Skocz do zawartości

[piasta z Torpedo] Jak to się serwisuje?

musta

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Dostałem od znajomych stary rower Giant dla dziecka. Ma koła 16'' i jakieś kilkanaście lat i pewnie z pięciu byłych właścicieli. W sumie fajny, ale przydało by się go nasmarować bo coś tylna piasta lekko zgrzyta. Chyba dostał się piach do środka.

ewZBxc.jpg

Czy moglibyście polecić mi jakiś tutorial albo film na YT jak się do takiej starej piasty dostać? 

Chciałbym w niej przesmarować łożyska i wyczyścić takie miejsce gdzie metalowe kołnierze szorują po korpusie.

Os tej piasty to 9,3 mm mierzona suwmiarką po zewnętrznym gwincie, ma jakieś 17cm długości. Najchętniej bym ją wymienił bo ma ściachany gwint ale nie widziałem takiej na allegro. Co to może być?

Nie chce jej rozgrzebać a potem czegoś rozwalić i dziecka pozbawić roweru. Duża odpowiedzialność :-)

Napisano

Zacznij od wyczyszczenia i nasmarowania napędu (łańcuch i zębatki) bo też wygląda na zapyziały.

Później odkręć nakrętki kontrujące i konusy z osi piasty i zobacz czy w środku na łożyskach w ogóle jest smar. Może jest sucho i stąd zgrzyty.

Nie wiem co to za piasta, ale wielkiej filozofii z takim podstawowym smarowaniem łożysk nie ma.

Pierwszy lepszy filmik:

Napisano

Mam podobny do serwisowania u żony w rowerku. Ale z tego filmu już się pogubiłem w połowie. Czy mógł by mi ktoś podpowiedzieć jaki smar zastosować do środka takiego napędu?

Napisano

Dzieki

Film trochę trudny bo tam są biegi. Czy ta moja piasta nie jest podobna konstrukcja jak w legendarnym Wigry III? Nikt tego nie otwierał? 

Oczywiście bród jest wyczyszczony tylko zdjęcie zrobiłem wcześniej.

musta

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...