Skocz do zawartości

[Felgi] Szerokie do cruisera

adi23

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej ludziska!

Szukam felg rowerowych (obręczy) dość szerokich jakoś tak 5-6 cm. Co polecacie i gdzie mogę je znaleźć??? W sensie montowane będą do mtb ale dowiedziałem się, że nazywają się one "felgami do cruisera"

Pozdro!

Napisano

Siedzę w kółkach non stop i w nie miałem zielonego pojęcia że w Polsce ktokolwiek produkuje obręcze ;) Dzięki kolego za ten link ;)

15lat temu miałem obręcze Saiko w swoim makrokeszu i pamietam ze obręcze były twarde :)

Aktualnie ciężko o obręcze o szerokości powyżej 40mm, myślę że możesz zaryzykować i wypróbować te obręcze

Napisano

Spoko :-) Ja w sumie też jestem w szoku a już tym bardziej, że mają sklep stacjonarny zaraz pod Poznaniem gdzie mieszkam xD więc temat praktycznie rozwiązany, kupię obręcze SAIKO bo cenowo mi najbardziej odpowiada no i rozmiar 5cm. Będę musiał też dobrać do tego jakieś piasty ale to już pewnie allegro wejdzie w ruch, zobaczymy :-)

• Mod Team
Napisano

W sensie montowane będą do mtb ale dowiedziałem się, że nazywają się one "felgami do cruisera"

Pochwalisz się jaką masz ramę?
  • Mod Team
Napisano

Hmmm...

Oczywiscie zdajesz sobie sprawę, że opona posadzona na feldze tej szerokości będzie miała odpowiednią wysokość i szerokość.

Jeśli to rama zwykła, nie dedykowana szerokim oponom/obręczom to radośc może być delikatnie mówiąc przedwczesna...

Sprawdziłbym na Twoim miejscu ile masz miejsca, szczególnie w tylnym widelcu...

Szacunek...

I.

Napisano

Wideł to połowa sukcesu. Mufa suportu musi być na tyle szeroka, żeby łańcuch miął oponę.

No chyba, że kolega buduje rowerek biegowy :)

• Mod Team
Napisano

Mufę suportową można obejść długa osia pakietu, o ile ktoś nie wbija się w jakieś wynalazki typu Howitzer :P

Uczciwy kwadrat można zanabyć w wersji z osia nawet 150mm...

Szacunek...

I.

Napisano

Ja przymierzyłem do obręczy 50 mm (od zewnątrz) w moim Grubciu "zwykłe" opony, czyli 26x2,50" i wyszło, że opony są niewiele szersze niż obręcz. Także uważam, że opony do takich felg muszą być szersze niż te 2,5". Teraz wpadł mi w łapy Alex DX32 i zastanawiam się, co na niego założyć.

Napisano

Mufę suportową można obejść długa osia pakietu

Można ale powstaje pytanie na ile takie coś będzie sztywne...

o ile ktoś nie wbija się w jakieś wynalazki typu Howitzer :P

... :starwars:

• Mod Team
Napisano

Zabawne... Latami ludzie jeździli na kwadratach, szybkozaciskach i główkach ramy 11/8 cala, lub OZGROZO!!! nawet 1 cal i nagle wszyscy, jak za dotknieciem czarodziejskiej różdżki zaczęli odczuwać brak sztywności...

Hmmm...

U mnie to się mówi loads of bollock :P

Szacunek...

I.

Napisano

Właśnie sprawdzałem ta rame i będzie gicior :-) tylko musze mieć piaste na hamulec tarczowy tak mi powiedział spec który będzie naplatał. Generalnie poszukalem u w necie jest sporo górali na właśnie obreczach saiko :-)

Napisano

Jak to rama XC to nie spodziewałbym się, że z tylu upchniesz szerszą gumę niż 2.4-2.5", nawet jak teoretycznie sama obręcz 50mm tam wchodzmi. Tylko na samej obręczy nie pojedziesz, a jak już chcesz bawić się w takie szerokości to i kapeć ze 3" minimum ;) A im starsza rama tym gorzej.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Wiecie co, nawet nie zdążyłem ich założyć...doszły do mnie obręcze USZKODZONE (niedomalowane, podrapane...) poprosiłem o wymianę - otrzymałem inne - KRZYWE, jajowate, nie szło ich wycentrować a szprychy były ponaciągane na maxa....więc obręcze mogę wyrzucić do śmieci...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...