Skocz do zawartości

[Rama] Accent Peak 29 2014 głębokie rysy

Creasy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Niedawno kupiłem używaną ramę Accent Peak 29 2014 z zamiarem jej pomalowania i złożenia roweru. Niestety gdy rama do mnie dotarła, mimo zapewnień sprzedającego że poza otarciami lakieru nie ma żadnych uszkodzeń materiału, okazało się że na tylnym trójkącie za suportem rama jest dość mocno poharatana przez łańcuch i korbę. Najgłębsze rysy maja ok 1mm. Poniżej wstawiam zdjęcia. Czy po zaszpachlowaniu tego miejsca i pomalowaniu ramy mogę spokojnie jeździć na tej ramie czy lepiej ją oddać sprzedawcy? Rower będzie używany niezbyt intensywnie, raczej na płaskim terenie (weekendowe wycieczki, czasami dojazd do pracy)

fc17abe796ffdf55m.jpg 27f26335a2b8ca43m.jpg b7962cf1b32dd783m.jpg 13adb1e14dcb202dm.jpg ced12f147181c8a3m.jpg f4cd833778071ad0m.jpg cd2c9dde4879043dm.jpg 1b3c43b0766986fcm.jpg

Cena to 325 zł więc chyba nie dużo. Metal ma uszkodzenia o głębokości max 1mm. Szukałem taniej ramy do malowania. Zamierzam usunąć cały lakier i pomalować lakierem samochodowym.Ale przez te otarcia mam teraz dylemat. Nie chciałbym żeby mi to pękło podczas jazdy. Rama ma rozmiar xl. Moja waga to 93 kg.

W opisie aukcji było napisane w pierwszym zdaniu:

"Rama posiada widoczne ślady używania, obicia i otarcia, głównie od przedniej przerzutki, korby i pancerzy."  - więc do sprzedającego pretensji bym nie miał.

O rysy też bym się nie martwił, rama od tego na pewno nie pęknie. Składaj rower i śmigaj.

Chyba kolega jednak dobrze wyczail aukcje ;)

http://allegro.pl/rama-accent-peak-29-xl-tapered-i5086583374.html

Ja bym jezdzil jesli podoba ci sie cena w stosunku do jakosci. Na wszelki wypadek zaloz kola i sprobuj docisnac ale ale watpie zebys zobaczyl ze jest jakis problem. Ramy sa tak zaprojektowane ze producent musi zalozyc ze dojdzie do jakis rys lub lancuch zeskoczy i poprzyciera okolice suportu widelek.

Ja osobiscie przegladaja neta zauwazylem nowe ramy cube w cenach 70-80 euro + przesylka wiec pewnie powyzej 400 lacznie.

http://www.bike-discount.de/en/mountain-bike-parts/l-24/o-relevance/q-cube+frame?q=cube%20frame

Wolalbym kupic wlasnie cos takiego niz uzywke. Jakis czas temu bylo wiecej do wyboru nawet.

Szkoda że dopiero teraz mi pokazujesz tego linka:) W sumie zamysł był taki żeby polakierować ramę i  złożyć jakiś oryginalny rower. Także chyba zatrzymam ta ramę. Na pewno jeszcze będę zadawał sporo pytań na forum odnośnie osprzętu gdyż jest to mój pierwszy poważny rower. Jak już go złoże postaram się wrzucić zdjęcia na forum;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...