sopel0007 Napisano 6 Marca 2015 Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Witam, mam problem z hamulcem tylnym, podczas wiekszych predkosci aż strach hamować bo cała rama roweru się trzęsie. Wymyłem tarcze i wszystkie śruby które ją trzymają. Kolcki wymyłem, wygrzałem i nic nie pomogło :/ Macie jakieś dobre rady? czy czas na wymiane klocków lub tarczy? czy może problem tkwi w czymś innym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 6 Marca 2015 Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Jaka tarcza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anton13 Napisano 6 Marca 2015 Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Wymyłeś klocki tzn? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sopel0007 Napisano 6 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Jaka tarcza? Shimano Disc M446 160mm Wymyłeś klocki tzn? odtłuściłem jakimś tam uniwersalnym zmywaczem do łańcuchów, hamulców, itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anton13 Napisano 6 Marca 2015 Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Ja bym na twoim miejscu wypalił klocki jeśli są one półmetaliczne ,metaliczne i sprawdził mocowanie tarczy do piasty znaczy dobrze dokręcił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sopel0007 Napisano 6 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Ja bym na twoim miejscu wypalił klocki jeśli są one półmetaliczne ,metaliczne i sprawdził mocowanie tarczy do piasty znaczy dobrze dokręcił. ja to wszystko zrobiłem i nie pomogło :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anton13 Napisano 6 Marca 2015 Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 A może Zapowietrzony hamulec? I jeśli możesz to zrób zdjęcie klocków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sopel0007 Napisano 6 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 A może Zapowietrzony hamulec? dla nie których może głupie pytanie ale jak to sprawdzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anton13 Napisano 6 Marca 2015 Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 http://www.forumrowerowe.org/topic/10371-hamulce-hydr-jakie-sa-objawy-zapowietrzenia/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 6 Marca 2015 Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Gdyby hamulec byl zapowietrzony to klamka byłaby miękka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radomir82 Napisano 6 Marca 2015 Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Klocki do wymiany, ( po uprzednim sprawdzeniu szczelności zacisku) plus tarczę przetrzeć drobnym papierem ściernym i odtłuścić, a na koniec ponownie dotrzeć hamulec i powinno być git. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SovaLTD Napisano 7 Marca 2015 Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Spróbuj przeszlifować klocki drobnym papierem ściernym, żeby wyglądały jak nowe nie dotarte, może się zeszkliły. Miałem taki problem u siebie i po takiej operacji hamulec działał jak nowy (trzeba było tylko chwilę podocierać "nowe" klocki), jednak po jakimś czasie problem znowu wracał i wszystko musiałem robić od nowa. Wymieniłem klocki na nowe UNEX Thermo Dissipator http://katalog.bikeworld.pl/2015/web/produkt/czesci/klocki_hamulcowe/unex/10017/thermo_dissipator i zapomniałem o problemie Od tej pory nie muszę nic grzebać przy hamulcach tylko raz na jakiś czas odtłuszczę tarczę, ale tylko dla mojego widzi mi się, bo nic się z nią nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 7 Marca 2015 Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 To kiepskie, hamulce bardzo awaryjne. Przecieki, utrata plynu. Klocki wrazliwe na zabrudzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wednesday Napisano 7 Marca 2015 Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Może masz jakieś luzy na kole, piaście, luźne szprychy? Ww. trzęsienie ramy pojawia się tylko przy (prawie) zablokowanym kole, czy nawet przy lekkim hamowaniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi