MKS Napisano 21 Lipca 2006 Napisano 21 Lipca 2006 Dwa najpopularniejsze amortyzatory do ścigania się. Z jednej strony kultowy Sid z drugiej następca Skareba( dużo osób na niego narzekało ). Który lepszy????? Ja w chwili obecnej ścigam się na R7 ale jeździłem też na Sidzie uważam że R7 jest lepszy. Co "Wy" myślicie????
jo_jacek Napisano 21 Lipca 2006 Napisano 21 Lipca 2006 narzekali na Skareba czy na jego nastepce ? bo w koncu nie zrozumialem. Ja stawiam na R7. coś na czym bede jeździ musi byc sztywne i musze wiedziec ze moge mknąc 50km/h nieznana lesna trasa i jakby co amor wytrzyma wiecej gdyby coś niespodziewanego sie stało. kolega ma sida. Jeździlem na nim troszku... moj Suntour z tarczówką jest sztywniejszy czołowo niz sid z falka..
Schwefel Napisano 21 Lipca 2006 Napisano 21 Lipca 2006 Jeździłem na wszystkich 3 amorach. Skareb (Elite) - dla mnie porażka, szczególnie przy rajdzie na stojąco. Ten na którym jeździłem miał jeszcze tarczę, która obcierała przy każdym zakręcie. R7 (Super lockout)- duży postęp, ma to co było dobre w Skarebie, czyli tłumienie + dobra sztywność jak na tą wagę, choć w porównaniu do mojego Psylo i tak jest miękki. SID (Race) - niemal kultowy, coś pomiędzy Skarebem a R7, też mało sztywny przy jeżdzie na stojąco, ale tarcza nie obcierała. Najlepsze tłumienie.
RafalB Napisano 22 Lipca 2006 Napisano 22 Lipca 2006 W odroznieniu od manitou RS robi amory z metalu...skareb bardziej przypomina rst wewnatrz :/ Ostatnio z kolega serwisowalismy jego skareba super i tyle plastiku widzialem tylko w rst... Dla mnie porazka. SID to sprawdzona konstrukcja, ludze gledza ze malo sztywny ale sami nie wiedza co to jest ta sztywnosc, choc by taki jo_jacek ktory cos gdzies slyszal i mysli ze sid rozpadnie sie przy 50km/h Apropo serwisowania idea skareba i sid'a przy smarowaniu oraz wykonaniu uszczelek jest identyczna!!
jo_jacek Napisano 22 Lipca 2006 Napisano 22 Lipca 2006 choc by taki jo_jacek ktory cos gdzies slyszal i mysli ze sid rozpadnie sie przy 50km/h Nie prawda. Ale bezpieczniej czułbym sie mając pdo sobą R7 niz Sida. nie powiedzialem że sie rozpadnie. Ale ja czesto w lesie mam predkosci rzędu 50km/h (na zjazdach oczywiscie) cczasem i na maratonie gdzie kompletnie nie znam tarsy. Nie wiem co Sid powie na wlecenie w dziure przy takiej predkosci (oczywiscie wieksza nie mowie o zwyklych wybojach). Dlatego czułbym sie bezpieczniej na R7. Chocby dla tego że jest sztywniejszy czołowo :wink: ale nigdzie nie napisalem ze sie rozleci. p.s. nie gdzies przeczytal czy uslyszal. Moj kolega ma Sida Race i mialem okazje przejechac sie na nim i zobaczyc jak jest sztywy. Chowa sie pod rame bardziej niz moj suntour.
Rulez Napisano 22 Lipca 2006 Napisano 22 Lipca 2006 Sid się nie rozleci , i pracuje lepiej niż R7 - i na tym koniec - ta mniejsza kultura pracy mi nie przeszkadza - za to wolę znacznie sztywniejszy (dający pewniejsze prowadzenie roweru - zwłaszcza przy gwałtownych manewrach w trudnym terenie - R7)
MKS Napisano 22 Lipca 2006 Autor Napisano 22 Lipca 2006 R7 Super jest lżejszy od Sid-a Race i tłumi lepiej mniejsze nierówności ale Sid ma o wiele lepszą manetkę poplock, manetka w R7 to porażka ( często nie zaskakuje mam z nią częste problemy ).
RafalB Napisano 22 Lipca 2006 Napisano 22 Lipca 2006 R7 Super lzejszy od SID'a Race??? R7 Super wg. katalogu wazy ponad 1500gr!!
Blue Napisano 22 Lipca 2006 Napisano 22 Lipca 2006 wg maniotu.com.pl 1360.... ma ktos jakas fotke na wadze?
RafalB Napisano 22 Lipca 2006 Napisano 22 Lipca 2006 Platinum wazy ponad 1440gr z cieta rura, sprzedawcy z allegro pisza ze super wazy ponad 1500gr wiec te katalogowe dane to nic nie warta informacja.
Pacmen_89 Napisano 22 Lipca 2006 Napisano 22 Lipca 2006 Na www BikerBoard w jednym teście (R7 Platinum vs R7 Comp) jest podana waga Platnum - 1440g. , więc tak jak pisał RafalB Link do testu :] http://www.bikeboard.pl/index.php?d=sprzet&g=12&art=355
Rulez Napisano 22 Lipca 2006 Napisano 22 Lipca 2006 Waga R7 platinium - 1460 gr z przyciętą do 21 cm. rurą sterową (osobiście ważyłem)
adamm84 Napisano 23 Lipca 2006 Napisano 23 Lipca 2006 a ja bym tam kupił rebe/duka, w niezawodowym sciganiu te pare gram to fikcja,a roznica w komforcie i bezawaryjnosci spora
skrzynia Napisano 23 Lipca 2006 Napisano 23 Lipca 2006 R7 Super z dociętą na jakieś 20cm rurą waży 1540g - ważone przez kumpla na dokładnej wadze. Więc raczej nieco cięższy od SIDa :lol: Z tych dwóch wolałbym R7 bo używam tarczówek, a SID ma kiepską sztywność czołową. BTW ja mam Skareba Elite + Magurę Martę i o tarcza nigdy nie ocierała o klocki (jakby obcierała "przy każdym zakręcie" to już dawno miałbym co innego )
Putek Napisano 25 Lipca 2006 Napisano 25 Lipca 2006 mój R7 platinum z rura skrocona do 18 wazy 1430g, z tych dwóch wybrał bym R7 super, jezdzilem na skarebie z tym samym tlumieniem (TPC) co ma R7 i byłem zadowolony.
Rychlapl Napisano 16 Marca 2008 Napisano 16 Marca 2008 Witam! Stoję przed wyborem nowego amortyzatora. Ważę 60-65 kg, startuję w maratonach więc waga sprzętu jest ważna. Mam do wyboru Rock Shox Sid Team 80mm z manetką za 1399zł lub Manitou R7 Super ClickIt 80/100mm. za 1170 z przesyłką. Sid waży 1400 gram, R7 nie całe 1600 gram. Który więc wybrać, jaki skok? Dodam, że przesiadam się z RS Dart 3 Poplock.
Ravo XC Napisano 16 Marca 2008 Napisano 16 Marca 2008 Ja posiadam R7 Super ClikIt 100mm. ma juz przejechane ponad 1000km. Chwale go sobie ( nie był jeszcze serwisowany). Moja waga to 69kg. Ciśnienie mam 110 psi czyli dosć twardo ale tak lubie - porostu czuc troche nawierzchnie. Amorek jest swietny, blokada działa bez zarzutu ( niektórzy pisza że sie zacina- zalezy jak jest dociety pancerz z linka). W podpisie jest galeria mojego rowerku. Polecam :-) Jednak nastepnym amorkiem bedzie własnie RS ale Reba. powód ?? poprostu chcem porównac te 2 amorki. Znaczącą różnica jest srednica goleni 30mm R7, 32- RS oraz system tłumienia(Motion Control) na + RS. Zobaczymy jak to sie ma w terenie. Pozdrawiam
RafalB Napisano 16 Marca 2008 Napisano 16 Marca 2008 Za kilka dni bede mial Rebe Team U-turn, waga poszla mi w gore i jeszcze wzrosnie wiec szkoda mi meczyc sid'a. Jak dojdze napisze pare slow o pracy itp.
mwegrzyn Napisano 17 Marca 2008 Napisano 17 Marca 2008 Jeżeli R7 to juz nowy model z nowym 5 stopniowym systemem tłumienia Absolute . http://www.allegro.pl/item327818579_manito...08_v_breki.html
pwe Napisano 19 Marca 2008 Napisano 19 Marca 2008 Jeżeli R7 to juz nowy model z nowym 5 stopniowym systemem tłumienia Absolute .http://www.allegro.pl/item327818579_manito...08_v_breki.html a jak to ABSOLUTE ma do tłumienia z R7 Super z 2007? ktos już coś jeździł czy na razie marketing?
mwegrzyn Napisano 19 Marca 2008 Napisano 19 Marca 2008 Jest to nowy system , stosowany od tego roku , przedewszystkim ma zastąpić , niezbyt udany SPV . Polega to na tym że każde przestawienie manetki o jeden stopień , zmniejsza czułość amortyzatora na nierówności . System działa . Przez to amortyzator jest bardzo wszechstronny , można go ustawić na sportowo albo bardziej komfortowo , bez konieczności uzywania pompki .
MrJ Napisano 19 Marca 2008 Napisano 19 Marca 2008 Na razie chyba nie wiadomo - chociaż co właściwie ten Absolut(e) (coś się ciekawie kojarzy ) zastępuje? Bo raczej roli SPV ("blokady bez manetki") to to nie przejmie. A jak będzie "tylko" kolejnym systemem tłumienia opartym na regulacji powrotu, ewentualni jeszcze kompresji, jakoś sensu nie widzę a ja bym tam kupił rebe/duka, w niezawodowym sciganiu te pare gram to fikcja,a roznica w komforcie i bezawaryjnosci spora Co do komfortu każdy ma swoje preferencje (swoją drogą jeździlem na amorkach z tak chwalonym Floodgatem i zbytnio piał na ten temat nie będę), ale skąd to zdanie o aż takiej bezawaryjności? Kolejna powtarzana fraza typu "Marzoki są sztywne, Manitacze lekkie, a RS bezawaryjne"? Ja się tam naoglądałem zajechanych uszczelek w RSach (Pilot - po 1,5 sezonu do wymiany bo rzygał, Pike - po pierwszej zimie bo po prostu zaczęły pękać ). PS. Osobiście czekam na nowego bika, w ktorym będzie właśnie Maniek z SPV. Ważę ok. 65 kg (no z kaskiem, butami i pełnym plecakiem będzie pod 70) i zobaczymy, jak to się sprawdzi...
mwegrzyn Napisano 20 Marca 2008 Napisano 20 Marca 2008 Chodzi o to że system SPV , aby działał z tgz. samousztywnieniem , musiał mieć wysokie ciśnienie , tak że amortyzator był twardy , w przeciwnym razie kiedy ktoś ustawił go sobie na miękko , system nie działał , dlatego wiele osób miało problemy z ustawieniem SPV . Absolute , pozwala na ustawienie widelca na sportowo , oraz w wersji czułej na wszystko comfort . Według mnie system działa fajnie , i daje duże możliwości .
MrJ Napisano 20 Marca 2008 Napisano 20 Marca 2008 mwegrzyn - znaczy, że jesteś posiadaczem "ABSu"? Jak tak, pojawił się nowy temacik, gdzie proszą o relację praktyczne z jego działania - na pewno się przyda: KLIK KLIK! Też czytałem o wadzie SPV, że pod lżejszymi jeźdźcami działa tak sobie, ale cóż... jak się ma okazję na kupno R7 SPV z symbolicznym przebiegiem (tyle co na dotarcie) i po serwisie w Manitou, za 700PLN, to się człowiek mało zastanawia
RafalB Napisano 21 Marca 2008 Napisano 21 Marca 2008 Kilka wrazen po paru km na Rebie Team U-turn: - praca bardzo plynna - sztywna jak diabli - amor ogolnie wyzszy niz sid - regulacja skoku super ale trzeba sie troche nakrecic( da sie zrobic podczas jazdy) - blokada skoku genialna, jestem ciagle pod wrazeniem nowej manetki pushloc http://www.rafalb.aplus.pl/foto/bike/inne/przod.jpg
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.