam w przełaju 622X14 obręcz i 35C opona bez problemu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrionn Napisano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 Nie widzę na allegro koła na tył które mi pomieści 35c do 150 zł. Jedynie to które wcześniej podałem, ale czy pomieści nie wiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
100lar3k Napisano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 A sprawdzałeś oponki schwalbe cxpro jeśli się nie mylę. Są w rozmiarze 622-30C jedna sztyka kosztuje okol 60-70 zł wiec jakoś bardzo drogo nie jest Edyta: Znalazłem link do aukcji http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5381701072 Wiem ze ten sklep ma różne opinie ale chciałem ci polazac o co mi chodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrionn Napisano 1 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2015 Faktycznie opona ciekawa, wezmę ją pod uwagę. Ciekawe jak się na niej jeździ po szosie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adrionn Napisano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2015 Hej, hej teraz mam przerzutki zamocowane w ramie jak w starych kolarkach, co z tym zrobić? Zostawić po niej puste miejsce ? Potrzebuje teraz kupić kasetę, łańcuch, no i manetkę do hamulca na tył, aha i przerzutkę na tył 9rz. Raczej z tych tańszych tylko nie wiem jakie kupować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.