adi23 Napisano 9 Marca 2015 Napisano 9 Marca 2015 Hej ludziska! Szukam felg rowerowych (obręczy) dość szerokich jakoś tak 5-6 cm. Co polecacie i gdzie mogę je znaleźć??? W sensie montowane będą do mtb ale dowiedziałem się, że nazywają się one "felgami do cruisera" Pozdro!
adi23 Napisano 10 Marca 2015 Autor Napisano 10 Marca 2015 Dobra, poszperałem w necie i znalazłem coś takiego... http://saiko.pl/nowa/product/felga-obrecz-saiko-doom-50mm-fat-cruiser-srebrna/ czy ktoś z Was korzystał z felg saiko? co możecie o nich powiedzieć?
dawid Napisano 10 Marca 2015 Napisano 10 Marca 2015 Siedzę w kółkach non stop i w nie miałem zielonego pojęcia że w Polsce ktokolwiek produkuje obręcze Dzięki kolego za ten link 15lat temu miałem obręcze Saiko w swoim makrokeszu i pamietam ze obręcze były twarde Aktualnie ciężko o obręcze o szerokości powyżej 40mm, myślę że możesz zaryzykować i wypróbować te obręcze
adi23 Napisano 11 Marca 2015 Autor Napisano 11 Marca 2015 Spoko :-) Ja w sumie też jestem w szoku a już tym bardziej, że mają sklep stacjonarny zaraz pod Poznaniem gdzie mieszkam xD więc temat praktycznie rozwiązany, kupię obręcze SAIKO bo cenowo mi najbardziej odpowiada no i rozmiar 5cm. Będę musiał też dobrać do tego jakieś piasty ale to już pewnie allegro wejdzie w ruch, zobaczymy :-)
panSocjolog Napisano 11 Marca 2015 Napisano 11 Marca 2015 Robs'son to dobry trop, zerknij jeszcze na monocyklowe i trialowe obręcze. Z tymi ostatnimi jest o tyle łatwiej, że zazwyczaj są pod 32 szprychy.
Mod Team adamos Napisano 11 Marca 2015 Mod Team Napisano 11 Marca 2015 W sensie montowane będą do mtb ale dowiedziałem się, że nazywają się one "felgami do cruisera" Pochwalisz się jaką masz ramę?
adi23 Napisano 13 Marca 2015 Autor Napisano 13 Marca 2015 Rama jest całkiem niezła bo authora ale modelu nie pamiętam bo była przemalowywana
Mod Team IvanMTB Napisano 13 Marca 2015 Mod Team Napisano 13 Marca 2015 Hmmm... Oczywiscie zdajesz sobie sprawę, że opona posadzona na feldze tej szerokości będzie miała odpowiednią wysokość i szerokość. Jeśli to rama zwykła, nie dedykowana szerokim oponom/obręczom to radośc może być delikatnie mówiąc przedwczesna... Sprawdziłbym na Twoim miejscu ile masz miejsca, szczególnie w tylnym widelcu... Szacunek... I.
ishi Napisano 13 Marca 2015 Napisano 13 Marca 2015 Wideł to połowa sukcesu. Mufa suportu musi być na tyle szeroka, żeby łańcuch miął oponę. No chyba, że kolega buduje rowerek biegowy
Mod Team IvanMTB Napisano 13 Marca 2015 Mod Team Napisano 13 Marca 2015 Mufę suportową można obejść długa osia pakietu, o ile ktoś nie wbija się w jakieś wynalazki typu Howitzer Uczciwy kwadrat można zanabyć w wersji z osia nawet 150mm... Szacunek... I.
adriansocho Napisano 13 Marca 2015 Napisano 13 Marca 2015 Ja przymierzyłem do obręczy 50 mm (od zewnątrz) w moim Grubciu "zwykłe" opony, czyli 26x2,50" i wyszło, że opony są niewiele szersze niż obręcz. Także uważam, że opony do takich felg muszą być szersze niż te 2,5". Teraz wpadł mi w łapy Alex DX32 i zastanawiam się, co na niego założyć.
panSocjolog Napisano 13 Marca 2015 Napisano 13 Marca 2015 @@adriansocho, IMO coś w okolicach 3" by siadło, Surly robi fajne rzeczy w tym rozmiarze.
ishi Napisano 13 Marca 2015 Napisano 13 Marca 2015 Mufę suportową można obejść długa osia pakietu Można ale powstaje pytanie na ile takie coś będzie sztywne... o ile ktoś nie wbija się w jakieś wynalazki typu Howitzer ...
Mod Team IvanMTB Napisano 13 Marca 2015 Mod Team Napisano 13 Marca 2015 Zabawne... Latami ludzie jeździli na kwadratach, szybkozaciskach i główkach ramy 11/8 cala, lub OZGROZO!!! nawet 1 cal i nagle wszyscy, jak za dotknieciem czarodziejskiej różdżki zaczęli odczuwać brak sztywności... Hmmm... U mnie to się mówi loads of bollock Szacunek... I.
Mod Team adamos Napisano 13 Marca 2015 Mod Team Napisano 13 Marca 2015 Coś mi się jednak wydaje, że ta rama to jednak nie pod 5-cio centymetrowe obręcze.
adi23 Napisano 13 Marca 2015 Autor Napisano 13 Marca 2015 Właśnie sprawdzałem ta rame i będzie gicior :-) tylko musze mieć piaste na hamulec tarczowy tak mi powiedział spec który będzie naplatał. Generalnie poszukalem u w necie jest sporo górali na właśnie obreczach saiko :-)
modrzew Napisano 14 Marca 2015 Napisano 14 Marca 2015 Jak to rama XC to nie spodziewałbym się, że z tylu upchniesz szerszą gumę niż 2.4-2.5", nawet jak teoretycznie sama obręcz 50mm tam wchodzmi. Tylko na samej obręczy nie pojedziesz, a jak już chcesz bawić się w takie szerokości to i kapeć ze 3" minimum A im starsza rama tym gorzej.
adi23 Napisano 16 Marca 2015 Autor Napisano 16 Marca 2015 Spec mi mierzył powiedział, że będzie git :-) Dziś przyjdą więc zobaczymy! :-)
Rulez Napisano 16 Marca 2015 Napisano 16 Marca 2015 Jeszcze nie miał zestawu obręcz/opona i już zmierzył ?
adi23 Napisano 1 Kwietnia 2015 Autor Napisano 1 Kwietnia 2015 Wiecie co, nawet nie zdążyłem ich założyć...doszły do mnie obręcze USZKODZONE (niedomalowane, podrapane...) poprosiłem o wymianę - otrzymałem inne - KRZYWE, jajowate, nie szło ich wycentrować a szprychy były ponaciągane na maxa....więc obręcze mogę wyrzucić do śmieci...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.