Rogo Napisano 7 Marca 2015 Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Witam Postanowiłem odpowietrzyć w moim rowerze tylni hamulec, gdyż klamka jest dość luźna i nie ma tej mocy hamowania co kiedyś. Zanim za to się zabrałem założyłem temat o ocenienie moich klocków (klocki są w dobrym stanie więc polecono mi odpowietrzyć układ) http://www.forumrowerowe.org/topic/177834-klocki-czy-klocki-do-wymiany/ Więc tak, rozmontowałem tylne koło, wyjąłem klocki Potem chciałem włożyć bloker shimano pomiędzy tłoki, ale nie dało rady więc rozepchałem tłoki śrubokrętem na boki i bloker wszedł. Rower postawiłem pionowo na stojaki (przednim kołem ku górze), zmieniłem pozycje klamki by była równolegle do podłoża. Odkręciłem w klamce śrubę odpowietrzającą wkręciłem strzykawkę 25 ml. W zacisku hamulcowym podłączyłem strzykawkę z wężykiem do hamulca i przetaczałem olej (oczywiście mineralny shimano). Następnie gdy strzykawka na górze była pełna przetaczałem olej z góry na duł (tę operację powtórzyłem 3 razy, czyli 3 razy uzupełniałem na górze strzykawkę) Dodam ,że zauważyłem żadnych pęcherzyków powietrza gdy olej spływał z układu. Poskręcałem hamulec i na założonym bnazwa zabronionae czuje bardzo sztywną klamkę (myślę sobie ,że się udało) tak więc kończę prace zakładając klocki i koło wszystko skręcając i sprawdzam działanie hamulca i klamka chodzi tak jak przed odpowietrzaniem, jest luźna hamulec słabo trzyma. I tu mam problem bo nie wiem czy coś źle zrobiłem ,czy może bloker był zbyt szeroki (bo musiałem rozpychać klocki by go włożyć) ,może zrobić odpowietrzanie na tarczy i klockach chociaż ? ale przecież jak odpowietrzałem na bnazwa zabronionae to nie widziałem pęcherzyków powietrza czy to znaczy ,że hamulec nie był zapowietrzony ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 7 Marca 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Co to znaczy "luźna klamka"? Przy zapowietrzonym układzie klamka jest miękka. Jak masz klocki na wykończeniu to normalne że skok klamki jest większy, i to sporo. Niemniej przy dobrych klockach nie powinno to mieć wpływu na silę hamowania, ja mam sporo bardziej zużyte klocki, a hebelki żyleta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 7 Marca 2015 Mod Team Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Zalewałeś układ z zaciskiem wyżej od klamki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rogo Napisano 7 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 (edytowane) chodzi o to ,że klamka nie stawia takie oporu na założonych klockach jak na bnazwa zabronionae wczoraj odpowietrzałem wieczorem, za chwile jadę na rower ,ale już w garażu zauważyłem ,że hamowanie jest dalekie od oczekiwań @Puklus nie wiem do końca o co tobie chodzi ,ale przypuszczam ,że o zbiornik wyrównawczy mój hamulec ma śrubę odpowietrzającą ,a oleju jest niemal ,że równo z gwintem śruby Edytowane 7 Marca 2015 przez Rogo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi