Skocz do zawartości

[Opony] 26' pomoc przy doborze szerokości i konkretnej opony semi-click, dętki

ekterion

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie

Proszę o pomoc w doborze opony (prawdopodobnie) semi-slick na koła 26'. Jeżdżę na Authorze Solution, od początku mam na nim opony 26x2.0, zastanawiam się nad przesiadką na 1.5 i nie jestem pewien czy będą pasować. Dobrze by było wyrobić się w kwocie 100 zł na dwie opony i dwie dętki.

Trochę o mnie:

-Waga 75 kg.

-Jazda po: 80% asfalt, pozostałe 20% to lekki teren (droga polna, szuter)

Przy okazji z innej beczki: Czy widoczne "cienie/zarysy" drutów z boku opony o czymś świadczy?

Napisano

Na obręczy pisze mi 20mm, ale jest to wymiar zewnętrzny, wewnętrzny wydaje mi się że 170 mm. W obręczy pisze 20mm, 26x1,75-2,125.

Czy to znaczy że najmniejsza opona jaka wejdzie to 1,75?

Czy ktoś może mi pomóc?

Napisano

Mimo wszystko chyba skłaniam się ku 1,75, to dobry wybór?

Po przejrzeniu opon w moim budżecie chyba wezmę Schwalbe Road Cruiser 26x1,75, chyba że Kenda Khan lepsza?

Jakie dętki wybrać? (preferuję av) Najlepiej z tego sklepu (tutaj kupuję z odbiorem osobistym): http://allegro.pl/listing/user/listing.php?bmatch=s0-spt-0113&id=27692&order=d&search_scope=userItems-21767079&string=26&us_id=21767079

Napisano

Ja mam Khany w drugim rowerku i powiem ci szczerze że jak nie masz zamiaru jeździć po piachu to nadadzą się praktycznie do wszystkiego, na asfalcie cicho i przyczepnie, bardzo dobrze odprowadzają wodę.

Napisano

Kenda Small Block 8 to to czego szukasz. Rewelacyjna na asfalt bo ma małe klocki, a przez to że ma ich dużo - nie ma dla nich problemów w lekkim terenie. Miałem oryginalne 2.2, i zmieniłem je na 1.95. Zabrało mi kupę czasu i pieniedzy aby wybrać mojego favoryta. Z twojego opisu wydaje mi się ze byłbyś super zadowolony z tych opon. Najbardziej uniwersalne opony moim zdaniem.

Witajcie

Proszę o pomoc w doborze opony (prawdopodobnie) semi-slick na koła 26'. Jeżdżę na Authorze Solution, od początku mam na nim opony 26x2.0, zastanawiam się nad przesiadką na 1.5 i nie jestem pewien czy będą pasować. Dobrze by było wyrobić się w kwocie 100 zł na dwie opony i dwie dętki.

Trochę o mnie:

-Waga 75 kg.

-Jazda po: 80% asfalt, pozostałe 20% to lekki teren (droga polna, szuter)

Przy okazji z innej beczki: Czy widoczne "cienie/zarysy" drutów z boku opony o czymś świadczy?

Napisano

Kenda Small Block 8 to to czego szukasz. Rewelacyjna na asfalt bo ma małe klocki, a przez to że ma ich dużo - nie ma dla nich problemów w lekkim terenie. Miałem oryginalne 2.2, i zmieniłem je na 1.95. Zabrało mi kupę czasu i pieniedzy aby wybrać mojego favoryta. Z twojego opisu wydaje mi się ze byłbyś super zadowolony z tych opon. Najbardziej uniwersalne opony moim zdaniem.

Nie bardzo gdyż:

1) Prawie 2x droższa od khan-a i road cruise-ra

2) 1,95- za gruba, nie biorę pod uwagę niczego grubszego niż 1,75. 

Napisano

Moim zdaniem rower MTB na kapciach węższych niz 1.75 wyglada śmiesznie :> Optymalna wydaje się być guma 1,9, natomiast 1,75 to już min.

Przy 1.9 rower dalej wygląda poważnie, a i można w tej szerokości znaleźć szybkie opony na twarde. np. Conti Double Fighter II

Napisano

Już dokonałem zakupów, kupiłem 2x Schwable Road Cruiser 26x1,75 i do tego 2x dętki Kenda 26x1,75-2,1. Teraz pozostaje tylko "uzbroić" obręcze i testować ;)

Napisano

Bankowo rower przyspieszy. ;-) Nie wiem co tam miales wczesniej za model kapcia, jesli typowy MTB z duzymi kostkami, to różnica będzie kolosalna.

Co do pytania o druty przebijające się przez gumę, generalnie dopóki nie wyzwały na zewnątrz powinno byc OK, ale jak juz drut wyjdzie to później rdzewieje (chyba ze nie jezdzis jak jest mokro ;-)) a przez to opona nie chce ukladac sie na feldze. Nie dalej jak tej zimy tak miałem, nie szlo poprawnei ułożyc  opony w tym miejscu, mimo iz druty wylazły na 1cm.Opona byla na tyle zwichrowana iz czułem jak koło robi twista.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...