Skocz do zawartości

[Stery]Accent Peak 29

Grand231

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam potrzebuję zakupić w rozsądnej cenie stery do ramy Accent Peak 29 (tapared) tak żeby wsadzić do tej ramy amora ze sterówką 1 i 1/8 cala. Kompletnie się w tym nie orientuję i prosiłbym o pomoc. Dzięki z góry ;)

Napisano

Możesz kupić redukcję steru tapered 1.1/8" - 1.5" za ok 20zł, niektórzy popierają, inni nie. Moim zdaniem lepiej kupić całe stery już zredukowane 1.1/8 - 1.5, jeżeli chcesz po taniości to Neco H156, jeżeli drożej to Dartmoor Flash.
Pozdrawiam

Napisano

witam

pozwole sie podlaczyc do tematu

stoje przed podobnym wyborem...

moze mi ktos wytlumaczyc dlaczego warto wydac sporo wiecej kasy na stery z lozyskami maszynowymi?

pomijam tu fakt samych lozysk - wiem czym to sie rozni

ale prosze mi wyjasnic czym w praktyce to sie rozni?

Napisano

Jeżeli wiesz czym to się różni ze względu na łożyska, to już raczej sam odpowiedziałeś sobie na pytanie :)

1. Ze względu na zastosowanie łożysk maszynowych, te stery są prawie bezobsługowe.

2. Łożysko kulkowe "wyciera" miski sterów, maszynowe tego nie robi.

3. Łożysko maszynowe jest łożyskiem uszczelnionym i zwykły "wianek" w sterach nigdy nie będzie tak uszczelniony jak maszyna.

4. Przy maszynach, nie musisz po pewnym czasie kasować żadnych luzów, bo ich nie ma.

5. Przy czyszczeniu (ewentualnym)/wymianie sterów przy maszynach nie "babrzesz" się w smarze.

itd...

Napisano

po 2,5 roku rozebralem rower i moje kulkowe stery byly w idealnym stanie...

w tym samym czasie zajechalem caly naped i piaste tylnego kola

czyli chyba chwilowo odpuszcze drozsze stery (malo kasy) i kupie najtansze kulkowe ;)

aha - pytam bo przymusowo zmieniam rame na PEAK ;)

Napisano

Będą dobre. 

jakim cudem będę mógł tam wsadzić widelec ze startówką 1 i 1/8

Rama tapered ma szerszą dolną główkę ramy, górna natomiast jest "normalna". Kupując takie własnie stery, masz bieżnie (w tych akurat dwie) które umożliwią Ci zamontowanie albo widelca Tapered, albo 1.1/8". Dlaczego tak? Bieżnia jest tak skonstruowana na zasadzie redukcji - pozwala pracować w szerszej główce, a jej otwór wewnętrzny jest na wymiar rury sterowej 1.1/8". Na prosty język - bieżnia robi Ci dziurkę z szerszej na węższą :D

I takim cudem możesz tam wsadzić widelec ze sterówką 1.1/8" ;)

@@DIYaudioPawelS, ja chyba po 3 latach rozebrałem swoje i też nie były tragiczne, ale jak przesiadłem sie na maszynowe Cane Creek to czuje pozytywną różnice. I nikt nie mowi że kulkowe są złe, jak się je dobrze ustawi i o nie dba, to też będą długo służyły.

Pozdrawiam

Napisano

po 2,5 roku rozebralem rower i moje kulkowe stery byly w idealnym stanie...

To pewnie tak jak większość ludzkości, zero problemów ze sterami, przynajmniej przez pierwsze pięć czy osiem lat od zakupu...

Spotkałem się natomiast z mega-zonkiem przy sterach z łożyskami maszynowymi. Okazało się, że łożyska się już skończyły, nie bardzo mogłem takie łożyska znaleźć w obrocie, więc piszę maila do polskiego dystrybutora tej marki, ile kosztują same łożyska. Nie zgadniecie... 190 pln. To lepiej kupić kolejne stery maszynowe np. Accenta niż te łożyska.... Potem znalazłem łożyska u chinola na ebayu, więc da się taniej, ale jak się trafi w jeszcze bardziej egzotyczne łożyska, to może być cienko.

Napisano

Proszę podpowiedzcie mi linkami z allegro jakie te stery kupić :)

Te które sam podałeś, z opisu wynika, że też mają redukcję (czyli odpowiednią bieżnię zakładaną na widelec) :

W zestawie 2 dolne bieżnie, umożliwiające współprace ze sterówkami Tapered lub 1i1/8''

Napisano

Opis Neco nie daje pewności, że górna miska ma średnicę 44 a dolna 56 mm ... nie ma się co w nie pchać.

Octane są odpowiednie.

Napisano

Nie wiem o co wam chodzi z tymi H383, moze akurat ta aukcja jakos dziwnie opisuje, ale mozna tez zobaczyc inne opisy.

Wszystkie propozycje sterow jakie podalem powinny pasowac.

Napisano

Wydaje mi się że mają, ale sprzeczał się nie będę. Można też sprawdzić to na stronie neco.

Dartmoora masz na maszynach, ewentualnie jakies VP mozesz też znaleźć.

Napisano

po co tak kombinować, kup accenta HSI pro i po sprawie, redukcja jest w zestawie, jak kiedyś zmienisz wideł bedziesz juz miał pod tapera

Napisano

Czy te HSI-Spro czy Octane One to już jeden pies burek... Oba zestawy mają bieżnie redukcyjną i oba na maszynach. Pozostaje kwestia koloru i różnicy kilku zl.

Tylko z tego co widzę, to kolega chce na maszynach najlepiej w cenie standardowych na wianki, ale nie wiem czy znajdzie takie rozwiązanie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...