Skocz do zawartości

[trasy] Bory Tucholskie

Qaroll

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Drodzy,

Może ktoś poradzi, gdzie szukać kwatery w okolicach Borów Tucholskich pod kątem fajnych tras rowerowych? Chcę zorganizować jeszcze w marcu wypad na ~4 dni, co by można było sobie turystycznie, rekreacyjnie pośmigać po ładnych (i niewymagających) terenach. 

Będę wdzięczny za rady i sugestie.

Napisano

Tleń i Swornegacie to nieco inne tereny. Tucholski/Wdecki PK to generalnie "stół". Swornegacie - zwłaszcza północna część Zaborkiego PK, zahacza o pasmo pomorskich moren, więc jest bardziej pagórkowato.

• 3 tygodnie później...
Napisano

Wygląda na to, że mój wyjazd w końcu dojdzie do skutku. Tleń pasuje mi idealnie, widzę że są tam dodatkowo organizowane spływy kajakowe. Ktoś poleci sprawdzony nocleg?

• 3 tygodnie później...
Napisano

Darek14, dzięki za namiary. Chyba jednak dla mnie to będzie trochę "za bogato". Moje potrzeby ograniczają się do łóżka, możliwości wzięcia prysznicu i nieprzeciekającego dachu nad głową. No może jeszcze elektryczność by się przydała, jako fanaberia kuchenka gazowa :P

FigoiFago, dam znać na pewno. Póki co ekipa mi się wykruszyła i chyba pojadę sam. Możliwe, że w kolejny weekend.

Jakby ktoś był chętny, to mogę zabrać z Wawy lub gdzieś po drodze 2 osobo-rowery. Za paliwo dużo nie wyjdzie, bo auto pali tyle co nic. Termin do dogadania.

Napisano

@Qaroll, my w listopadowy weekend sprawdziliśmy agroturystykę w Męcikale i w Swornegaciach, poguglaj za szczegółami. W Brusach jest sympatyczny pensjonat Jo-Jo. Na pewno znajdziesz coś w Chojnicach. Poza tym w okolicy Kaszubskiej Marszruty nie ma niestety zbyt wiele ofert do wyboru. Kilka spraw więcej na naszej stronie.

http://www.znajkraj.pl/kaszubska-marszruta-bory-tucholskie-na-rowerze

nasza-kwatera-bory-tucholskie-2013-szymo

Rok wcześniej spaliśmy w agrodomku w Okoninach Nadjeziornych - całkiem sympatyczna miejscówka w domku w podwórzu - fota wyżej. Więcej w linku niżej.

http://www.znajkraj.pl/majowka-z-bydgoszczy-do-gdanska

Szy.

PS. Sorry za tę Marszrutę wszędzie, tak mi w oko takie tematy wpadają :]

• 4 tygodnie później...
Napisano

We Wielu są dwa przyjemne ośrodki "eFKa" i teraz on się bodajże nazywa "beaver" albo coś w Borsku.

Plus tak jak wypowiadali się poprzednicy Swornegacie tam też masz organizowane spływy.

I jeszcze znane ośrodki mi w tych terenach znajdują się w Funce, Czernicy i Sominach ;)

Napisano

Planowanie tras rowerowych czas zacząć...zatem warto podzielić się informacjami na temat infrastruktury rowerowej. Niedawno tj. na weekendzie majowym przecierałem szlaki Parku Narodowego Bory Tucholskie, niezapomniane widoki i co ważne odkrycie wyjątkowego miejsca na marszrucie przystanku rowerowego w Gościńcu "Jo - Jo" - super miejsce typowe dla rowerzystów z: przechowalnią i parkingiem strzeżonym dla rowerów, Interaktywnym stanowiskiem do planowania tras, myjką do rowerów, kącikiem naprawczym i oczywiście Kącikiem Rowerzysty – mapy, przewodniki, atlasy po Borach Tucholskich. Super Gospodarze regionalna kuchnia, kompleksowo organizują wycieczki rowerowe, spływy kajakowe w Borach Tucholskich - zakończone np. uroczystą biesiadą. Polecam to miejsce i do zobaczenia na Kaszubskiej Marszrucie.

• 5 tygodni później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...