Dr_Burbon Napisano 7 Marca 2015 Napisano 7 Marca 2015 Cześć, posiadam rower full suspension z ramą 19,5". Od górnej rury nie mam właściwie żadnego wolnego miejsca nad kroczem, a wizja nagłego zeskoku z siodełka do przodu wywołuje już w myślach ból... Póki jeżdżę w mieście i na asfalcie, nie sprawia mi to problemu, jednak planuję w tym sezonie kilka wypadów poza miasto. Wygląda na to, że kupiłem rower ze zbyt dużą ramą. Co o tym sądzicie? Mam 179 cm wzrostu i 70 kg wagi. Wg obliczeń optymalnym rozmiarem ramy do mojego wzrostu jest 18". Czy opłaca się w takim przypadku wymienić samą ramę czy lepiej kupić nowy rower? Przywiązałem się do swojego nabytku, więc wolałbym pozostawić cały osprzęt i wymienić samą ramę. Jednak pojawia się kolejny problem - na obecnym rowerze przejechałem łącznie nie więcej niż 500 km, więc rama prócz kilku odprysków jest jak nowa. Chciałbym ją sprzedać, po pierwsze nie za grosze, bo naprawdę jest w super stanie, a po drugie by z niewielką dopłatą kupić nową, mniejszą ramę, również full suspension. Polecilibyście mi jakieś dobre ramy tego typu? Wstępnie budżet może oscylować w granicy 2000-2500 zł, nie wiem czy z damperem czy bez, bo to zależy od tego czy nowa rama obsłuży mój obecny damper (jeśli nie, to również on pójdzie na sprzedaż - i zapewne jego los podzieli każdy podzespół, który będzie ewentualnie niekompatybilny z nową ramą). Ze wstępnego researchu wynika, że będzie to rama alu, bo na karbon w tym przedziale cenowym nie ma co liczyć. Ważna jest też marka ramy, więc wytwory no-name odpadają. Z góry dziękuję za wszelkie sugestie. Jeśli nie wyraziłem się jasno, proszę pytajcie mnie - to jest mój pierwszy post
marcin_ostrów Napisano 7 Marca 2015 Napisano 7 Marca 2015 Ech , rama fs ramie fs nierówna. Może byś tak napisał co masz teraz ? A tak poza tym fs na miasto ?
Dr_Burbon Napisano 7 Marca 2015 Autor Napisano 7 Marca 2015 Ech , rama fs ramie fs nierówna. Może byś tak napisał co masz teraz ? A tak poza tym fs na miasto ? Rower, który mam to Kellys Wandal z 2008 roku Wybór fs to dłuższa historia, plany i marzenia - w ogóle były lata, że tylko się kurzył, dopiero teraz tak naprawdę chcę posmakować trochę jazdy w terenie i wykorzystać tylny amorek I przez to nagle mnie olśniło, że coś jest nie tak z ramą... Zresztą, jakby się uprzeć, w mieście są takie dziury w asfalcie, że ten fs może mieć zastosowanie i tam
beskid Napisano 7 Marca 2015 Napisano 7 Marca 2015 Jeśli rozchodzi się o przekrok to powiem tak; jak jeżdzi Ci się ok w sensie pozycji, wygody i takie tam to nie masz się co bać o upadek. Obicie sobie jajek to jedno z większych mitów w temacie MTB.
Dr_Burbon Napisano 7 Marca 2015 Autor Napisano 7 Marca 2015 Jeśli rozchodzi się o przekrok to powiem tak; jak jeżdzi Ci się ok w sensie pozycji, wygody i takie tam to nie masz się co bać o upadek. Obicie sobie jajek to jedno z większych mitów w temacie MTB. Trochę mnie pocieszyłeś Rzeczywiście jeździ mi się rewelacyjnie, a mam bardzo małe doświadczenie jeśli chodzi o jazdę w terenie, więc nie mogę niestety się wypowiedzieć konstruktywnie na ten temat - dzięki za to spostrzeżenie, wezmę to pod uwagę
marcin_ostrów Napisano 7 Marca 2015 Napisano 7 Marca 2015 A to jakieś 100-120 mm pod koła 26 będzie ok ,np http://allegro.pl/rama-merida-ninety-nine-hfs-3000-d-18-i5146403561.html M
Dr_Burbon Napisano 7 Marca 2015 Autor Napisano 7 Marca 2015 A to jakieś 100-120 mm pod koła 26 będzie ok ,np http://allegro.pl/rama-merida-ninety-nine-hfs-3000-d-18-i5146403561.html M Jeśli ufać opisowi, to taka rama wygląda na moje bardzo dobrze Zawsze dość ostrożnie podchodzę do używanych przedmiotów (w kwestii stanu rzeczywistego itd.), ale w sumie jeśli bym się zdecydował na zmianę ramy, sam będę sprzedawał swoją jako lekko używaną Na pewno taka rama jest jakąś opcją, oczywiście pod 26" i na widelcu 100 mm jak już, bo takie mam aktualnie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.