Skocz do zawartości

[rama] Cube cross - problem z doborem wielkości ramy 58 cz 62 cm

Werter

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Mam drobny kłopot z doborem wielkości ramy w Cube cross.

Mam 188 cm wzrostu (noga 88 cm)

Z tabel wynika, że optymalne jest dla mnie 56-58 cm.

Jednak w sklepie przymierzyłem sie do długości 62 oraz 58 i zasadniczych różnic nie czuję. W 58 pozycja bardziej oparta na barkach i więcej miejsca na "cochones".

Niestety doradca w sklepie nie był w stanie pomoc. Potwierdził jedynie, że Cube ma krótsze ramy i do tabel nie należy sie przywiązuwać

Może wy poradzicie która wersja lekko większa czy lekko mniejsza.

Rower dla mnie to typowa rekreacja. Fotelik dla dziecka z ryłu, drugi berbeć na swoim rowerze.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Zarówno rozmiar 58 jak 62 może podpasować, wszystko zależy od indywidualnych preferencji i sam kupujący powinien podjąć decyzję na podstawie swoich odczuć, problem przekroku nie ma tu w praktyce żadnego znaczenia.

Napisano

Jeżdziłem na Tonopahu ( to samo geo co Cross ) dwa sezony.Wzrost 189-190,rama 58,tragedii nie było,ale dzisiaj wybierając tą ramę,wziąłbym 62 z krótszym mostkiem.

Być może masz podobną budowę (łapy długie jak u goryla) i stąd wrażenie,że 58 jest krótkawe.

I właśnie to wrażenie powinno zdecydować,nikt tu z fusów nie wywróży.

Minimalnie dłuższą ramę łatwiej skorygować,"wyciąganie" za krótkiej monstrualnym mostkiem i offsetem sztycy to lipa.

Napisano

Mam długie łapy ale jednak przy 187-188 cm wzrostu 58 będzie bezpieczniejsza. Przymierzyłem sie dziś jeszcze raz i 58 jest ok. Lekko cofnięte siodełko i będzie git

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...