Creasy Napisano 6 Marca 2015 Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Witam Niedawno kupiłem używaną ramę Accent Peak 29 2014 z zamiarem jej pomalowania i złożenia roweru. Niestety gdy rama do mnie dotarła, mimo zapewnień sprzedającego że poza otarciami lakieru nie ma żadnych uszkodzeń materiału, okazało się że na tylnym trójkącie za suportem rama jest dość mocno poharatana przez łańcuch i korbę. Najgłębsze rysy maja ok 1mm. Poniżej wstawiam zdjęcia. Czy po zaszpachlowaniu tego miejsca i pomalowaniu ramy mogę spokojnie jeździć na tej ramie czy lepiej ją oddać sprzedawcy? Rower będzie używany niezbyt intensywnie, raczej na płaskim terenie (weekendowe wycieczki, czasami dojazd do pracy) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MokryxD Napisano 6 Marca 2015 Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Aż ciężko uwierzyć, co sprzedawca musiał z nią robić, że powstały takie uszkodzenia. Jeżeli sam metal nie jest uszkodzony to bym zaszpachlował, pomalował i jeździł. Jeżeli metal ma uszkodzenia to bym oddał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Duratec Napisano 6 Marca 2015 Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Wystarczy, że korba zaciągnie kilka razy łańcuch w cięzkich warunkach i masz taką ramkę. Jak była rozsądna cena to pomalować i się nie przejmować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Creasy Napisano 6 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 6 Marca 2015 Cena to 325 zł więc chyba nie dużo. Metal ma uszkodzenia o głębokości max 1mm. Szukałem taniej ramy do malowania. Zamierzam usunąć cały lakier i pomalować lakierem samochodowym.Ale przez te otarcia mam teraz dylemat. Nie chciałbym żeby mi to pękło podczas jazdy. Rama ma rozmiar xl. Moja waga to 93 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 7 Marca 2015 Udostępnij Napisano 7 Marca 2015 Wydaje mi sie że troche przesadzasz , od takich ubytków rama nie pęka . Jeżdzij na tym i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Creasy Napisano 11 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 Chodzi mi najbardziej o te 3 ubytki w aluminium. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lajtspid Napisano 11 Marca 2015 Udostępnij Napisano 11 Marca 2015 W opisie aukcji było napisane w pierwszym zdaniu: "Rama posiada widoczne ślady używania, obicia i otarcia, głównie od przedniej przerzutki, korby i pancerzy." - więc do sprzedającego pretensji bym nie miał. O rysy też bym się nie martwił, rama od tego na pewno nie pęknie. Składaj rower i śmigaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Creasy Napisano 12 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Skąd wiesz co było w opisie aukcji? Przecież nie podałem linka;) Pęka nie pęka, na pewno jest w tym miejscu osłabiona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michalj2 Napisano 12 Marca 2015 Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Chyba kolega jednak dobrze wyczail aukcje http://allegro.pl/rama-accent-peak-29-xl-tapered-i5086583374.html Ja bym jezdzil jesli podoba ci sie cena w stosunku do jakosci. Na wszelki wypadek zaloz kola i sprobuj docisnac ale ale watpie zebys zobaczyl ze jest jakis problem. Ramy sa tak zaprojektowane ze producent musi zalozyc ze dojdzie do jakis rys lub lancuch zeskoczy i poprzyciera okolice suportu widelek. Ja osobiscie przegladaja neta zauwazylem nowe ramy cube w cenach 70-80 euro + przesylka wiec pewnie powyzej 400 lacznie. http://www.bike-discount.de/en/mountain-bike-parts/l-24/o-relevance/q-cube+frame?q=cube%20frame Wolalbym kupic wlasnie cos takiego niz uzywke. Jakis czas temu bylo wiecej do wyboru nawet. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Creasy Napisano 12 Marca 2015 Autor Udostępnij Napisano 12 Marca 2015 Szkoda że dopiero teraz mi pokazujesz tego linka:) W sumie zamysł był taki żeby polakierować ramę i złożyć jakiś oryginalny rower. Także chyba zatrzymam ta ramę. Na pewno jeszcze będę zadawał sporo pytań na forum odnośnie osprzętu gdyż jest to mój pierwszy poważny rower. Jak już go złoże postaram się wrzucić zdjęcia na forum;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.