Skocz do zawartości

[gripy] ESI Fit XC

Qaroll

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

jahoo84 Twoje extra chunky też są takie twarde. Myślałem, że będą miały "konsystencję" gąbczastą, coś jak pianka. Moje są twarde jak plastikowe.

Napisano

Mam obecnie Chunky, ale nie będą pasować kolorystycznie do nowej ramy :) i zastanawiam się czy nie wziąć właśnie Extra Chunky. Co do konsystencji, to są bardzo mięsiste, żadnych skojarzeń z plastikiem nie miałem.

Napisano

Może plastik to było złe określenie, ale są twarde, jak twarda guma. Na pewno nie zatapiają się w nich palce jak na tym rysunku

WireForms.jpg

• 4 tygodnie później...
Napisano

Kupiłem Extra Chunky. Są świetne. Odradzam tylko wszelkie rękawiczki z dużą warstwą żelu, bo nawet przy mojej wielkiej dłoni (przeważnie kupuję rękawiczki XXL) robi się za grubo.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Ja z góry polecam produkty ESI. Wiem, że kilkadziesiąt złotych wydanych na kawałek "rurki" do dużo ale warto. 

Czy FIT XC, Chunky, Extra Chunky musisz wybrać sam. 

Ja osobiście po kilku źle wydanych złotówkach przekonałem się do ESI. 

Biją na głowę ergon'y, Ritchey'e np WCS. 

Wg. mnie są one  `'mięsiste" i idealnie współpracują z moją Rebą. Do tej pory często miałem problem z nadgarstkami pomimo wielu prób ustawień roweru, zmian rękawiczek. WCS'y Ritchey'a wydawały mi się wygodne do czasu kiedy nie spróbowałem ESI. 

Nie za miękkie, nie za twarde...

U mnie tak to wygląda 

http://imageshack.com/a/img913/9605/g72Y99.jpg

http://imageshack.com/a/img538/3396/mBu2vW.jpg

• 2 miesiące temu...
Napisano

Gdyby ktoś jeszcze potrzebował informacji.

Założyłem ESI Fit XC w miniony piątek w miejsce fabrycznych GT, przejechałem na nich do dziś w sumie ok. 150km z czego najdłuższy odcinek miał 45km, inne 35 i ok. 20. Przewyższeń w sumie ok. 2 000 m. Jazda po asfalcie i ścieżkach kamienistych w terenie podgórskim bez rękawiczek.

Różnica na plus kolosalna, o ile na oryginalnych gripach po ok. 10 km czułem ból na podbiciu dłoni a pojeździe dłonie miałem mocno czerwone, tak teraz po 45km moje dłonie nie czuja że jechałem na rowerze. Doskonała przyczepność dłoni do chwytu, nic się nie ślizga i nie przesuwa, nawet po mocnym spoceniu dłoni. W ogóle to mam wrażenie, jakby chwyty jakoś chłonęły albo odprowadzały gdzieś pot z dłoni. Nie są ani za twarde ani za miękkie, takie w sam raz, teraz dłonie odpoczywają zamiast się męczyć. Wg. mnie warte każdej wydanej złotówki.

Jedna uwaga, gripy są dość grube w miejscu podbicia dłoni (od strony małego palca :)) więc mogą nie być dobre dla osób z małymi dłońmi, mi przypasowały idealnie.

Napisano

A jak jest z trwałością tych "Esi Grips Fit XC"?

Co prawda w ich opisie jest napisane - "Bez względu na czas użytkowania gripy zawsze pozostają jak nowe", ale czy to rzeczywiście prawda?

Napisano

ESI z czasem się delikatnie wyrabiają w niektórych miejscach, miałem Racer's Edge i mam Chunky, ale i tak są dużo trwalsze niż wszystkie pianki i się nie kręcą na kierze.

Napisano

Jeszcze jedno mam pytanko. Mam dość małe i szczupłe dłonie (choć długie palce), które z tych ESI byłyby najodpowiedniejsze? W sensie, które są najcieńsze?

Napisano

A jak jest z trwałością tych "Esi Grips Fit XC"?

Co prawda w ich opisie jest napisane - "Bez względu na czas użytkowania gripy zawsze pozostają jak nowe", ale czy to rzeczywiście prawda?

Wszelkie gripy tego rodzaju po pierwszej glebie nadają się na śmietnik - ewentualni do szycia jak zdolny jesteś.

Napisano

Moje po mocnej glebie były trochę poprzecierane, ale stwierdzenie że nadają się na śmietnik jest nieuzasadnione, silikon jest dość mocny, to nie gąbka/pianka ;)

Czyli "Racers Edge", tak?

Też mam szczupłe dłonie, miałem Racer's Edge, teraz mam Chunky i polecam zdecydowanie te drugie ;)

Napisano

<p>

Też mam szczupłe dłonie, miałem Racer's Edge, teraz mam Chunky i polecam zdecydowanie te drugie

Hmmm... i bądź tu teraz mądry, co wybrać... :)

Napisano

Wszelkie gripy tego rodzaju po pierwszej glebie nadają się na śmietnik - ewentualni do szycia jak zdolny jesteś.

Trzeba tak jeździć, żeby się nie przewracać :)

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Do mnie dziś dotarły Extra Chunky. Ciężko je było założyć. Niby mają być założone cienką stroną w dół, ale ja różnicy nie widziałem. Miałem je przycinać bo mam na kierownicy rogi, ale udało się je ścisnąć i obyło się bez cięcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...